Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pamukova tren kazasıyla ilgili AYM’den 18 yıl sonra “ihlal” kararı: Eski TCDD Genel Müdürü ve AKP Milletvekili Süleyman Karaman’ın dosyası sır oldu

Anayasa Mahkemesi (AYM), Sakarya’nın Pamukova ilçesinde 22 Temmuz 2004’te 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 89 kişinin yaralandığı hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili “yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiği”ne hükmetti. AYM kararında, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü olan AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman hakkında yürütülen soruşturma dosyasının ortadan kaybolduğu belirtildi. Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı da yapan emekli hâkim Mehmet Beyazıt Boran, kayıp olduğu belirtilen soruşturma dosyası için AYM’nin suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi.

İstanbul-Haydarpaşa’dan Ankara’ya giden hızlandırılmış tren, 22 Temmuz 2004’te Sakarya’nın Pamukova ilçesine bağlı Mekece Köyü yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Kazada 41 kişi yaşamını yitirdi, 89 kişi ise yaralandı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, iki makinist ve tren şefi hakkında dava açtı. Dönemin TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında yetkisizlik kararı verilerek dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Dönemin TCDD Genel Müdürü, AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman

Binali Yıldırım soruşturma izni vermedi

Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Karaman hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi.

Yıllar süren yargılamanın ardından Yargıtay 12. Dairesi, 25 Aralık 2019’da sanıklar hakkındaki kamu davalarının zamanaşımından düşmesine karar verdi.

Kazada eşini, eşinin kardeşini ve iki yeğenini kaybeden Serap Sivri, AYM’ye başvurdu. Sivri’nin başvurusunu karara bağlayan Yüksek Mahkeme, “Yaşam hakkının usul yönünden ihlal edildiği”ne karar verdi. Yargılamanın sürüncemede bırakıldığını belirten AYM, Sivri’ye 50 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM kararında, dönemin TCDD Genel Müdürü olan, AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Kahraman ile ilgili soruşturmanın sonucunun tespit edilemediği belirtildi.

Yüksek Mahkeme, 2018 yılında Burcu ve Yücel Demirkaya başvurusunda da ihlal kararı vermiş ve kararın gerekçesinde “TCDD yetkilileri hakkında yürütülen soruşturmanın akıbeti tespit edilememiştir” demişti.

“AYM suç duyusunda bulunmalı”

Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı ve 25 yıl ceza hâkimliği yaptıktan sonra emekli olan Mehmet Beyazıt Boran, bilirkişi raporuna göre dönemin TCDD Genel Müdürü ve yöneticilerinin 4/8 oranında kusurlu olduğuna dikkat çekti.

Boran, “AYM, kaybolan soruşturma dosyası ile ilgili suç duyurusunda bulunması gerekirken olayı görmezlikten geliyor. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 38/A emredici hükmüne göre UYAP’ta kayıtlı olan, 41 insanımızın öldüğü, 89 yurttaşımızın yaralandığı olayla ilgili genel müdür hakkındaki soruşturma dosyası nasıl kaybolmuş ya da kaybolabilir? Bunun için suç duyurusunda bulunması gerekirdi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.