Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim 360° (28): Türkiye’nin nasıl bir öğretmenlik meslek kanununa ihtiyacı var?

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°‘ın bu bölümünde programın moderatörlüğünü ERG kıdemli politika analisti Yeliz Düşkün yaptı. Programda, Türk Eğitim Derneği (TEDMEM) koordinatörü Dr. Sabiha Sunar ve eğitimci Alaaddin Dinçer, yasama sürecinde olan “Öğretmenlik Meslek Kanunu” teklifini değerlendirdi.

Sabiha Sunar, öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak kabulü ve aynı zamanda öğretmenlere dair mevcut mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi için bir öğretmenlik meslek kanununa ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ulusal ve uluslararası başka meslek kanunlarıyla da karşılaştırma yaparak mevcut teklifin kapsam bakımından yetersiz olduğuna dikkat çeken Sunar, öğretmen yetiştirmeden başlayarak pek çok önemli konunun teklifte yer almadığını belirtti.

Alaaddin Dinçer ise yeni bir kanuna gerek olmadığını, var olan mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ve öğretmenliğin statüsüne dair 1966’da kabul edilen ILO ve UNESCO tavsiyesinin uygulanmaya alınması gerektiğini savundu. Dinçer ayrıca, kanun teklifinin kimler tarafından, nerede hazırlandığının belirsizliğine ve öğretmenlerin beklentilerine dair alan araştırmalarının eksikliğine dikkat çekti. Dinçer, kariyer basamaklarının geçmişte de denenmiş bir uygulama olduğunu, geçmiş uygulamanın sonuçlarının değerlendirilmediğini, yeniden uygulanmasının da meslektaşlar arası barışa olumsuz etki edeceğini hatırlattı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.