Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da uygulanan sıkı kürtaj yasağı yüzünden bir kadının ölmesi üzerine hükümet yeni karar aldı: “Kadının sağlığı tehlikedeyse kürtaj yasal olacak”

Polonya Sağlık Bakanlığı, ülkedeki kürtaj kısıtlamalarından ötürü hamile bir kadının ölmesi üzerine dün (7 Kasım) doktorlara bir talimat gönderdi ve kadınların hayatı tehlikede ise kürtajın yasal olduğunu belirtti. Talimat, 22 aylık hamileliği tıbbi olarak problemli görülen 30 yaşındaki Isabelle‘nin Polonya’nın güneyindeki Pszczyna kentindeki bir hastanede hayatını kaybetmesinin büyük tepkilere yol açmasının ardından geldi.

Ailenin ve Isabelle’nin avukatının açıklamasına göre doktorlar, fetüsün hayatta kalacak kadar amniyotik sıvıya sahip olmamasına rağmen hamileliği sonlandırma yoluna gitmekten kaçındı. Kadının hayatını kaybetmesine neden olan doktorlar hakkında soruşturma başlatıldı.   

Isabelle’nin ölümünden ülkenin bu yılın başında çıkan kürtaj kısıtlamalarını sorumlu tutan Lehler, hafta sonu ülke çapında protestolar düzenledi. Protestoların en büyüğü pazar günü Krakow şehrinde düzenlendi. Telefon ışıklarını açan binlerce protestocu, hayatını kaybeden kadın için bir dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra şehirdeki kilise otoritelerinin merkezine yürüyerek yasa aleyhinde sloganlar attı.  

Polonya yasalarında kürtaja izin verilmiyor ve kadın hakları savunucuları kürtaj yasasının doktorlar üzerinde baskı kurduğunu ve gerekli olduğu durumlarda bile kürtaj yapmaktan çekindiklerini söylüyor. 

Çoğunluğu Katolik ve oldukça dindar bir ülke olan Polonya’da fetal bozukluklara bağlı kürtaj, 2020’nin Ekim ayında üyelerinin çoğunluğu iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından atanan Polonya Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmıştı.   

Polonya’nın dindar ve muhafazakar hükümeti son yıllarda Avrupa Birliği’nin (AB) yanı sıra uluslararası demokrasi ve insan hakları kuruluşları tarafından da otoriterleşmekle ve toplumun farklı kesimlerine hoşgörüden uzaklaşmakla eleştiriliyor.  

Kaynak: Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.