Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika Uluslar Kupası’nda sekiz kişinin hayatını kaybettiği izdihamdan sağ kurtulanlar The Guardian’a anlattı: “İnsanların birbirlerini itip stadyuma girmeye çalışırken ezildiğini ve çiğnenerek öldüğünü gördük”

Afrika Uluslar Kupası’nda, v sahibi Kamerun ile Komorlar arasında oynanan maçta çıkan izdihamda sekiz kişi ölmüş, 38 kişi de yaralanmıştı. Olembe Stadyumu’nda yaşanan trajedinin perde arkası aralanmaya devam ediyor. Afrika Futbol Konfederasyonu’ndan (CAF) Kamerun polisine kadar pek çok kişi ve kurumun yaşanan olayda ihmalleri olduğu ortaya çıktı. 

İzdihama göz göre göre davetiye çıkarıldı

Kamerun’un ev sahipliğinde düzenlenen Afrika Uluslar Kupası’nda heyecan devam ediyor. Ancak geçen pazartesi günü (24 Ocak) yaşanan vahim olay şimdiden turnuvanın önüne geçmiş durumda. Kamerun ile Komorlar arasında oynanan son 16 turu maçı öncesinde giriş kapısında izdiham oluşmuş ve izdihamda sekiz kişi ezilerek can vermiş, 38 kişi ise yaralanmıştı. Turnuvanın hemen öncesinde inşa edilen Olembe Stadyumu’nda yaşanan trajedinin perde arkası ise aydınlanmaya başladı. Koronavirüs kuralları gereğince kapasitenin yalnızca yüzde 80’inin stadyuma girmesine izin verilmesi gerekirken 60 bin kapasiteli bu stadyumda maçı seyretmek için 50 bin kişinin içeriye girmeye çalıştığı belirlendi.

Kamerunlu yetkililerin, grup aşamasında seyirci oranının düşük kalması nedeniyle bedava bilet dağıtıp bu duruma göz yumduğu iddia edildi. The Guardian‘ın aktardığına göre görgü tanıkları, maçın ardından izdihamın yaşandığı bölgede onlarca kırık vuvuzela ve ayakkabı olduğunu anlattı.  

Kamerun’un Komorlar’ı ağırladığı maçın hemen öncesinde stadyuma giriş kapısının olduğu bölge kalabalıklaştı. Stadyuma girmek için kullanılan bir kapı, güvenlik güçleri tarafından çit kullanılarak kapatıldığı için, taraftarlar, açık olan sol kapıya doğru ilerleyip birbirlerini itmeye başladı. Maça nişanlısı ile birlikte gelen Romaric isimli bir taraftar, The Guardian‘a verdiği demeçte, ”1000 kişiye yaklaşık 10 veya 20 polis düşüyordu. Bu sayı, yeterli değildi. Polislerden birinin stadyumun dolduğunu, kapıları kilitlemeye başlamaları gerektiğini söylediğini açıkça duydum” diyerek durumun vahametini gözler önüne serdi.

Dakikalar ilerledikçe giriş kapısının olduğu bölgenin daha da kalabalıklaştığını belirten Romaric, ‘‘Polisler, alanda bulunan herkese diğer kapıları kullanmalarını gerektiğini söylemekteydi; ancak birçok taraftar dönmek yerine en kısa yolu kullanmayı tercih etti” dedi. Romaric, konuşmasının devamında o alandan ayrıldığını sözlerine ekledi. 

Giriş kapısının olduğu bölge, video görüntülerinde fazla dolu gözükmüyor. Ancak maçı yerinden takip edemeyeceğini düşünen taraftarlar, güvenlik önlemleri nedeniyle kapatılan çiti aşıp stada girmeye çalıştı. Centre des Urgences de Yaounde (Cury) isimli hastanede çalışan doktorlar, tedavi ettikleri yaralanmaların çoğunun taraftarların ayaklar altında çiğnenmesinden kaynaklandığını söyledi. Öte yandan Kamerun-Komorlar karşılaşmasında çalan başlama düdüğünün, bölgedeki izdihamın dozunu da artırdığı belirtildi. Cury’de çalışan Dr. Diana Bikele isimli sağlık görevlisi, ”Herkes stadyuma girmek istedi ve bu durum, insanların diğerlerini ezerek içeri girmeye çalışmasına sebebiyet verdi” diye konuştu.  

