AYM Başkanı Zühtü Arslan: “Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz”

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından ilk kez konuştu. Hakim ve savcı adaylarıyla bir araya gelen Arslan “Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz” dedi.

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye Adalet Akademisi’nin 19 Aralık Salı günü Ankara’da düzenlediği “Akademi Söyleşileri” kapsamında hakim ve savcı adaylarıyla bir araya geldi. Arslan, Yargıtay ve AYM arasındaki Can Atalay krizinin ardından ilk kez konuştu.

Hakim ve savcı adaylarına mesleki tavsiyelerde bulunan Arslan, vicdanın esaret, aklın ise vesayet kabul etmeyeceğini vurguladı ve “Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz”  dedi.

“Adaleti tecelli ettirmek hakim ve savcıların görevi”

Arslan, yargı ve hukukun temel fonksiyonunun bireyin hak ve özgürlüklerini güvence altına almak olduğunu vurguladı. Bütün yargı düzenlerinin ortak paydasının “hukuk devleti” olduğunu belirten Arslan, “Her şeyi yerli yerine koymak suretiyle adaleti tecelli ettirmenin hâkim ve savcıların görevi” olduğuna dikkat çekti.

Konuşmasında, hukuk ve yargının fonksiyonu ile AYM’nin Türk yargı düzenindeki işlevi üzerinde duran Arslan, gücün sınırlandırılması ihtiyacının anayasa yargısı kavramını ortaya çıkardığına değindi.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı Davası’nda hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel hak ihlali başvurusunu 25 Ekim’de görüşmüştü. Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar vermişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay’a göndermiş ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi değerlendirmişti. Daire, Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına hükmedip Atalay hakkında ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yargı krizine yol açan bu kararı siyasetçilerden ve barolardan büyük tepki görmüştü. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.