Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Engelliler için erişilebilir salonlar ve sinema mümkün mü?

Puruli Kültür Sanat, “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesiyle engellilerin sinemada temsili, erişilebilir filmler ve erişilebilir sinema salonları ve etkinlikleriyle ilgili Nisan 2022’den beri çeşitli çalışmalar yapıyor. Projenin koordinatörü Ezgi Yalınalp ile projenin detaylarını ve engellilerin sinemaya erişimiyle ilgili yaşadıkları sorunları konuştuk. 

Puruli Kültür Sanat, Polonya’dan Socio–Cultural Society of Koszalin’in işbirliği ile yürütücülüğünü üstlendiği  “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesinin iştirakçileri İngiltere’den Carousel Project, Almanya’dan KLAPPE AUF! Kurzfilmfestival, Belçika’dan Extra & Ordinary People Asbl ve İspanya’dan Associació Inclús. Proje kapsamında Türkiye’de ve Avrupa’da sinemaya erişim alanında çalışan sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek çeşitli, atölye, raporlama gibi çalışmalar ve kamu spotu, anket gibi çıktılarla engellilerin sinema etkinliklerine katılımının önündeki engelleri tanımlamaya, bu konuda çözümler sunmayı hedefliyor. 

Puruli Kültür Sanat olarak dokuz senedir Engelsiz Filmler Festivali’ni düzenlediklerini söyleyen Ezgi Yalınalp “’Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesini yapmaya nasıl karar verdiklerini şu cümlelerle anlattı:  

“Hak savunuculuğu bizim için yeni bir mesele. Engelsiz Filmler Festivali bizi bu noktaya getirdi. Biz bu festivalle güncel sinemayı göremeyen ve duyamayanlar için erişilebilir hâle getiriyor ve erişilebilir mekanlarda gösterimler düzenliyoruz. Yıllar içinde şunu gördük, sinemayla ilgili sadece bu festivalin yapılması çok yetersiz. Sinema salonlarında, dijital platformlarda  düzenlemelere ihtiyaç var. Proje aklımıza böyle geldi.”

Sinemada erişilebilirlik meselesinin çok yeni olduğunu ve üzerine konuşulmaya yeni başlandığını dile getiren Yalınalp, “Bu alanda ne tür ihtiyaçlar var, bunları konuşmaya ihtiyaç var.  Avrupa Birliği tarafından uygulanan Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü Dönem kapsamında hibeye başvurduk ve kazandık. Projemize başladık” dedi. 

Erişilebilirlik zannedildiğinden daha kapsamlı bir mesele” 

Erişilebilirlik denince akla sadece mekanın erişilebilirliği geldiğini dile getiren Yalınalp, “Mevzu mekanın erişilebilirliğinden çok daha geniş. Çok kapsamlı ve geniş bir mesele. Erişilebilirlik hem mekanı, hem filmleri ve iletişim araçlarını kapsıyor. Filmlerin erişimini bizler sesli betimle ve ayrıntılı altyazıyla sağlıyoruz. Fakat bu düzenlemeler o kadar yaygın değil. Başladı ancak istediğimiz düzeyde değil. Mekanın erişimi de sadece rampayla bitmiyor. Tuvalet kapısının genişliğinden tekerlekli sandalye kullanıcısının perdeye uzaklığına kadar pek çok nokta var” diye konuştu.

2022 Haziran ayında projenin tamamlanacağını dile getiren Yalınalp, “Sinemaya eşit erişimle ilgili atölye düzenledik. Projenin amacı temel olarak taraflar arasında diyalog kurmak. Sinema sektöründekilerle erişilebilirlik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumları bir araya getirmeyi hedefliyoruz” dedi.  

Bu süreçte engellilerin sinemaya erişimiyle ilgili anket çalışması yaptıklarını söyleyen Yalınalp, “Erişilebilir Gösterimler İçin Minimum Kota başlıklı bir faaliyetimiz var. Burada sinema gösterimlerinin bir kısmının erişilebilir olması yasal olarak mümkün mü, bunun üzerine çalışıyoruz” diye ekledi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.