Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aile hekimleri bir kez daha iş bıraktı: “Ülkesini terk eden binlerce hekim sizlerin eseri”

Aile hekimleri, 30 Haziran 2021’de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için bugün (17 Şubat) bir kez daha Türkiye genelinde iki günlüğüne iş bıraktı. Hekimler adına İstanbul-Zeytinburnu’nda İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Senem Özşehir, Ankara-Ulus’ta Ankara Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemal Noyan tepki ve taleplerini dile getirdi.

Aile hekimleri ortak açıklamalarında, “Sayın Sağlık Bakanı, asgari ücrete yakın hakediş alan aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşire, yoksulluk sınırında hakediş alan aile hekimleri, son bir ay içindeki 197 ve son bir yıl içinde ülkesini terk eden binlerce hekim, sizlerin eseridir. Buradan açık bir şekilde haykırıyoruz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz!” dedi. 

“Sağlıkta şiddet yasası istiyoruz”

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Senem Özşehir, Medyascope’a şöyle konuştu: “Biz öncelikle sağlıkta şiddetin son bulmasını istiyoruz. Bunun için caydırıcı olan ‘sağlıkta şiddet yasası’nın çıkmasını istiyoruz. Ceza yönetmeliğinin geri çekilmesini istiyoruz. Çünkü bu aile hekimliğinin sonu demek. Bizim sürekli üzerimizde mobbing hissettiğimiz, sözleşme feshi ile sürekli karşı karşıya kaldığımızı hissettiğimiz bu ceza yönetmeliğinin bir an önce değişmesini ya da bizim de fikirlerimiz alınarak revize edilmesini istiyoruz” dedi. Özşehir, Sağlık Bakanlığı’nın geri adım atmaması durumunda, Tıp Bayramı olan 14 Mart’ta bu sefer üç günlüğüne iş bırakacaklarını söyledi. Özşehir, bundan sonraki süreçte bakanlık yine geri adım atmaz ise süresiz iş bırakacaklarını belirtti.

Kimse bize ‘Sizin problemleriniz nedir? Gelin konuşalım’ demedi

Yine eylemdeyiz çünkü duymadılar sesimizi. Hiçbir şekilde değerlendirilmedi taleplerimiz” diyen İSTAHED Üyesi Dr. Çınla Söyler, ‘sağlıkta şiddet yasası’ hakkında, “Biz bir kere hiçbir yerde şiddet görmek istemiyoruz ve şiddet yasası etkin bir şekilde çıksın istiyoruz. 30 Haziran’da yayımlanan ceza yönetmeliği geri çekilsin istiyoruz. Kimse bize ‘sizin problemleriniz nedir? Gelin buyurun konuşalım’ demedi. Biz, bunları talep ediyoruz. Bizim tek derdimiz, daha iyi bir aile hekimliği” dedi.

“Verilen sözler unutuldu, Sağlık Bakanlığı aile hekimliği sistemini çökertmekte kararlı”

İSTAHED Başkan Yardımcısı Dr. Senem Özşehir, “Sağlıkta dönüşüm ile birlikte verilen sözler unutulmuş” diyerek, bakanlığın verdiği sözleri hatırlattı. Özşehir, “Son bir yıl içinde ülkesini terk eden binlerce hekim, sizlerin eseridir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: 

Aile hekimleri, aile sağlığı ebe hemşireleri ve tüm sağlık paydaşları ile birlikte son bir yıl içinde tüm yurtta dört defa iş bırakıp, üç defa miting yaparak kamuoyuna ve Sağlık Bakanlığı’na sesimizi duyurmaya çalıştık. Sağlık Bakanlığı hâlâ bizleri duymamakta, verdikleri sözlerde durmamakta ve aile hekimliği sistemini çökertmekte ısrar etmektedir.

‘Sağlıkta dönüşüm’ ile birlikte verilen sözler unutulmuş, aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderlerine terk edilmiştir. Birçok aile sağlığı merkezi fahiş artan elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememekte, artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde aile sağlığı merkezlerinde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20 bine yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir.

Bizlere söz verildiği gibi, aile hekimliği başına düşen nüfuslar azaldıkça enflasyona karşı aile hekimi ve aile sağlığı ebe hemşirelerin hak edişlerinde iyileştirilme yapılmamış, pandemi döneminde bile, negatif performansa dayalı angaryalar arttırılarak aile hekimleri, aile sağlığı ebe ve hemşireleri değersizleştirilmiştir. 

Liyakat vurgusu 

Aile hekimleri, ortak açıklamalarında liyakat vurgusu da yaptı. Hekimler şunları kaydetti:

Günübirlik politikalara alet edilmiş aile hekimliği sistemi, sanrı ve hezeyanlarla idare edilmektedir. Yapılan mevzuat düzenlemesi ile yüzlerce meslektaşımızı kaybettiğimiz bir dönemde, moral ve motivasyonumuz yok edilmiş, sözleşme feshi baskısı altında hizmet sunmamız istenmiştir. Aile hekimi ve aile sağlığı ebe-hemşirelerine uygulanan bu orantısız ceza ve baskının gerekçesini anlamakta zorlanıyoruz. İstanbul, Tekirdağ, Muş, Hakkâri, Mersin ve Diyarbakır gibi birçok ilde, anayasaya aykırı olduğunu düşündüğümüz ceza yönetmeliği kullanılarak, tabiri caizse ‘cadı avı’ başlatılmış, birçok aile hekiminin sözleşmesi il sağlık müdürleri tarafından yenilenmemiştir. Buradan açık bir şekilde haykırıyoruz. Bizlere hak görülen bu ceza yönetmeliğini istemiyoruz!” 

Şiddet mağduru sağlıkçılar için çağrı

Yapılan açıklamada sağlık emekçilerine yönelik şiddet hakkında şu cümleler yer aldı:

Kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet ile karşı karşıya kalmaktadır. Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Artırılmış cezalarla etkin ‘sağlıkta şiddet yasası’ çıkartılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalıdır. Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız.” 

Aile hekimlerinin talepleri neler?

Aile hekimlerinin talepleri ise şöyle: 

“1-) Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz.

2-) 30 Haziran 2021 tarihli Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz.

3-) Aile hekimleri ve aile sağlığı ebe hemşireleri olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz.

4-) Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz.

Giyindiğimiz beyaz önlük gibi alnımız aktır. Asla pes etmeyeceğiz. Taleplerimiz karşılaşıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.