Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trendyol işçilerinden konvoylu eylem

Trendyol şubelerinde “esnaf-kurye” olarak dağıtım yapan kuryeler, 2022 için yüzde 11 oranındaki zammı protesto etmek için iş bıraktı. Basın açıklamasının ardından “Yönetim nerede, emekçiler burada” sloganı atan kuryeler, araçlarla konvoy halinde gezerek eylemlerini sürdürdü.

“Tüm masrafları cebimizden karşılıyoruz”

Kuryeler, yaptıkları basın açıklamasında, “Uzun süredir bekletilen zam kararı 24 Ocak’ta açıklanmıştır. Açıklanan yüzde 11’lik zam Trendyol Express kuryeleri tarafından uygun bulunmamıştır. Trendyol Express kuryeleri olarak bilindiği üzere taşeron çalışıyoruz ve tüm masraflar şahsımıza ait. Bu nedenle zamlanan her unsur bizi doğrudan etkilemektedir” dedi. Yemek, muhasebe ve sigorta masraflarını ceplerinden karşıladıklarını belirten kuryeler, taleplerini şöyle dile getirdi: “Yapılan 1000 liralık zam aylık yakıt masrafımızı bile karşılamıyor. Masraflarımıza ek olarak uzun vadeli kredi borçlarımızın göz önünde bulundurulması Trendyol Express tarafından şart olmuştur. Şirketten beklentimiz, yapılan zammın revize etmesi, güncel ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak akılcı bir zam teklifi iletmesidir.”

“Hakkımızı sonuna kadar savunacağız”

Bir Trendyol Express kuryesi, yaşadıklarını Medyascope‘a şöyle anlattı: “Asgari ücrete bile yüzde 55’e yakın zam yapıldı. Bizim akaryakıtlarımız yıllık bazda yüzde 100’e yakın arttı. Sigorta giderleri ve muhasebe giderleri ikiye katlandı. Biz bu yapılan zamla açığımızı nasıl kapatacağız. Mümkün değil. Biz uygun yollarla hakkımızı arayalım diye toplandık. Trendyol bizim dağıtım yapmayacağımızı bildiği için karı bahane göstererek dağıtım yapılmayacağını açıkladı. Halbuki geçen sene kar yağdığında dağıtım yapmıştık. Biz hakkımızı sonuna kadar savunmaya çalışacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.