Stadyumda maçı takip eden taraftarlar, izdihamdan habersizdi

Trajediden bir gün sonra Olembe Stadyumu.

Karşılaşmanın bitiş düdüğü ile maç öncesinde yaşanan acı tablo gözler önüne serildi. Maç öncesinde bir sıkıntı yaşamayan Romaric, Vincent Aboubakar’ın 70. dakikada Kamerun’u 2-0 öne geçirdiği golün ardından stadyumdan ayrıldı. Karşılaşmayı takip ederken stadyum dışında yaşananlardan haberi olmayan Romaric, ”Dışarı çıktık ve bir sürü insanın kaza geçirmiş gibi kıyafetlerinin toz içinde olduğunu fark ettik” dedi. Genç taraftar, kıyafetleri toz içinde olan bir kadının yanına yaklaşıp insanların neden öldüğünü sorduğunu anlattı. Romaric, kadının kendisine söylediği sözleri şöyle aktardı: ”Bana şöyle dedi: ‘İnsanların birbirlerini itip stadyuma girmeye çalışırken ezildiğini ve çiğnenerek öldüğünü gördük; bazıları ise yaralandı.” 

CAF Başkanı Motsepe: ”O kapı olması gerektiği gibi açık olsaydı; bu kadar can kaybını yaşamazdık”

Afrika Futbol Federasyonu Başkanı Patrice Motsepe

İzdihamın oluşmasına en büyük sebeplerden biri olarak gösterilen çit, kasım ayının sonlarına doğru o bölgeye eklendi. Afrika Futbol Konfederasyonu’nun (CAF) turnuvanın başlamasına günler kala aldığı bu karar, yaşanan trajedinin boyutunu artırdı. CAF yönetim kurulu ise dün (25 Ocak) acil kodu ile toplandı. Gerçekleştirilen toplantının ardından konuşan CAF Başkanı Patrice Motsepe, ”Bazı insanlar, bileti olmayanlar da dahil, Afrika Uluslar Kupası heyecanını yerinde yaşamak için buraya geldiler. Bu yüzden beklenenden daha fazla insanın stadyum girişinde toplandığını kabul ediyoruz” dedi.

Motsepe, yaşanan trajedi de büyük ihmallerinin bulunduğunu da şu sözler ile itiraf etti: “Bir kapı, ‘açıklanamayan” nedenlerle kapatılmış. O kapı olması gerektiği gibi açık olsaydı, şu an yaşadığımız bu sorunu, bu kadar can kaybını yaşamazdık.”

The Guardian‘a konuşan bir matbaa şirketinin satış elemanı olan Francis, ”Aboubakar’ın golünden sonra herkes kutlama yapmaya başladı. Yakınımda olan bir taraftarın neredeyse sıkıştığı için ölmek üzere olduğunu gördüm” dedi. Francis’in bu açıklaması, stadyumun içine girebilmeyi başarmış olan taraftarların da hayati tehlike yaşadığını gösteriyor. Öte yandan Olembe Stadyumu’nda daha önce yaşanan bazı gelişmeler, sekiz kişinin ölümü ile sonuçlanan trajediye göz göre göre davetiye çıkarıldığını ortaya koydu. Bir görgü tanığı, Kamerun’un Yeşil Burun Adaları ile grup aşamasında oynadığı maçta da benzer kalabalığın oluştuğunu belirtti.

60 bin kapasiteli Olembe Stadyumu’nun turnuvanın geri kalanında herhangi bir maça ev sahipliği yapıp yapmayacağı henüz netlik kazanmadı. Kamerun’un ev sahipliğinde 9 Ocak’ta başlayan Afrika Uluslar Kupası, normal akışında 6 Şubat’ta Olembe Stadyumu’nda oynanacak final karşılaşmasıyla sona erecekti.

Kaynak: The Guardian

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.