Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – HDP’de “ikinci Roboski” skandalı: 10 vekilin AİHM başvurusu reddedildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu kararından sonra, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili olarak hak ihlali kararı verince, “ikinci Roboski” skandalı ortaya çıktı. Dokunulmazlığı kaldırılan ve bir kısmı cezaevinde tutulan 10 milletvekilinden bazılarının başvurusunun dahi yapılmadığı, bazılarınınkinin ise eksik belge ve evrak nedeniyle AİHM tarafından usulden reddedildiği ortaya çıktı. Başvurusu usulden reddedilen eski HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, AİHM’in kararını bir Parti Meclisi-Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında cezaevinde bulunan ve mektup gönderen Selahattin Demirtaş’tan öğrendiklerini söyledi. Aslan, “HDP’nin hukuk bürosunda revize değil, reform yapılmalıdır” dedi. Yaşanan bu skandal, daha önce eksik belge nedeniyle AİHM tarafından reddedilen Roboski davasına benzetildi.

AİHM bugün (1 Şubat), anayasada yapılan değişiklik ile dokunulmazlıkları kaldırılan ve aralarında HDP’nin hâlâ tutuklu bulunan eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın bulunduğu 40 milletvekilinin başvurusunda ihlal kararı verirken, gözler 40 vekil ile birlikte dokunulmazlığı kaldırılan ancak kararda adı bulunmayan yaklaşık 10 vekile çevrildi.

Medyascope muhabiri Ferit Aslan’ın araştırmasına göre, dokunulmazlığı kaldırılan ve bir kısmı bu nedenle uzun süre cezaevinde bulunan yaklaşık 10 eski vekil adına ya başvuru yapılmadığı ya da eksik evrak nedeniyle başvuruları reddedilen vekiller olduğu ortaya çıktı.

Hukukçu eski vekil adına başvuru bile yapılmamış

HDP eski milletvekilleri Abdullah Zeydan, Burcu Çelik, Ali Atalan, Mizgin Irgat, Bedia Özgökçe, Saadet Becerikli ve Mehmet Ali Aslan, kendileri adına avukatları ve HDP hukuk bürosunun AİHM’e başvurduğunu zannederken, bugün açıklanan karar ile ya adlarına başvuru yapılmadığı ya da bir kısmının eksik belge ve evrak nedeniyle başvurularının usulden reddedildiğini öğrendi. AİHM kararında adlarını göremeyenlerden biri olan eski HDP hukukçu milletvekili ve hukukçu Burcu Çelik adına başvuru dahi yapılmadığı ortaya çıktı.

Eski HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, kendileri adına avukatları ve partinin hukuk bürosunun başvuru yaptığını bildiklerini ancak başvurularının reddedildiğini, bunu parti yetkililerinden değil, cezaevinde bulunan Demirtaş’ın partiye gönderdiği bir mektuptan öğrendiklerini söyledi. Aslan, “Bir gün Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile toplantıda iken o zaman hâlâ eş genel başkan olan Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden gönderdiği bir mektupta bazı arkadaşların AİHM başvurusunun eksik evrak ve belge nedeniyle kabul edilemediğini öğrendik. Bu bir skandaldır. HDP’nin hukuk bürosunda revize değil, reform yapılmalıdır” diye konuştu.

Başvuruları eksik belge ve evrak nedeniyle AİHM tarafından reddedilen yaklaşık 10 vekilin durumu, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski davasını akıllara getirdi. Bugün AİHM kararının açıklanması ile ortaya çıkan olay, “İkinci Roboski skandalı” olarak değerlendirilirken, haklarında AİHM’in ret kararı verdiği bazı eski milletvekilleri konuşmak istemedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.