Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yargının Can Atalay krizi | Kerem Altıparmak: “Yargıtay üyeleri bu kadar hukuk cahili olamaz”

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına uyulmamasına hükmetti ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Peki AYM üyeleri verdikleri karar nedeniyle yargılanabilir mi? Anayasa Hukukçusu Kerem Altıparmak yapılan suç duyurusunu Medyascope’a değerlendirdi.

Gezi davasından tutuklu bulunduğu sırada Hatay’dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili seçilen Can Atalay dosyasında yaşanan her yeni gelişme ile yargıdaki kriz derinleşiyor.

13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin (ACM) AYM kararını uygulamak yerine dosyayı Yargıtay’a göndermesi “hukuksuzluk” olarak değerlendirilirken bugün (8 Kasım) avukatların “hukuk skandalı” diye tanımladığı bir gelişme daha yaşandı: Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Kararda, AYM kararına uyulmamasına hükmedildi. 

Anayasa Hukukçusu Kerem Altıparmak, “Diyelim ki böyle bir dava olursa AYM’nin azınlıkta kalan üyeleri, çoğunlukta kalan üyelerini yargılayacak gibi absürt bir sonuç çıkar ortaya. AYM üyeleri örneğin rüşvet alırlarsa herkes gibi yargılanabilirler. Ancak verdikleri karardan dolayı yargılanırsa her yargıç yargılanabilir o zaman. Beğenilmeyen her karar aslında suç haline gelir gibi bir durum söz konusu. Eğer bu durumda üyeler yargılanırsa üyeler hâkim güvencesi diye bir şey kalmaz”dedi. 

“Bunun Türkiye tarihinde bir örneği yok”

Yüce Divan sıfatıyla AYM üyeleriyle birlikte Yargıtay üyelerini de AYM’nin yargılayabileceğinin altını çizen Altıparmak, “Bugüne kadar olmamış bir şeyden bahsediyoruz. Tamamen absürt. Yargıtay kalkıp ‘Sen Anayasa’yı yanlış yorumladın’ zaten diyemez- bunun suç olarak sıfatlandırılmasını bir kenara bıraktım- AYM yanlış da yorumlasa en fazla oturur makale yazarsınız. Ama nihai sonucu AYM söyler” diye devam etti.

Kerem Altıparmak

AYM’nin Anayasa yorumunu Yargıtay’ın değerlendiremeyeceğini, bir yargıcın verdiği karardan dolayı suç işlediği gerekçesiyle yargılanamayacağını, AYM’nin 13 ACM’ye ilişkin “bunu yapacaksın” dediği kararı Yargıtay’ın değerlendirip aksi yönde bir şey söyleyemeyeceğini belirten Altıparmak, “Hiçbir tutarlı yanı yok. Bu olmaz. Yargılanmasını istedikleri kişiler AYM’nin çoğunluk üyesi. Nasıl olacak bu iş? Bunun Türkiye tarihinde bir örneği yok. Bu hukuk sınırları içerisinde konuşulamaz. Yargıtay üyeleri bu kadar hukuk cahili olamazlar” diye devam etti. 

Anayasa ne diyor?

Madde 148: “Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay (…) (5) Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hakimler ve Savcılar (…) (6 ) Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılar.”

Anayasa’da Madde 148’de belirtildiği gibi AYM üyeleri görevleriyle ilgili suçlardan dolayı AYM üyeleri tarafından yargılanırlar. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.