Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Büyük Hipodrom” İBB gündeminde – Mahir Polat: “Kent ekonomisine kazandırılmalı”

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) geçen günlerde, İstanbul’daki 1700 yıllık “Büyük Hipodrom” ile ilgili bir belgesel yayınladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat konu hakkında sosyal medya hesabından, “Sevgili TRT, Büyük Hipodrom hiçbir iz bırakmadan tarihin sessiz uykusuna dalmadı” mesajını paylaştı. Polat, konuya ilişkin Medyascope’a açıklamalarda bulundu.  

TRT, geçen günlerde Sultanahmet Meydanı’ndaki Büyük Hipodrom ile ilgili belgesel yayınladı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat belgesele ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Polat, “Sevgili TRT dünyanın en değerli turistik ve arkeolojik yapılarından Büyük Hipodrom hiçbir iz bırakmadan tarihin sessiz uykusuna dalmadı” dedi.

Medyascope’a konuşan Mahir Polat, TRT’nin belgeselini çok beğendiğini belirterek, İstanbullular’ın daha önce hipodromdan haberdar olmadığını ve bu tarihi yapının hâlâ ayakta olmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. 

Polat, sözlerine şöyle devam etti:

“TRT çok güzel bir program yaptı. Öncelikle şunu söyleyebilirim, ben tepki göstermiyorum. İstanbul’un hazinesi olan bir şeyi göstermesi çok değerli. Çok az belgelese ya da çalışmaya konu olması da kötü. TRT çok güzel bir programla bunu kamuoyu ile paylaşmış oldu. İstanbul’da böyle bir değer var, İstanbul’un merkezinde duruyor ve buranın varlığının insanlar bile farkında değil. İnsanların bunun farkına varması çok önemli. Hipodromu fark eden herkes büyük bir mutlulukla şehre kazandırılması konusunda desteğini sunuyor.”

Hipodrom restore edilmeli

Polat, 7-8 bin metrekare alanının kullanılabilir halde olduğunu belirttiği Büyük Hipodrom’un restore edilip turizme kazandırılması gerektiğini söyledi:

Hipodrom ‘Spina Duvarı’ ile ayakta. Şu an en az 7 -8 bin metrekare rahatlıkla kullanılabilecek bir alan orada duruyor. Restorasyonu yapılıp turizme kazandırılabilir. Benim iddiam, hipodrom İstanbul’da turistik açıdan en çok ilgi görebilecek yerlerden biri. Orada yapılacak çok değerli şeyler var.”

Kamu kurumuna devredilmeli”

Hipodromun şehre kazandırılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yazılı talep gönderildiğini belirten Polat, alanın bir kamu kurumuna devredilmesi gerektiğini belirtti. Polat, şöyle konuştu:

“Alanın bir kamu kurumuna devredilmesi gerekiyor. Biz bunu iki yıldır talep ediyoruz. Kiralama veya restorasyon karşılığı olabilir. Aslında buranın tahsis olması gerekiyor, bizim kiralama bedeline de gerek kalmıyor. Hangi açıdan uygun görülüyorsa işlem yapılmalı. Yeter ki İstanbul’un turizmi, kültürü ve en önemlisi kent ekonomisi bundan yararlansın. Bu talebi ilettik, İstanbullular da çalışma yapılmasını bekliyor.”

Bakanlık talebe yanıt vermedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan konuya ilişkin dönüş almadıklarını söyleyen Polat, Sultanahmet Meydanı ile ilgili projelerinin olduğunu da dile getirdi.

Büyük Hipodrom’un kent ekonomisine kazandırılması gerektiğinin altını çizen Polat, şöyle devam etti:

Bakanlıktan herhangi bir dönüş olmadı. TRT’nin belgeseli ile kamuoyu oluştu. Bizim öncelikli hedefimiz, hipodromun yok olmadığını, ayakta olduğunu paylaşmaktı. Resmi kurumlar birbirlerine resmi yazılar gönderir. Bakanlığa yazımızı yazdık, bakanlığın da ilgisini çekmesini bekliyoruz. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne değil, Kültür Bakanlığı’na da devredebilir.

Böyle büyük bir değerin acilen güçlendirerek yok olması engellenmeli. İkinci olarak kent ekonomisine kazandırmamız gerekiyor. Sultanahmet Meydanı ile ilgili çok güzel projelerimiz var, daha turistik bir yer olması için çalışıyoruz. Umarım onaylanır.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.