Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargıtay yeni başkanını seçemedi, yerel seçimlerden sonra yeniden oylama yapılacak

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın görev süresi doldu ancak Yargıtay’da dört gün boyunca yapılan başkanlık seçimlerinden sonuç çıkmadı. Mevcut başkan Akarca ile 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez’in öne çıktığı seçimde, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına uymayan daire başkanı Muhsin Şentürk de adaydı. 10 tur yapılan oylamanın sonunda en yüksek oyu Kerkez alsa da, salt çoğunluğun desteğini alamadı. Yargıtay başkanlığı seçimlerine, yerel seçimlerden sonra devam edilecek.

Yargıtay Başkanlık seçimi yapıldı ancak yeni başkan seçilemedi. 24 Mart 2020’de göreve gelen Mehmet Akarca’nın görev süresinin dolması nedeniyle Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda yapılan 10 tur oylamanın sonunda adaylardan hiçbiri, 348 Yargıtay üyesinden salt çoğunluğunun, yani 175’inin oyunu alamadı. Yerel seçimlerden sonra, 1 Nisan’da Yargıtay üyeleri başkan seçimi için 11. kez oy kullanacak.

Salt çoğunluk sağlanamadı, seçim sonuçlanmadı

25 Mart’ta başlayan başkanlık seçimi için Yargıtay Başkanı Akarca, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak ve 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal adaylığını koydu. Albayrak ve Tuncal dördüncü tura kalamadı.

İlk üç tur oylamada mevcut başkan Akarca en çok oyu alan isim olurken, dördüncü ve beşinci turda Kerkez öne geçti. Adaylar arasında dikkat çeken isim, Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını uygulamayan ve Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkanı Muhsin Şentürk oldu. Beşinci turda Kerkez 127, Akarca 105 ve Şentürk 96 oy alırken hiçbir aday gerekli 175 oya ulaşamadı, seçimlere 27 Mart’ta devam edildi.

Mehmet Akarca

Seçimin altıncı turunda başka isimler de adaylığını koyabilecekken yarış Akarca, Kerkez ve Şentürk arasında devam etti. Sekiz turun sonunda Akarca 120, Kerkez 119 ve Şentürk 94 oy aldı. Dokuzuncu ve 10’uncu tur, en çok oy alan iki aday arasında yapılan oylamayla devam etti.

10. turun sonunda Kerkez 138, Akarca 120 oy aldı. 338 Yargıtay üyesinin katıldığı seçimlerde, kullanılan oylardan dokuzu boş, 71’i ise geçersiz sayıldı. Sekizinci tur oylamada diğer aday Muhsin Şentürk 96 oy almış, 3 oy geçersiz sayılmış, boş oy ise kullanılmamıştı. Çok sayıda geçersiz oy çıkmasıyla, Şentürk’ü destekleyenlerin diğer adaylara oy vermediği anlaşıldı.

Seçime 1 Nisan Pazartesi günü 11. tur oylamayla devam edilecek. Bu turda Muhsin Şentürk de oylamaya katılabilecek.

Can Atalay hakkındaki ihlal kararını tanımayan daire başkanı da adaydı

Yargıtay, AYM’nin Gezi davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımamasıyla gündemden düşmemişti. Karara imza atan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk de başkanlığa aday oldu. 

Muhsin Şentürk

3. Ceza Dairesi’nin Yüce Divan olarak da anılan AYM’nin, Atalay kararına imza atan üyelerini “yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aşmakla” itham etmesi yargı krizi olarak tartışıldı.

Baroların, hukukçuların ve muhalefet partilerinin “darbe girişimi” dediği krizi Mehmet Akarca, “AYM ile görüş ayrılıkları” olarak tanımlamıştı. AYM’nin Atalay hakkında verdiği iki hak ihlali kararını da Yargıtay’ın tanımaması üzerine 30 Ocak 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Yargıtay üyeleri ve Başkanı seçimi nasıl yapılıyor?

Yargıtay üyeleri, derece yükselmesiyle birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az üç yıl süreyle başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından seçiliyor. 12 yıl görev süresi dolan kişiler, iki defa Yargıtay üyesi seçilemiyor.

Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için en az altı yıl Yargıtay üyeliği yapmış olmak zorunludur. Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda başkan seçimi üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla yapılır. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa, seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılır. Dördüncü oylamaya katılacak olan adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılırlar. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanır.

Seçimler, Birinci Başkanlıkça belirlenen gün ve saatte yapılır. Çalışma saati sonuna kadar seçime devam olunur. Seçim bir günde sonuçlanmazsa, onu izleyen çalışma günlerinde sonuç alınıncaya kadar adaylar arasında oylama devam eder. Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilir. Yeni seçim yapılıncaya kadar eski başkanlar görevlerine devam eder.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.