Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Devletin elinde kan var” – Polonya’daki kürtaj yasağı bir kadının daha canını aldı

Polonya’da karnındaki fetüsün kalbinin durmasına rağmen doktorların kürtajı reddettiği 37 yaşındaki kadın hayatını kaybetti. Kadının ailesi, Polonya hükümetini suçladı ve “Devletin elinde kan olduğunun kanıtı” dedi.

Agnieszka T., 21 Aralık’ta Czestochowa’daki Kutsal Bakire Meryem Hastanesi’ne geldiğinde ikiz çocuklarına hamileydi ve hamileliğinin üçüncü ayındaydı. Akrabaları tarafından paylaşılan açıklamaya göre 37 yaşındaki kadının hastaneye geldiğinde ağrısı bulunmaktaydı fakat bilinci açıktı ve fiziksel olarak da iyi durumdaydı.

İlk fetüsün 23 Aralık’ta anne karnında ölmesine rağmen, doktorlar ülkede uygulanan kürtaj yasasını gerekçe gösterdi ve fetüsü almayı reddetti. Agnieszka’nın ailesi bunun üzerine durumunun giderek kötüleştiğini söyledi. Bir hafta sonra ikinci fetüsün de kalbinin durduğunu ve doktorların onun da ölümünden iki gün sonra hamileliği sonlandırdığı belirtildi.

Agnieszka T.’nin hayatını kaybetmeden kısa bir süre önce çekilen fotoğrafı.

Agnieszka, haftalarca kötüye giden sağlık durumunun ardından 25 Ocak’ta hayatını kaybetti. Ailesi Agnieszka’nın septik şok sonucu öldüğünden şüpheleniyor ancak hastaneden ölüm nedenine dair herhangi bir açıklama paylaşılmadı.

“Devletin elinde kan var”

Agnieszka’nın ailesi Facebook hesabı üzerinden paylaştıkları mesajda, “Bu durum, mevcut hükümetin ellerinde kan olduğunun kanıtı” dedi. Aile ayrıca, Agnieszka’nın hayatını kaybetmeden kısa bir süre önce çekilen fotoğraflarını da kamuoyu ile paylaştı.

Hastanenin gizlilik ilkelerini öne sürerek tıbbi test sonuçlarını paylaşmayı reddettiğini öne süren aile, doktorların Agnieszka’nın hızla kötüleşen durumunu deli dana hastalığından kaynaklandığını ve bu yüzden çiğ et yemesini önerdiğini söyledi. Hastane ise bu konu ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmaktan kaçındı.

Hastaneden paylaşılan ilk açıklamada, hastaneye yatışı yapılmadan önce yapılan koronavirüs testleri negatif çıkan Agnieszka T.’nin ölmeden önce yapılan testinin ise pozitif olduğu belirtildi. Açıklamada, “Hastayı kurtarmak için gerekli tüm önlemlerin alındığını bir kez daha vurgularız” denildi.

Çoğunluğu Katolik ve oldukça dindar bir ülke olarak bilinen Polonya’da fetal bozukluklara bağlı kürtaj, Ekim 2020’de üyelerinin çoğunluğu iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından atanan Polonya Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmıştı.   

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.