Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Eğitim Bakanı Özer’in okul müdürünü azarlamasına tepki gösteren Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Tekdemir: “Makamına ve sorumluluğuna yakışmayan bir öfke patlamasıydı”


Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, Şanlıurfa’da ziyaret ettiği bir okulun müdürünü kameraların önünde “Siz ne biçim adamsınız ya? Siz ne iş yapıyorsunuz? Para istediniz de para mı vermedik? Bu çocukları niye burada mahzun halde bırakıyorsunuz” diyerek azarlamasına tepkiler sürüyor. Medyascope’a konuşan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Diyarbakır Şubesi Başkanı Ramazan Tekdemir, “Çok içerledim. Bir öfke patlaması ile öfkesini kontrol etmeyen bir bakan profili ise bu makamın şanına ve sorumluluk değerine yakışmayan bir tepki. Gerçekten okul idaresini ve milli eğitim yetkilisini hizaya çekmek ve haddini bildirmek gibi ise bu bir zafiyettir” dedi.


Milli Eğitim Bakanı Özer, 5 Ocak’ta Şanlıurfa’da Halilurrahman Ortaokulu’nu ziyareti sırasında okul müdürünü kameraların önünde, “Buraya bir basketbol sahası yapılmaz mı? Siz ne biçim adamsız ya? Siz ne iş yapıyorsunuz? Para istediniz de para mı vermedik? Bu çocukları niye burada mahzun halde bırakıyorsunuz” diyerek azarladı.

Bakan Özer, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kurt’a ise “Sayın müdür, gezdirdiğiniz okul böyleyse gezdirmediğiniz okullar nasıl” diyerek tepki gösterdi. Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Ramazan Tekdemir, Bakan Özer’e sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Tekdemir, “Sayın Bakanım: Okullarımız kirli, çünkü çalışanımız yok. Malzememiz eksik, çünkü ödeneğimiz yok. Uluorta azarlanıyoruz, çünkü değerimiz yok” dedi.
“Üç okula bir çalışan düşüyor”

Tekdemir, Medyascope’a yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

“Orada sayın bakan okul ziyaretinde bulunuyor. Özenle seçilmiş iyi okullar gezdiriliyor. Sanki okul idaresi bir talepte bulunsaydı sorun çözülecekmiş gibi bir konfor içinde konuşuyor, gerçekte böyle değil. Diyarbakır’da bin 755 okul var, temizlik işi için İş-Kur 599 çalışan verdi. Yani üç okula bir çalışan düşüyor. 270 kişilik ek bir alım daha olacak ama bu da çok yetersiz. Okulların ciddi anlamda sorunları var. Çocuklar için sosyal imkânlar anlamında yetersizlikler var.”

Ödenek konusunda sıkıntılar yaşandığına da dikkat çeken Tekdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ödenekler konusunda, okul bütçesi uygulaması olmadığı için bütçe ayrılmadığı için eksiklikleri var. Bunları bileşenler ya da okul aile birliği ya da hayırsever ile gidermeye çalışıyorlar. Bu da okul yöneticilerini dilenci pozisyonuna düşürüyor. Sürekli seferber olan okul idaresinin enerjisi kayboluyor. Okulların teneffüs vakitlerinde öğrencilerin dinlenebilecekleri, oyun parkurları, birtakım spor tesisleri gibi imkânlar yetersiz. Eğitim sadece bir akademik aktarımdan ibaret değil. Biz okullara bir sosyal aktarım mekanları olarak misyon da veriyorsak buraların içinde sosyal ve sportif imkanları ve donatıları, malzemeleri, tesisleri kurmak lazım. Bunun için de ödeneğe ihtiyaç var.”

“Bakanın davranışına çok içerledim”

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, Bakan Özer’in okul müdürünü azarlamasıyla ilgili ise şunları söyledi:

Çok içerledim. Bir öfke patlaması ile öfkesini kontrol etmeyen bir bakan profili ise bu makamın şanına ve sorumluluk değerine yakışmayan bir tepki. Gerçekten okul idaresini ve milli eğitim yetkilisini hizaya çekmek ve haddini bildirmek gibi ise bu bir zafiyettir. Sorumluluk makamında yer aldığının farkında olarak davranışlarını tutarlı ve kontrol edilebilir seviyede tutması gerekiyor. Örnek olmamız gereken çocukların ve kentin protokolünün önünde bu diyaloğun oluşması bir talihsizliktir. Bakan beyin bu diyaloğun tahribatını onaracak bir özel girişimi de kameralara göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Sorunu gidermesi adına bunu telafi etmesi lazım.”

Tekdemir, yaşanan bu olayın milli eğitim camiasına değer verilmediğinin somutlaşmış hali olduğunun da altını çizerek, “Bütün okulların aynı sorunları var. Dolayısıyla tüm okulları ele alırsak ihtiyaçları daha sistematik bir çalışma ile çözmeye yönelik bir çıkış noktası olarak, tüm okulları gözden geçirmek gerekir. Okul bütçesi sistemine dönmekte fayda vardır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.