Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1980’lerden bu yana ilk: Starbucks çalışanları ABD’deki bir şubede sendikalaştı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletindeki Buffalo kentinde bir Starbucks mağazasının çalışanları sendikalaşma kararı aldı. Çalışanlar şirketin üst düzey çalışanlarının ikna çabalarına rağmen geri adım atmadı ve ofisteki 27 çalışandan 19’u sendikalaşmaya “evet” yönünde oy kullandı.

New York eyaletinin en büyük ikinci şehri Buffalo’daki Elmwood Caddesi üzerinde bulunan Starbucks mağazasındaki 27 çalışandan 19’u sendikalaşma lehine oy kullandı. Sendikalaşmak üzere kampanya çalışmaları yürüten organizasyon komitesi Buffalo’daki mağazada bir araya geldi ve oyların sayımını izledi. Oyların sayılmasının ardından çalışanlar, sendikalaşma kararını sevinçle kutladı.

Ülke genelinde sekiz binden fazla kişiyi istihdam eden Starbucks’ta 1980’li yıllardan beri görülmeyen sendikalaşmanın, bu oylama ile birlikte diğer Starbucks’lara da yayılması bekleniyor. Ancak Buffalo’daki bir diğer şubedeki oylamada çalışanlar sendika kurulmasın yönünde oy kullandı, üçüncü şubede ise oy sayımı halen devam ediyor.

Starbucks Kuzey Amerika Genel Müdürü Rossann Williams, oylamadan sonra çalışanlara hitap ettiği açık mektubunda şu ifadelere yer verdi:  

“Her partnerimizin Starbucks’ta çalışmayı sevmesini istiyoruz. Ücretler ve avantajlar konusunda önderlik etmeye devam etmek için yeni ve daha iyi yollar bulmaya devam edecek, daha fazla kulak verecek, aktif partnerliğimizi iyileştirecek ve önemli bir şirket inşa etmeye devam edeceğiz.”  

Halihazırda iş yüklerinin fazla olduğunu ve Starbucks mobil uygulaması ile bu yükün daha da arttığını belirten çalışanlar, yöneticilerin bu şikayetlere kulak asmadığını belirtiyordu. Bu yüzden de çalışanlar, ağustos ayından itibaren sendikalaşmak için kampanya yürütüyordu.  

“Hayır” oyu vermeleri için çalışanlara SMS gönderilmişti

Çalışanların ağustos ayında sendikal haklar elde etmek için kampanyaya başlaması üzerine aralarında Starbucks’ın kurucularından Howard Schultz’un da bulunduğu şirket yöneticileri, Buffalo’ya giderek çalışanlar ile bireysel görüşmelerde bulunmuş ve “hayır” oyu kullanmaları için çalışanlara SMS göndermişti.

Gelecek yazdan itibaren saatlik ücreti 15 dolara çıkaracağını duyuran şirket, sendikalaşmaya karşı olmadığını fakat bir sendika ile uğraşmak zorunda olmanın şirket çalışanlarının sorunlarını çözmeyi daha karmaşık hale getireceğini söylemişti.  

Çalışanlar ne düşünüyor? 

Starbucks, “partnerler” olarak nitelendirdiği çalışanlarına hizmet sektöründeki birçok zincirden daha iyi imkânlar sunduğunu iddia ediyor. Bu imkânlar arasında, genişletilmiş sağlık sigortası, şirketten hisse, ücretli ebeveynlik izni ve ücretsiz çevrimiçi yükseköğretim gibi avantajlar bulunuyor. 

Henüz oy kullanmayan 25 yaşındaki Casey Moore, Starbucks’ta çalışma deneyimini şu sözlerle anlattı:

“Sanıyorum ki birçoğumuz bu avantajlar nedeniyle tozpembe bir beklenti içinde Starbucks’a geldik fakat mağazalardaki gerçeklik çok farklı. Müşterilerin bize davranışları yüzünden ağlayarak izin istedim, bize kahve robotlarıymışız gibi davranıyorlar.” 

Moore ayrıca, Starbucks’ın verimliliğe odaklanarak çalışanların koronavirüse karşı güvenliğinden tavizler verdiğinden yakındı.   

10 yıldan fazla bir süredir şirkette çalışan Michelle Eisen, koronavirüs salgınının bir katalizör olduğunu fakat çalışma şartlarının salgından önce de kötüleşmeye başladığını, kendisinin işe yeni başlayanlardan sadece 1,20 dolar daha fazla saatlik ücret aldığını belirtti.   

Buffalo’daki Camp Road Starbucks’ta çalışan 24 yaşındaki barista Will Westlake ise Starbucks’taki şartların ve avantajların güzel olduğunu belirtti ve “Asıl sorun sesimizin duyulmaması. Bir sorunumuz olduğunda hesap verecek kimse bulunmuyor” dedi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.