Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İsveç’te üç doz aşılı kral ve kraliçe koronavirüse yakalandı, İsrail’deki bir araştırmaya göre dört doz koronavirüs aşısı antikoru beş kat artırıyor

Sıfır koronavirüs politikasının sürdüğü Çin’de, Henan eyaletinin 1,1 milyon nüfuslu Yuzhou kentinde yaşayanların tamamı karantinaya alındı. Starbucks, çalışanlarına aşı zorunluluğu getirdi. İtalya, Yunanistan ve İngiltere, vaka sayısında rekor kırmaya devam ediyor. İsveç kral ve kraliçesinin koronavirüs testleri pozitif çıktı. İsrail’deki bir araştırma, dördüncü doz aşıların bir haftada antikorları beş kat artırdığını ortaya koydu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Çin’in “sıfır koronavirüs” politikası devam ediyor

Çin’in Henan eyaletindeki 1,1 milyon nüfuslu Yuzhou kentinde yaşayanların tamamı, kentte üç vaka görülmesi üzerine karantinaya alındı. Kentte yaşayanlardan dün akşamdan (3 Ocak) itibaren evlerinden çıkmamaları istendi. Kentte gıda temin edilebilecek marketler haricinde tüm işyerleri ve mağazalar kapatıldı. Araç sahiplerininse özel izinleri ve seyahat belgeleri olmadan sokağa çıkmalarına izin verilmeyecek.

Starbucks’tan çalışanlarına aşı zorunluluğu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Starbucks, ülkedeki çalışanlarından koronavirüs aşısı yaptırıp yaptırmadıklarını 10 Ocak’a kadar şirkete bildirmelerini talep etti. Şirketin aşı olmayan çalışanlarından da her hafta negatif koronavirüs test sonucu isteyeceği belirtildi. Starbucks Operasyon Direktörü John Culver, aşı zorunluluğu ve negatif PCR testi uygulamasının koronavirüs salgınını önlemeye yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi.

İtalya, Yunanistan ve İngiltere, vaka sayısında rekor kırmaya devam ediyor

Koronavirüsün Omicron varyantı dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. İtalya Sağlık Bakanlığı, bugün (4 Ocak) vaka sayılarının bir önceki güne göre 68 binden fazla yükseldiğini belirtti ve yeni vaka sayısını 170 bin 844 olarak açıkladı. Ülkede koronavirüsten ise 259 kişi hayatını kaybetti. Bu sayılar, İtalya’da yeni bir rekor anlamına geliyor. Birleşik Krallık’ta da son 24 saatte 218 bin 724 vaka sayısı kaydedildi, bu da Birleşik Krallık için yeni bir rekor. Yunanistan’da da bugün 50 bin 126 koronavirüs vakası tespit edildi. Ülkede 31 Aralık günü 40 bin 560 vaka sayısı tespit edilmişti.

Almanya, seyahat kısıtlamalarını gevşetti

Almanya hükümeti, Omicron varyantının ortaya çıkmasının ardından İngiltere, Güney Afrika ve diğer yedi Güney Afrika ülkesinden gelenlere yönelik uyguladığı seyahat kısıtlamasını gevşetti. Dokuz ülke bugün “virüs varyantlı alanlar” listesinden çıkarıldı. Bu bölgelerden gelen kişilerin kendilerini 10 gün boyunca karantina altında tutmaları gerekirken, test yaptırıp testlerinin sonuçlarının negatif çıkması halinde karantina süresinin beş güne düşürüleceği belirtildi.

İsveç kral ve kraliçesinin koronavirüs testleri pozitif çıktı

İsveç’te Kral Carl XVI Gustaf ve Kraliçe Silvia’nın koronavirüs testleri pozitif çıktı. Saraydan paylaşılan açıklamada, kral ve kraliçenin üç doz aşılı olduğu hatırlatılarak “Her ikisinin de hafif semptomları bulunuyor, koşullar göz önüne alındığında kendilerini iyi hissediyorlar” denildi.

İsrail’den dördüncü doz verileri

İsrail’de yapılan bir araştırma, dördüncü doz aşıların bir haftada antikorları beş kat arttırdığını ortaya koydu. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, çalışmanın ön bulgularını kamuoyu ile paylaşırken dördüncü doz aşının güvenilir olduğunu da sözlerine ekledi. İsrail’de koronavirüsün Omicron varyantının da etkisiyle sağlık çalışanlarına ve 60 yaş ve üzerine dördüncü doz uygulamasına başlanmıştı. Bennett, dördüncü doz aşılanmanın uygulandığı ülkenin en büyük hastanesi Şeba Tıp Merkezi’nde yaptığı açıklamasında, “Birinci haber, kesin olarak biliyoruz ki dördüncü doz güvenli. İkinci haber ise dördüncü dozun uygulanmasından bir hafta sonra antikor sayısının beş kat arttığını gördük” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.