Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu: Bu yıl en az 810 kadın gazeteci şiddet, tehdit ve tacize maruz bırakıldı, hak ihlalleri yüzde 244 arttı

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde kadın gazetecilere yönelik şiddet ve hak ihlallerini raporlaştırdı. Rapora göre 2021 yılında 810 kadın gazeteci şiddet, tehdit ve tacize maruz kaldı. Kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri yüzde 244 arttı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’nun raporuna göre, 2021 yılında 810 kadın gazeteci şiddet, tehdit ve taciz gibi vakalarla karşı karşıya kaldı. 2020 yılına kıyasla bu yıl, kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlallerinde yüzde 244,11arttı.

“Medya patronlarının kadın gazetecilerin ayrımcılığa maruz kalmalarını engellemelerini talep ediyoruz”

Kadın gazetecilere uygulanan baskı ve şiddete son verilmesini talep eden CFWIJ’ın raporunda, “Kadınlar devletlerin uyguladığı baskının yanı sıra faaliyet gösterdikleri toplumsal düzen içerisinde de cinsiyet ayrımcılığına her gün maruz kalıyor. CFWIJ, bu yılki 16 günlük aktivizm kampanyasının sonuna gelirken İnsan Hakları Günü’nde kadın gazetecilerin hayatlarını riske atarak çalıştığını bir kez daha hatırlatmak istiyor. Kadın gazetecilerin haklarının korunması hayati önem taşımaktadır. Basın odalarının ve medya patronlarının kadın gazetecilerin koşullarını göz önüne alarak ayrımcılığa maruz kalmalarını engellemelerini ve güvenli ortamlarda çalışmaları için gereken ortamları sağlamalarını talep ediyoruz. ‘Dünyayı turuncuya boyarken’ kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine ve şiddete son verilmesini istiyoruz” denildi.

Türkiye’de 82 kadın gazeteci saldırı ve engellemeyle karşılaştı, 18 kadın gazeteci gözaltına alındı

CFWIJ’in 2021 yılını kapsayan raporundaki ülkeler arasında Türkiye başı çekti. CFWIJ tarafından bu yıl içerisinde kadın gazetecilere açılmış 94 ayrı dava dosyası takip edildi. Rapora göre 82 kadın gazeteci alan takibi yaparken fiziksel saldırı ve engellemelere maruz kaldı, 18 kadın gazeteci gözaltına alındı.

Hak ihlalleri yüzde 244 arttı

Raporda, kadın gazetecilerin 2020 ile 2021 yılları arasındaki çalışma ve şiddete maruz kalma durumları da karşılaştırıldı. Geçen yıla göre kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlalleri bu yıl yüzde 244,11 arttı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.