Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pervin Buldan: “Kadınların sözlerinin içerisinde olmadığı hiçbir ittifakı asla kabul etmiyoruz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. Grup toplantısını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın grubu ile yapan Buldan, bu yılki 8 Mart’ı Deniz Poyraz ve Garibe Gezer’e adadıklarını açıkladı. İttifak gündemini değerlendiren Buldan, “Kadınların sözlerinin içerisinde olmadığı hiçbir ittifakı asla kabul etmiyoruz. Toplumu kutuplaştırıp iki seçenek varmış gibi dayatan anlayışlara karşı üçüncü yol da Demokrasi İttifakı” dedi.

Dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin konuşan Buldan “Semra vekilimizin dokunulmazlığının kaldırılması meselesi Kürtler’in muhalefetten dışlanması politikasıdır. AKP-MHP iktidarının yargı ve Meclis çoğunluğu sopasını kullanması beyhude bir çabadır” dedi. Mevcut ittifakları da eleştiren Buldan, HDP’nin 27 Eylül 2021 tarihinde açıkladığı Demokrasi Tutum Belgesi’ni hatırlatarak “Tekçi erkek rejimine karşı çoğulculuğu, demokrasiyi, eşitliği, gerçek bir adalet sistemini bir arada ortak yaşamı esas aldığımızı hep söyledik. Kadınların sözlerinin içerisinde olmadığı hiçbir ittifakı asla kabul etmiyoruz. Toplumu kutuplaştırıp iki seçenek varmış gibi dayatan anlayışlara karşı üçüncü yol da Demokrasi İttifakı” diye konuştu. Demokrasi İttifakı’nı üçüncü yol olarak tanımlayan Buldan, şöyle devam etti:

“Üçüncü yol”

“Üçüncü yolda buluşma, yeni yaşamı kadın öncülüğünde inşa etmenin zamanıdır. Üçüncü yol kadın özgürlük mücadelesini yoludur, üçüncü yol farklılıkları yok sayanlara karşı bir arada ortak yaşamın yoludur,  ‘Kürt sorunu vardır ve bu sorun diyalog ve müzakere yoluyla çözülmelidir’ diyenlerin yoludur. Kadın ittifakı ile kadın dayanışması ile üçüncü yolda Demokrasi İttifakı’nda buluşacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kadın sözü ve kararlılığı ile bu ittifak yön verecek. Biz kadınların ittifakı kısa vadeli seçim odaklı bir ittifak değildir.”

“NATO ve Rusya’nın savaşı”

8 Mart’ın aynı zamanda tüm dünya kadınlarının emperyalist savaşlara “Hayır” dediği bir gün olduğunu söyleyen Buldan “Rusya’nın başlattığı işgal hareketi ile gelişen bir savaşa tanıklık etmekteyiz. Ukrayna’da yaşananlar esas olarak NATO ve Rusya arasındaki bir egemenlik mücadelesi, bir güç savaşıdır. Ne NATO’nun ne de Rusya’nın askeri yayılmacılığı bu soruna asla çözüm değildir. Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ederek başlattığı askeri müdahale kesinlikle kabul edilemez” diye konuştu. Müzakere yolunun açılması gerektiğini ve ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Buldan, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun devreye girmesi için çağrıda bulundu.

AKP iktidarının savaşlardan ve krizden beslendiğini dile getiren Buldan, “Bu savaşta barışın ve uzlaşının tarafında saf tutmazsa halihazırda büyük bir ekonomik krizin altında ezilen halkımız çok daha ağır bedeller ödemeye devam edecek. Hükümeti uyarıyoruz” dedi.

Kayıtdışı çalıştırılan kadınlar

Ekonomik krizin ağırlığını en çok kadınların hissettiğini vurgulayan Buldan, kadınların çoğu kez aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerin aldığı ücretin neredeyse yarısını aldığına dikkat çekti. Türkiye’de 30 milyon kadının yalnızca 10 milyonunun kayıtlı çalıştığı bilgisini paylaşan Buldan, “Kayıtdışı çalışan kadınların sayısına dair bir tahminimiz bile ne yazık ki yok. Ülkedeki kadınların yüzde 70’i ekonomik olarak bir başkasına bağımlı halde yaşamak durumunda” dedi. Nüfusun üçte birinin sosyal yardımlarla yaşadığına dikkat çeken Buldan, bu sosyal yardımlardan kadınlara 300-500 lira verildiğini dile getirdi.

“Aynı gemideyiz”

Eren Keskin, Şebnem Korur Fincancı, Ezgi Mola ve Sezen Aksu isimlerini anan Buldan, “Kadınlara yönelik saldırılar ‘Herkes sussun’ mesajıdır. Hakikati ve hakikatleri savunma cesaretini terk edecek kadınlar değiliz. Size ve tehditlerini ze meydan okuyan kadınlarız. Sizi korkutacak kadar çok uğraştıracak kadar güçlüyüz” dedi. Türkiye’de gerçekleşen “vurgunları” işaret eden Buldan, şöyle konuştu:

”Şimdi soruyorum iktidara ‘Biz aynı gemide miyiz’ doğrudur aynı gemide olabiliriz fakat siz saltanat katındasınız halk sefalet katındadır, kadınlar sefalet katındadır. Bu gemiyi batırmaya kararlı bir kaptan olduğundan bu kaptanın bir an önce değişmesi lazım. Buna da biz kadınlar öncülük edeceğiz. Yakındır, ya gideceksiniz ya gideceksiniz.”

Erkek iktidar

Buldan, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Adaletsizlik en büyük şiddettir diyoruz ve adaletsizlik bütün şiddet türlerini besler. AKP-MHP erkek iktidarı tarafından mevcut eşitsizliğin daha çok derinleştirildiği adalet sisteminin çökertildiği şu ortamda toplum bir bütün olarak şiddet sarmalının içerisine itilmiş durumdadır. Bu şiddetin en büyük mağduru ise malumunuz üzere kadınlardır. Bu ülke her fırsatta kadınlara saldırmayı kendine misyon edinmiş erkek bir iktidar tarafından yönetilmektedir. Geçtiğimiz ocak ayı içerisinde 26 kadın katledildi, 28 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Her ay istikrarlı bir şekilde artarak kadınlar katlediliyor, yok ediliyor, sömürüye, baskıya, şiddete maruz bırakılıyor.”

Aysel Tuğluk

“1938 Katliamı’nda Dersim’in kadınlarını uçurumdan atlamaya zorlayan, ‘Dersim’in Kızları’nı kaybeden cuntacı zihniyet ile bugün yine Dersim’in onurlu kızı Aysel’i cezaevi de yok etmeye çalışan zihniyet aynı zihniyettir. Kadınları siyasetten silmeye çalışanlar, kadınlar siyasetten silinmedi. Yarın 2 Mart 1994’te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yıldönümü. O günkü iktidar siyasetçilerinin bugünkü mirasçılarına hatırlatmak isterim ki bugün o günden çok daha kalabalığız, çok daha güçlüyüz, çok daha büyüğüz. O gün bu parlamentodan atılan bir milletvekili vardı, sevgili Leyla Zana’ydı. Şimdi her alanda her yerde örgütlenen kadın meclislerimiz var.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.