Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kısıtlamalar esnetildi: Açık havada maske zorunluluğu kaldırıldı, HES kodu uygulamasına son verildi – İşte ayrıntılar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun bugünkü (2 Mart) toplantısında maske ve HES kodu uygulaması ile okullardaki karantina kurallarıyla ilgili alınan yeni kararları açıkladı.

“Koronavirüsle mücadele bundan sonra aşı ile verilecek”

Bilim Kurulu toplantısının ardından kamuoyuna açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim” diyerek sözlerine başladı.

Birçok ülkenin kısıtlamaları büyük oranda kaldırdığına dikkat çeken Koca, şöyle devam etti: “Gelinen noktada hepimizin bilmesi gereken koronavirüsle mücadelenin bundan sonra aşı ile verileceğidir. İlacın 65 yaş üzerindeki vatandaşlarla bağışıklığı düşük kişilere dağıtımına başlamıştık. Bir bakıma salgın esaretinden gerçek hayata geçmekte. Birazdan sizinle paylaşacağım kararlar mutlak bir mutabakatla alınmış kararlar değil. Bilim insanlarımızdan bekleme kararı olanlar da var. Birçok bilim adamı ise aldığımız inisiyatifi destekliyor.”

Açık havada maske zorunluluğu kalktı, HES kodu uygulaması kaldırıldı

Sağlık Bakanı Koca, yeni kararları şöyle açıkladı:

*Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz,

*Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse, maske takmak şart değil,

*Yeni dönemde HES uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşta girilişte HES kodu uygulaması yapılmayacak,

*Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek,

*Okullarda iki vakanın çıkması durumunda karantina uygulaması olmayacak.

“Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz”

Salgının somut etksini yitirdiğini söyleyen bakan Koca, salgınla toplum olarak kısıtlamalarla mücadele etmekten bireysel korunma aşamasına geçilmesi gerektiği belirtti. Koca, “Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi gerektiğinde takmak suretiyle yanımızda taşıyoruz. Maske günlük hayatımızın vazgeçilmez olanı olmalıdır” dedi.

TURCOVAC aşısını gelecek hafta başlayacak

Salgınla ilgili istatistikler paylaşan Koca, hastanelere yatış oranının Omicron varyantı öncesine döndüğünü ve yoğun bakıma yatış oranının önemli ölçüde düştüğünü aktardı. Sağlık kuruluşlarına 1 milyon dozdan fazla TURKOVAC aşısı verdikleri anlatan Koca, “İki ay sonra aylık 1-1,5 milyon üretime geçmiş olacağız. TURKOVAC’ı biz bütün hastanelerimizde uygulamaya yeni başladık. Şimdi ise gelecek haftadan itibaren hazırlık yapıyor arkadaşlar. Aile hekimleri dahil olmak üzere bütün hastanelerde TURKOVAC aşısını başlatmak istiyorum. Aşımıza sahip çıkalım. Sinovac’la yapılan çalışmaların beş-altı kat etkili olduğunu iyi biliyoruz” diye konuştu.

Molnupiravir bütün illere dağıtıldı

Koronavirüse karşı geliştirilen Molnupiravir ilacının 65 yaş üstü ve bağışıklığı baskılanmış kişilere verileceğini belirten Koca, “Bu ilacın etkinliği hastaneye yatış ve vefatları yüzde 30 azalttığını biliyoruz. Bu ilaçtan da bütün illere dağıtmış olduk. İlaca ne kadar erken başlatılırsa o kadar etkili olduğunu biliyoruz. Bu yüzden 65 yaş üstü ve bağışıklığı düşük olanların PCR testlerini hızlıca yaptırmasını istiyoruz” dedi.

Dördüncü doz için karar alınmadı

Dördüncü doz aşı konusunda henüz bir karar alınmadığını açıklayan Koca, riskli ve bağışıklığı baskılanmış kişiler için dördüncü dozun düşünülebileceğini söyledi.

“Müzik yasağının kalkacağı kanaatindeyim”

Gazetecilerin saat 12.00’den sonra uygulanan müzik yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağıyla ilgili sorusu üzerine Koca, “Bilim Kurulu’nun aldığı bir karar yok. Onun da yakın dönemde kalkacağı kanaatindeyim” yanıtını verdi.

Kapalı alanlarda maske uygulaması sürüyor

Uçak, otobüs ve tiyatro gibi mesafenin korunamadığı kapalı alanlarda maske kullanmaya devam edileceğini belirten Koca, “Bunun dışında kapalı alan olup mesafe korunabiliyor ise o durumda maskeyi takmanın şart olmadığını söylüyoruz. Maske hayatımızdan çıkmadı. Ama maskeyi nerede gerekiyorsa ise yanımızda taşımamız gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.



Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.