Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

6. Yargı Paketi’nde nafaka düzenlemesi – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: “Eşitlik olmadan, yoksulluk kalkmadan nafakaya dokunamazsınız”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması beklenen 6. Yargı Paketi’ne ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Platform, “Eşitlik olmadan, yoksulluk kalkmadan nafakaya dokunamazsınız” dedi. Yargı paketi nafakanın belirli bir süreye bağlanması söz konusu olabilir.

Nafaka hakkının süreye bağlanması ve boşanmalarda arabuluculuğun yasallaşması kadınları etkileyecek. “Eşitlik olmadan, yoksulluk kalkmadan nafakaya dokunamazsınız” diyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, nafaka düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yayınladı. 

Yoksulluk nafakasında yeni bir düzenlemeye gidilmesi, siyasetin gündemindeki yerini koruyor. Türkiye’de nafakanın yoksulluk, tedbir, iştirak ve yardım olmak üzere dört farklı türü var. Yoksulluk nafakası, boşanma davası ile birlikte istenebileceği gibi boşanma davası kesinleştikten sonra da talep edilebiliyor. Boşanma davasının kesinleşmesinin ardından yoksulluk nafakası talep edebilmek için boşanma kararı kesinleştikten sonraki bir yıl içinde yoksulluk nafakası davasının açılması gerekiyor. Ancak yakında Meclis’e sunulması beklenen 6. Yargı Paketi’nde bu nafakanın belirli bir süreye bağlanması söz konusu olabilir. 

“Devlet kadınların yoksul bırakıldığı ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmakla yükümlü”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, konuya ilişkin yayımladığı açıklamasında “Devlet nafakayı değil; kadınların yoksul bırakıldığı ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırmakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı. Boşandıktan sonra yoksullaşan tarafın en çok kadınlar olduğunu söyleyen platform, kadınların eğitim almasının, işe girmesinin, iş hayatında var olmasının engellendiğini ve evlilik süresi içinde kadınlara ev işleri yüklendiğini vurguladı: 

“Ekonomik kriz derinleşirken yurttaşların temel ihtiyaçlarındaki vergiyi bile kaldırmayanlar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen siyasi iktidar mı kadınların nafakasını ödeyecek? İşsiz kalan bir kadına ‘evde çalışan bir erkek varmış ya işte’ diyenler mi kadınların nafakasını ödeyecek? 12 milyon kadını ‘ev işiyle meşgul’ diye işsiz bile görmeyenler mi kadınların yoksulluğunu görecek? Bu soruların yanıtı kadınların yaşamlarındadır. 6284 sayılı koruma kanunu kapsamında geçtiğimiz yıl kaç kadın maddi destek istedi, kaç kadına bu sağlandı? Yetkililer önce bu sorunun yanıtını vermeli. Bizler 2016 yılının resmi verisini hatırlatalım: 6284 kapsamında 2016 yılında 55 bin kadından sadece 10’una geçici maddi destek, altısına ücretsiz kreş hakkı sağlanmıştır. İstanbul Sözleşmesi’ni denetleyen Grevio Komitesi’nin 2018 yılı raporundan görüyoruz. Şu anda da şiddet sırasında ve sonrasında, hayatını idame ettiremediği için bizi arayan yüzlerce kadından da biliyoruz ki 6284’te tanınmış bir hak olmasına rağmen maddi destek sağlanmıyor. Devlet kadınların çalışma hayatında ve gelir dağılımında eşitliğini sağlamak üzere, atmak zorunda olduğu adımları atarsa, kadınların nafakaya mahkum bırakılmadığı günleri konuşabiliriz. Fakat mevcut durum bunun fersah fersah uzağındadır. Devlet kadınların nafakaya muhtaç bırakılmasını ortadan kaldırmakla yükümlüdür. Bugün tüm koşullar kadınların aleyhine işlerken; mevcut hükümet ve bakanlıkları kadınların hayatını bu kadar zorlaştırıyorken, nafaka hakkına el uzatmaya hakları yoktur.”

Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.