Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın üye olarak atadığı Kadir Özkaya AYM Başkanı seçildi

Anayasa Mahkemesi’nin yeni başkanı Kadir Özkaya oldu. Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı üyelerden biri olan Özkaya, Can Atalay için hak ihlali kararı veren isimlerden biriydi.

Kadir Özkaya, yapılan oylamada ilk turda Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı seçildi. Özkaya 15 üyeden dokuzunun oyunu aldı. Yusuf Şevki Hakyemez ise altı oy aldı.

Can Atalay için hak ihlali kararına imza atan üyeler arasında

Kadir Özkaya, Gezi davası nedeniyle tutuklu olan ve Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın haklarının ihlal edildiği yönünde oy kullanan dokuz üyeden biriydi.

Başkanlık seçiminde altı oy alan Hakyemez de, Can Atalay için hak ihlali kararı altında imzası vardı.

Kadir Özkaya kimdir?

Özkaya, 1963 yılında Tarsus’ta doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1985 yılında mezun oldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulundu. 1991’de idari yargı hâkimlik stajını tamamladı ve 1993’te Danıştay tetkik hâkimliğine atandı.

Kasım 2004’te AYM raportörlüğüne görevlendirildi, ekim 2005’te bu göreve resmen atandı. Özkaya bu görevdeyken 2011 yılında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine seçildi.

Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra 18 Aralık 2014’te AYM üyeliğine atadığı Özkaya, 22 Aralık 2014’te göreve başladı. AYM Genel Kurulunca 12 Mart 2020 ve 5 Mart 2024 tarihlerinde yapılan toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine seçildi. Bu görevini Başkan seçilene kadar sürdürdü.

Başkanlık süresi dört yıl olsa da, Özkaya’nın AYM üyeliği süresi aralık 2026’da dolacak ve o tarihte yeniden AYM Başkanlığı için üyeler arasından seçim yapılacak.

Zühtü Arslan üç dönem başkanlık yaptı

Zühtü Arslan, dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanmış ve 20 Nisan 2012’de görevine başlamıştı. İlk kez 10 Şubat 2015’te AYM Başkanlığına seçilen Arslan, üç dönem seçilerek bugüne kadar başkanlığı sürdürdü.

Arslan’ın AYM üyeliği süresi 20 Nisan 2024’te sona ermesi nedeniyle yeni başkan seçimi yapıldı.

Erdoğan’ın atadığı AYM üyeleri

Başkanlık görevi sona eren Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, görev süresi dolan üye Muammer Topal ve üyeler Muhammed Emin Kuz ile Engin Yıldırım dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanmıştı.

Bugüne kadar Başkanvekili olarak görev alan Kadir Özkaya ile üyeler Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, İrfan Fidan, Recai Akyel, Yusuf Şevki Hakyemez, Selahaddin Menteş, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla atanmıştı.

AYM üyeleri Kenan Yaşar, Rıdvan Güleç ve Muhterem İnce ise TBMM kararıyla göreve geldi.

Devlet Bahçeli’nin hedef gösterdiği AYM Başkanı Arslan’ın görev süresi doldu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Grup Toplantıları ve yaptığı açıklamalarda Can Atalay hakkında “Hak ihlali yapılmıştır” kararı veren AYM’nin kapatılması ya da yapısının değiştirilmesi gerektiğini sıklıkla vurguluyor. Bahçeli’nin konuşmalarında hedef gösterdiği ve hakaret ettiği AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresi 20 Nisan 2024’te sona erecek. AYM üyesi Muhammed Emin Kuz’un da görev süresi 12 Mayıs 2024’te bitiyor.

AYM üyeleri kimler arasından atanır? Görev süresi kaç yıl?

12 Eylül 2010’da yapılan Anayasa değişikliği referandumuyla Anayasa Mahkemesi’nde yedek üyelik sistemi kaldırılmıştı. Kararla birlikte AYM, 11 asıl dört yedek üye yerine 15 asıl üyeden oluşan yapıya geçti ve mevcut yedek üyeler asıl üye sıfatını kazandı. Görev süresi 12 yıl olarak belirlenen AYM üyeliği için aynı kişi iki kez seçilemiyor ve 65 olan yaş haddini dolduran üyeler emekliye ayrılıyor.

Cumhurbaşkanı, üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulu’nun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından göstereceği üçer aday içinden; dört üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sınıf hâkim ve savcılar ile en az beş yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçer. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.