Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hepsi-Jet çalışanlarından 1 TL’lik zamma protesto, Cem Yılmaz’a teşekkür

Hepsi-Jet çalışanları, 2022 yılı için paket başı 1 liralık zam teklifine karşı eylemlerini sürdürüyor. Kontak kapatma eyleminin ardından bugün (29 Ocak) de İstanbul-Şişli’deki Trump Towers binası önünde açıklama yapan eylemci kuryelerin, Hepsiburada yöneticileri ile görüşme talebi reddedildi. “Trendyol gibi bu işe emek veren bir firma olarak, onların hak ettiği 12 bin 500 TL’yi almak istiyoruz” diyen Hepsi-Jet çalışanı Serkan Yıldız, kendilerine destek veren firmanın reklam yüzü Cem Yılmaz’a teşekkür etti.

“Cem Yılmaz’a yanımızda olduğu için teşekkür ederim”

Hepsi-Jet çalışanları Medyascope üzerinden Hepsiburada’nın reklam yüzü Cem Yılmaz’a seslenmiş ve destek istemişti. Bu çağrıyı karşılıksız bırakmayan Cem Yılmaz da sosyal medyadan, “Benim yerim çalışanın yanıdır” mesajını paylaşmıştı. Hepsi-Jet çalışanı Serkan Yıldız, “Sizden aldığımız destekle Cem Yılmaz’a ulaştık. Kendilerine bizim yanımızda olduğu için teşekkür ediyorum” dedi. Bir diğer Hepsi-Jet çalışanı Semih Omay da Cem Yılmaz’ın kendilerine destek vermesinden çok mutlu olduğunu ve yalnız olmadıklarını söyledi.

Çalışıyorsanız çalışın, çalışmıyorsanız, istifa edin gidin

Medyascope’a konuşan Hepsi-Jet çalışanı Osman Kaya, dün (28 Ocak) işten çıkarıldıklarını söyledi. Kaya, bölge müdürlerinin Hepsi-Jet çalışanlara, “Biz zam veremeyiz, çalışıyorsanız çalışın, çalışmıyorsanız istifa edin gidin” dediğini söyledi. Kaya, şöyle konuştu:

“Bölge müdürleri yanımıza geldi, kestiğimiz faturaları gösterdik, kendileri de inanamadı. ‘Siz bu faturalara nasıl geçiniyorsunuz’ gibisinden ama sonra ‘Biz zam veremeyiz, çalışıyorsanız çalışın, çalışmıyorsanız istifa edin gidin’ dediler.” 

“Asgari ücretin yarısı kadar bile para alamıyoruz”

Açıklamada konuşan bir Hepsi-Jet çalışanı, 1 TL’lik zammı kabul etmediklerini belirterek şöyle konuştu: “Yapılan zamma itiraz ettiği için işten atılan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın işe geri alınmasını ve garanti ücret adı altında 12 bin 500 TL sabit ücret konusunu kabul etmelerini istiyoruz. Burada biz asgari ücretin yarısı kadar bile para alamıyoruz. Kendi araçlarımızla kendi faturalarımızı, yemek paramızı, araç giderlerini ödüyoruz. Ay sonuna baktığımız zaman çoğumuz eve ekmek götürmekte zorlanıyoruz. Firmamız basın açıklamasındaki yüzde 46,6’lık zam oranını neye göre hesapladı bilmiyoruz ama bize de yansıtmalarını istiyoruz. Firmamızdan işten çıkarılan arkadaşlarımızın geri alınmasını, herkesle bir yıllık sözleşme imzalanmasını ve 12 bin 500 TL’lik sabit ücreti talep ediyoruz ve bu taleplerimiz kabul edilene kadar başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de eylemlerimiz devam edecek.”

“Yüzde 46 zam yaptık diyorlar, hani nerede?”

Açıklamada konuşan Hepsi-Jet çalışanı Serkan Yıldız da şunları söyledi:

“‘Yüzde 46 zam yaptık’ diye açıklama yapıyorlar, hani nerede? Her şey resmi olarak sözleşmelerde yazıyor varsa bir resmiyetleri merkezin önüne geldik, çıksın ‘Ben sana bu zammı verdim’ desinler. Biz de vermediklerini ispat edelim. Biz davamızda kararlıyız, bu kadar kişiyi mağdur ettiler. Bize, ‘Kargo sayısı artacak’ diyorlar kargo sayısı arttığı zaman benim maliyetim de artıyor, bunun bana hiçbir faydası yok.” 

“Türkiye’nin dört bir yanında eylemlerimiz devam edecek”

Hepsi-Jet çalışanları, haklarını alana kadar, Türkiye’nin dört bir yanında eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Ne Olmuştu?

Hepsi-Jet, paket başı 3 lira 75 kuruşa ile çalışan kuryelerine 4 lira 75 kuruş yani 1 lira zam teklif etti. Bu zammı yetersiz bulan Hepsi-Jet kuryeleri kontak kapatma eylemi yaptı. Eylemlerin sonucunda şirket, beş Hepsi-Jet kuryesinin sözleşmesini feshetti. Hepsi-Jet işçileri, kontak kapatma eylemini üç gündür sürdürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.