Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kalyon İnşaat’ın üstlendiği YHT Projesi ile ilgili Erdoğan’ın imzası ile “acele kamulaştırma” kararı alındı 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “yolsuzluk” iddialarıyla gündeme gelen Bursa- Yenişehir- Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi ile ilgili “acele kamulaştırma kararı” alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan cumhurbaşkanlığı kararı, bugünkü (14 Şubat) Resmî Gazete’de yayımlandı ve bu karara göre proje kapsamında Bursa ve Bilecik’te bazı taşınmazlara ilişkin alınan acele kamulaştırma kararı uygulamaya konuldu. 26 Ocak’ta Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, proje ile ilgili belgelerin bürokratlar tarafından kendisine gönderildiğini söyleyerek, “Tek bir imza ile 6 milyar lira çeteye peşkeş çekiliyor” demişti.  

Resmî Gazete’de bugün (14 Şubat) yayımlanan karara göre, Bandırma- Bursa- Yenişehir- Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi kapsamında Bursa’nın Yenişehir ve Bilecik’in Osmaneli ilçelerindeki bazı taşınmazlar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü’nce “acele” olarak kamulaştırılacak. 

Karar gereğince Bursa Yenişehir ilçesine bağlı 11 yerleşim yeri ile Bilecik Osmaneli ilçesindeki 10 yerleşim yeri içindeki 150 ada, 850’yi aşkın parsel “acele kamulaştırma” kapsamına alındı.

“6 milyar lira peşkeş çekildi”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 26 Ocak 2022 tarihinde Twitter hesabı üzerinden Bursa-Yenişehir- Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu projesi ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve projede “yolsuzluk, usulsüzlük” yapıldığını iddia etmişti. Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin şunları söylemişti:

“3 Nisan 2018. Bir açık ihale yapılır.  Bu ihaleye 15 firma katılır. İhalenin bedeli 3 milyar 198 milyon 743 bin 127 lira. Ama kazanan firmaya bu ihale verilmez. Neden? Beşli çeteden değildir. İhale iptal edilir. 21 Ağustos 2020’de ihale yeniden açılır. Aynı iş bu kez 9 milyar 449 milyon 995 bin 834 liraya beşli çeteye peşkeş çekilir. Saraydaki şahıs ne için imza atıyor anladınız mı. Tek imza ile 6 milyar TL çeteye peşkeş çekiliyor.” 

Bürokratlar tarafından kendisine gönderildiğini söylediği belgeleri açıklayan CHP lideri, “Biliyorsunuz bundan bir süre önce devlete ve devleti oluşturan bürokratlara seslendim. Çünkü nabız atıyor mu, duymam gerekiyordu. Bu devletin bürokrasisinin hâlâ kalbi atıyor. Uzun zamandır işte bu yüzden konuşamadım. Belge yağıyor. Bugün size bu belgelerden sadece birine şahit olmanız için davet ettim” demişti.

“İhale, AKP’nin belirlediği firmalara verildi”

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu inşaatı ihalesindeki usulsüzlükler hakkında Medyascope’a açıklamalarda bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, şöyle konuşmuştu: 

“İstisnai durumlarda uygulanması gereken 21-b (davet) usulünü AKP ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri işin aciliyeti gerekçesi ile kullanıyor. 2018 yılında ihaleyi iptal ediyorlar, 2020 yılında yine ihale yapıyorlar. Bir yıl iki ay sonra yer teslimi yapılıyor. İşin tamamlanma tarihi erteleniyor, teslim edilme tarihi ise 21 Kasım 2024’e öteleniyor. Ancak işin aciliyeti gerekçesi ile 21-b usulü kullanılıyor.”

Acele kamulaştırma nedir?

Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinin gerekçesinde acele kamulaştırmanın amacı, ‘‘acele ve istisnai hallerde, kanunun önceki hükümlerine uyulmasının çeşitli sakıncalar yaratabileceği göz önüne alınarak, kamunun büyük zararlara uğramasının önlenmesi’’ olarak belirtiliyor. Acele kamulaştırma, idarenin kamulaştırmaya konu taşınmaza derhal el koymasını sağlayan istisnai bir kamulaştırma yöntemi. Acele kamulaştırma uygulamasında, kamulaştırmaya konu taşınmazın mülkiyeti süreç tamamlanana kadar taşınmazın sahibinde kalır. Ancak idare acele kamulaştırma kararı ile birlikte taşınmaza el koyar. El koyma kararı idareye acele kamulaştırmaya konu taşınmazdan fiili olarak geniş şekilde yararlanma yetkisi verir. İdare bu kararla birlikte taşınmazda yıkım veya yol yapabilir, kanal açabilir, inşaata başlayabilir ya da başkaca bir tasarrufta bulunabilir. Acele kamulaştırma kararı idareye çok geniş yetkiler verdiği ve kamulaştırmaya konu taşınmazda geri dönülmesi imkansız değişiklikler yaratabileceği için ancak bazı şartların varlığı halinde verilir. Bu şartlar kanunda “3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına ilişkin haller”, “özel kanunlarda öngörülen olağanüstü durumlar”, “aceleliğine Bakanlar Kurulunca karar verilecek bir halin varlığı” olarak düzenleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.