Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Ümit Dede’den AİHM’e eksik belge sunulmasına savunma: “HDP hukuk komisyonunun iş yükü kaldırabileceğinin çok üstündeydi”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu Başkanı Ümit Dede, Medyascope muhabiri Ferit Aslan’ın “HDP’de “ikinci Roboski” skandalı: 10 vekilin AİHM başvurusu reddedildi” haberine cevap verdi. Açıklama metninin dışına çıkarak, 2016 yılında HDP eş genel başkanları, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve binlerce parti üyesinin gözaltına alındığını belirten Dede, “O dönemde HDP hukuk komisyonunun iş yükü kaldırabileceğinin çok üstündeydi” savunmasını yaptı.  

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 40 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının 2016’da anayasaya aykırı şekilde kaldırıldığına ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Medyascope muhabiri Ferit Aslan’ın araştırmalarına göre ise dokunulmazlığı kaldırılan ve bir kısmı cezaevinde tutulan 10 milletvekilinden bazılarının başvurusunun dahi yapılmadığı, yapılan başvuruların ise eksik belge nedeniyle AİHM tarafından usulden reddedildiği ortaya çıktı. 

AİHM’in kararı ve 10 milletvekilinin başvurusunun yapılamamasına ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Hukuk Komisyonu Başkanı Ümit Dede, şunları söyledi:  

“Davaya ilişkin tartışılması gereken asıl konuları ıskalayan bu haberler, toplum ve kamu açısından bir yere tekabül etmediği gibi konuya ilişkin bu haberleri yapan yayın organları da teyit etmek için bizi aramadı. Dava avukatlarının bir kısmıyla görüştüm, onlarla da bir görüşme yapılmamış. HDP eş genel başkanları, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve binlerce partilimiz gözaltına alınıyor, yargılama başlatılıyor ve sayısız hak ihlallerine maruz bırakılıyordu ve hassasiyet gerektirdiği için bu davaların milletvekili arkadaşlarımızın özel avukatları tarafından takip edilmesinin daha doğru olacağı yönünde bir karar alınmıştı. HDP Hukuk Komisyonu’nun o dönemki iş yükü kaldırabileceğinin çok üstündeydi. Hukuk komisyonumuz, uzman hukukçulardan alınan görüş doğrultusunda başvuru örneği hazırlayıp bu konuda gereken teknik desteği vermişti. O süreçte başvuruları doğrudan takip eden HDP Hukuk Komisyonu değildi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.