Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Auschwitz’de Nazi selamı veren Hollandalı turist gözaltına alındı

Polonya polisi, eski Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau’da Nazi selamı veren bir Hollandalı turisti gözaltına aldı. Polis, 29 yaşındaki kadının Nazi selamını toplama kampının “Arbeit Macht Frei” (Çalışmak Özgürleştirir) yazısının bulunduğu kapısının önünde yaptığını belirtti. İsmi açıklanmayan kadın, Nazi propagandası ile suçlandı ve para cezasına çarptırıldı.

“Kötü bir şaka”

Polonya’dan yerel bir haber ajansının haberine göre, eşine poz verirken Nazi selamı yapan 29 yaşındaki Hollandalı kadın, bunun “kötü bir şaka” olduğunu söyledi.

Auschwitz’de daha önce de, Türkiyeli iki öğrenci 9 Aralık 2013’te Nazi selamı verdikleri gerekçesi ile altı ay hapis ve para cezasına çarptırılmıştı.

Nazi Almanyası, 1939’da İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında Polonya’yı işgal ettikten sonra, Güney Polonya kasabası Oswiecim’de Auschwitz-Birkenau toplama kampını kurdu. Naziler dört buçuk yıldan biraz fazla bir süre içinde kampta sistematik olarak yaklaşık 1,1 milyon insanı öldürdü. Kurbanlardan yaklaşık bir milyonu ise Yahudi idi. Toplama kampına götürülen insanların büyük çoğunluğu Auschwitz II-Birkenau kampındaki gaz odalarında öldürüldü. 

Nazilerin Avrupa’nın Yahudi nüfusunu yok etmek amacıyla uyguladığı soykırımda (Holokost) altı milyon Yahudi yaşamını yitirdi. Auschwitz ise bu soykırımın merkezindeydi.

Sovyet ordusu, 27 Ocak 1945’te düzenlediği baskınla kampı kurtardı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.