Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Spor ve iş dünyasının kesişimi: Super Bowl 2022’de en çok izlenen reklamlar ve en çok görünürlük alan markalar – Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem gibi hip hop yıldızlarının buluştuğu devre arası şovu

Türkiye saatiyle 14 Şubat gününün ilk saatlerinde, Los Angeles’taki SoFi Stadyumu’nda NFL’de sezonun şampiyonunu belli oldu. Los Angeles Rams’in, Cincinnati Bengals’ı 23-20 mağlup ederek elde ettiği şampiyonluk, geçen yılki Tampa Bay Buccaneers zaferinin ardından ev sahibi takımın şampiyon olduğu ikinci Super Bowl oldu.

Amerikan futbolu, Super Bowl dışında tüm dünyanın takip ettiği bir spor değil ancak Super Bowl ve özellikle arkasındaki ekonomik boyut, her sene dünyanın gündemini meşgul ediyor.

YouTube’da en çok izlenen reklamlar

YouTube AdBlitz’e göre Super Bowl 56’da en çok izlenen reklam, Amazon’un Scarlett Johansson ve Colin Jost’u ekrana taşıyan Alexa temalı reklamı oldu. İkinci sırada Zach Braff ve Donald Faison’ın yer aldığı T-Mobile reklamı bulunurken üçüncü ve dördüncü sırayı, Universal Pictures’ın “Jurassic World: Dominion” ve “Nope” (Jordan Peele) filmi fragmanları aldı.

İlk beşi yine T-Mobile, bu kez Miley Cyrus’lı reklamıyla tamamladı. Super Bowl esnasında yayınlanmayan Hyundai reklamını da göz önünde bulundurduğumuzda ilk 10 sıranın ikinci yarısını; Nissan (Eugene Levy), Booking.com (Idris Elba), Rakuten (Hannah Waddington) ve BMW (Arnold Schwarzenegger – Salma Hayek) oluşturdu.

Super Bowl’da gösterilen tüm reklamlar için (TPS):

Bu bağlamda ABD’de maç boyunca Google’da en çok aratılan reklamlar ise sırasıyla Budweiser, Michelob Ultra, Doritos, Coinbase ve Chevy’e ait oldu. Ayrıca Front Office Sports’un, Wall Street Journal’ı kaynak göstererek ortaya koyduğu veriye göre son 20 yılda Super Bowl reklamlarına en çok yatırım yapan markalar şu şekilde sıralandı:

Super Bowl reklamları için harcanan para ve dijital medyadaki karşılığı

Digiday’e göre markalar, Super Bowl’da 30 saniyelik bir ekran süresi için 6,5 milyon dolar harcıyor ve bu geçen yıla kıyasla, 1 milyon dolarlık bir artış anlamına geliyor. Pandemi nedeniyle canlı organizasyonların sekteye uğradığı bir dönemde Super Bowl, pazarlamacılar için yılın en önemli etkinliklerinden biri, belki de birincisi.

Digiday, 6,5 milyon dolarlık harcamanın dijital medya platformlarına aktarılması halinde tekabül edeceği görünürlük miktarını ortaya koydu. Ortaya çıkan çarpıcı verilen ışığında 6,5 milyon dolar bütçe; Facebook’ta 650 milyon, TikTok’ta 843 milyon izlenme ve 4,2 milyon Google araması değerinde.

Coinbase’in reklam başarısı

Son dönemde spor dünyasında reklam ve sponsorluk üzerinden en çok ekonomi yaratan sektör, kripto paralar. Bu çerçevede ABD merkezli Coinbase, The Block’a göre, harcadığı paranın karşılığını aldı.

Miami Heat’in stadyumunun isim sponsoru olan FTX ile insanların ilgisi üzerine rekabet eden Coinbase uygulaması, pazartesi günü (14 Şubat) App Store’da en çok indirilen uygulamalar sıralamasında 186’ncılıktan ikinciliğe yükseldi.

Coinbase’in bir dakika uzunluğunda olan ve ekrana QR kod yansıtan reklamının yanı sıra, FTX bünyesindeki Blockfolio ve eToro da Super Bowl reklamının ardından ilgi artışı yaşadı.

Maç esnasında en çok görünürlük yakalayan markalar

Markalar için Super Bowl’da tek görünürlük alanı reklamlar değil. Yazılım şirketi Hive’ın takip ettiği ve CNBC’ye sunduğu rapor, markaların maç esnasında elde ettiği görünürlüğü ölçüyor.

Markaların toplamda 75 dakika ekran süresiyle 170 milyon dolar değerinde görünürlük aldığını ortaya koyan rapora göre maçta en çok “reklam” yapan markalar, NFL’in sponsorları arasında yer alan Nike, Pepsi ve Bose oldu.

Toyota, Verizon, New Era ve finale ev sahipliği yapan stadyumun isim hakları için 625 milyon dolarlık sözleşmeye imza atan SoFi, önemli görünürlük sağlayan diğer markalar.

Pepsi Super Bowl LVI Devre Arası Şovu

Super Bowl tecrübesinin en önemli parçalarından biri, 2013’ten beri Pepsi sponsorluğunda yapılan devre arası şovları. Super Bowl devre aralarında 1990’lardan itibaren profesyonel sanatçılar sahne alırken sayısız yıldızın parçası olduğu listede, Michael Jackson’dan (1993) Prince’e (2007) çok önemli isimler bulunuyor.

SoFi Stadyumu’nda devre arası şovu hazırlığı:

İki yıldır Shakira – Jennifer Lopez ve The Weeknd’in yer aldığı şovlar büyük ses getirirken 2022’de, hip hop yıldızları Dr. Dre, Snoop Dogg, 50 Cent, Eminem, Mary J. Blige ve Kendrick Lamar sahne aldı.

Maçı SoFi Stadyumu tribünlerinde takip eden, Los Angeles Lakers’ın yıldızı LeBron James, devre arası performansı hakkında “Gördüğüm en iyi devre arası şovu” paylaşımı yaptı.

Pepsi Devre Arası Şovu’nun tamamı:

https://www.youtube.com/watch?v=gdsUKphmB3Y

Öte yandan Puck’tan Eriq Gardner, devre arası şovunun arka planına dair ilginç detaylar paylaştı. Makaleye göre, başta ırkçılık olmak üzere sosyal konularda NBA’e kıyasla oldukça apolitik bir tutum güden NFL yönetimi, Eminem’in Colin Kaepernick ve siyahilere ithafen diz çökmesine ve Dr. Dre’nin unutulmaz “Still Dre” şarkısındaki “still not loving police” sözünü söylemesini engellemeye çalıştı.

Eminem NFL’i dinlemedi:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.