Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Umut Kitabevi davasında karar: Üç sanığa da beraat

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 2005’te Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili suçüstü yakalanan ve yargılandıkları davada daha önce iki kez 39,5 yıl hapis cezası verilen astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada beraat etti.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına tutuksuz yargılanan sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş katılmadı. Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) avukatlar duruşmada hazır bulundu.

Sanıkların avukatı Yurdakan Yıldız, “yargılamanın tamamen mizansen olduğunu, savcının beraat talebiyle sunduğu mütalaanın çok yerinde ve isabetli bir mütalaa olduğunu” söyledi. Davanın bir kumpas davası olduğunu iddia eden Yıldız, bu davayla tüm askerlerin hedef alındığını savundu.

Seferi Yılmaz: “Biz orada sanıkları suçüstü yakaladık”

Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz ise savcının sanıklar için beraat istediği mütalaanın taraflı olduğunu, bombalama sırasında kendisinin de aralarında olduğu üç kişinin kitabevinde bulunduğunu hatırlattı. Olayda yaralananların olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Benim kulaklarımda bombanın etkisiyle halen hasar var. Ben patlamadan sonra Veysel Ateş’i kovaladım ve 60 metre ötede park eden araca sığındı. Biz orada bu kişileri suçüstü yakaladık. Ali Kaya aracın bagajını açarak kalaşnikofu aldı, halka ateş açmak istedi ama halk buna engel oldu. Bu olayda suçüstü yapılmıştır ve bu suçlular devlete teslim edilmişlerdir” diye konuştu.

Van Barosu Başkanı Uçar: “Bu dava işkenceler, asit kuyuları ve faili meçhullerden bağımsız değil”

Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar da davanın FETÖ ile hesaplaşma davası olmadığını, üç kişiyi öldürmeye teşebbüs edildiğini belirtti. Uçar, “Bu dava bu coğrafyada uzun zamandır yapılan işkenceler, asit kuyularına atılmalar ve faili meçhul olaylardan bağımsız bir dava değildir. Patlamada kullanılan bombalar ile araçta bulunan bombaların aynı olduğu ortaya çıktı. Ama bu rapor mütalaada yer almıyor. Burada tanık beyanları var. Bu kişilerin ifadelerinin bir değeri yok mu? Bu dava sadece FETÖ’cü hâkim ve savcılarla hesaplaşmak için mi görülüyor? Bu dosyanın cezasızlıkla sonuçlandırılması için büyük bir çaba verilmiştir. Sanıklara suçüstü yapılmasına rağmen bunun üzeri kapatılmak istenmiştir” dedi.

Üç sanığa da beraat

Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan ve diğer avukatların ek süre talebinin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdi. Ardından mahkeme, avukatların ek süre talebini reddederek sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş hakkında beraat kararı verdi.

CHP’li Tanrıkulu’ndan karar tepki: “Bu dava burada bitmez”

Davayı izleyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, karara sert tepki gösterdi. Tanrıkulu, “Bu şekilde bir yargı düzeni, bizim tahminimizin çok ötesinde başka bir şeyi ifade ediyor. 2005 yılının 9 Kasım’ında gerçekleşen bir eylem var ve suç üstü yakalanan sanıklar var, çok açık deliller var. Ama bütün bunlara rağmen, eylemin gerçekleştiği coğrafya nedeniyle eğer sanıklar beraat ediyorsa bunca yıl sonra, kimse kusura bakmasın ama hiç kimse bu yargıya da güvenmez, bu adalete de güvenmez” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül‘e seslenen Tanrıkulu, “Vicdanlarınızı yitirdiniz. Bölgenin vicdanında yoksunuz, yarattığınız adaletsizlikle yoksunuz, yok. Sayın Abdulhamit Gül, gel bu dosyaya bak, vicdanen bir bak” diye konuştu. “Bu dava burada bitmez, bitmeyecek” diyen Tanrıkulu, “Mutlaka ama mutlaka adaleti gerçekleştireceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Kamuoyunda bilinen adıyla “Şemdinli davası,” dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt‘ın bombayı attıktan sonra suçüstü yakalanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz için söylediği “Tanıyorum, iyi çocuklar” sözleri ile çok tartışıldı.

Van 3. Ağır Mahkemesi, 19 Haziran 2006’da üç sanığa “insan öldürmek”, “örgüt kurmak” ve “insan öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verdi. Sanık avukatlarının itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, üç sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu.

Yeniden görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, 14 Aralık 2007’de görülen ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi. Askeri mahkeme, 22 Ocak 2010’da dosyayı Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyanın gönderildiği Uyuşmazlık Mahkemesi, anayasanın bazı maddelerinde yapılan değişikliği göz önünde bulundurarak, 2 Mayıs 2011’de dosyayı yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Sanıklar bu gelişme üzerine 9 Haziran 2011’de yeniden tutuklandı.

10 Ocak 2012’de görülen duruşmada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e “insan öldürmek”, “örgüt kurmak” ve “insan öldürmeye teşebbüs etmek” suçlamasıyla ikinci kez 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi.

Mahkûm edilen sanıkların avukatları, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından iddianameyi hazırlayan dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın itiraflarını gerekçe göstererek yargılamanın yenilenmesi talebiyle Van 1. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu.

11 Ekim 2017’de yeniden yargılama talebini kabul eden mahkeme, sanıkların tahliyesine karar verdi. Yaklaşık 16 yıl süren yargılamanın ardından üç sanık da beraat etti.

Eski savcı Ferhat Sarıkaya ise 20 Nisan 2006’da Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafında ihraç edildi, yargılandığı FETÖ davasında 28 Mart 2019’da Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada, Sarıkaya’ya 14 Aralık 2021’de yine 10 yıl hapis cezası verildi.

FERİT ASLAN\DİYARBAKIR

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.