Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna – Rusya sınırında mahsur kalan TIR şoförü Sadullah Yılmaztürk: “Biri gelip bizi tarasa kimsenin ruhu duymaz”

Ukrayna-Rusya sınırında dört gündür mahsur kalan TIR şoförleri kurtarılmayı bekliyor. Dördü Türk ikisi Ukraynalı olmak üzere altı TIR şoförü yetkililere yardım çağrısı yaptı. Dün sabah saat 05:00’te bomba sesleriyle uyandıklarını belirten TIR şoförü Sadullah Yılmaztürk, “Kızım İstanbul’da Dışişleri Bakanlığı’na benim adıma bir istek açtı. ‘Türkiyemiz bizi kurtarır, bizi alır vatanımıza götürür’ diye bekliyoruz. Uyuyamıyoruz burada bomba seslerinden. Can güvenliğimiz yok. Biri gelip bizi tarasa kimsenin ruhu duymaz” dedi. 

Rusya, Ukrayna’ya yönelik dün başlattığı saldırılara bugün de devam ediyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de patlama ve siren sesleri duyulmaya devam ederken, Rus askerlerinin Kiev’in hemen dışında olduğu haberleri de geliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin “tarafsızlık” vaadi karşılığında müzakere çağrısına Moskova’dan olumlu yanıt geldi. Tarafların Belarus’un başkenti Minsk’te görüşmesi bekleniyor. 

Şoförlerin bulunduğu bölge

Liderlerden müzakere mesajları gelse de sahada çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Düzenlenen bu saldırılar da bölgedeki sivilleri de mağdur ediyor. Ukrayna-Rusya sınırında mahsur kalan dört Türk TIR şoföründen biri olan Sadullah Yılmaztürk, 15 gündür yollarda. Dört gündür Ukrayna Senkivka Sınır Gümrüğü’nde mahsur kaldıklarını ve yardım beklediklerini söyleyen Yılmaztürk, bu süreçte neler yaşadığını Medyascope‘a anlattı.

Sadullah Yılmaztürk – Mahsur kalan TIR şoförü

İstanbul’dan yola çıkan gemiyle Odessa’ya geçtikten sonra Moskova’da yükünü indiren ve dönüş için yola koyulan TIR şoförü Sadullah Yılmaztürk , Moskova’dan yükünü aldıktan sonra tekrar Odessa’ya doğru giderken, dün sabah Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla iki ülkenin gümrük kapısı arasındaki tampon bölgede mahsur kaldı. 

“Bomba sesleriyle uyandık”

Dün sabah saat 05:00’te bomba sesleriyle uyandıklarını belirten Yılmaztürk saldırının başladığı sabahı şöyle anlattı:

“Burada dördü Türk, ikisi Ukraynalı olmak üzere altı şoför mahsur kaldık. Burası Kiev’e en yakın yer. Önümüzde Ukrayna Senkivka Sınır Gümrüğü ile Rusya gümrüğü New Yurkovichi arasındaki tampon bölgedeyiz. Krizin başladığı ilk günlerden bu yana yollardayız. Burada da dört gündür hareket edemiyoruz, tedirgin oluyorduk ama ilk defa dün sabah bomba sesleriyle uyandık. Gün ağarmaya başladığında, Rusya tarafından gelen tanklar hemen bizim yanımızdan geçmeye başladı. Tanklar ve füzeler bölük bölük girdiler Ukrayna’ya. Dünden bugüne sayamadık ama 300’e yakın tank geçmiştir.”

“Türkiyemiz bizi kurtarır diye bekliyoruz”

Dört gündür büyük zorluklar yaşadıklarını ve havanın çok soğuk olduğunu belirten Yılmaztürk, “Kızım İstanbul’da Dışişleri Bakanlığı’na benim adıma bir istek açtı. ‘Türkiyemiz bizi kurtarır, bizi alır vatanımıza götürür’ diye bekliyoruz. Uyuyamıyoruz burada bomba seslerinden. Can güvenliğimiz yok. Biri gelip bizi tarasa kimsenin ruhu duymaz. Bizi koruyacak kimse yok başımızda. Bir arkadaşımız konsolosluğu aradı, TIR şoförü olduğunu söyledi. Konsolosluğun cevabı, ‘Yine ne var’ oldu. Bu sözün bittiği yer. TIR şoförü olduğu için konsolosluk onu önemsemiyor. Konsolosluk neden var? Kimin için var? Biz Türk vatandaşları için var. Biz canımızı kurtarmanın derdindeyiz. Yardım istediğimiz için bize sarf edilen sözler gerçekten çok üzücü” dedi. 

Şoförler sığınakta

“Askerler telefonumuzdaki görüntüleri silmek istedi”

Dünya ülkelerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgale gittiğini söylemekten çekindiğini vurgulayan Yılmaztürk, “Moskova’ya giderken tankların geldiğini gördüm. On beş gün oldu yoldayım hâlâ. Dört gün önce Rus gümrüğünde bütün şoförleri 45 dakika sığınakta tuttular. Tahminimce tatbikat yaptılar. Bende oradaydım. Putin o zaman da ‘Tatbikat yapıyoruz’ diyordu. Bu kadar tankla tatbikat mı olurmuş? Ruslar, Ukrayna’yı işgale gitti. Bunun başka bir açıklaması yok. Bu kadar tankı ilk defa bir arada gördük. Yoldaki asfaltı parçalayarak, gümbür gümbür geçtiler. Rus askerleri sınırdan geçtikten sonra Ukrayna bayrağını indirdi. Gümrükteki bilgisayarları falan her şeyi yüklenip gittiler. Dün akşamüstü bir bölük burada durdu. Elliye yakın askerle birlikte komutanları ve generalleri ayrıca taşıyan araçlar yanımızdan geçti. Bir komutan geldi ve telefonlarımızdaki görüntüleri silmeye çalıştılar. Ben telefonumu sakladım. Saklamasam size görüntüleri veremezdim” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.