Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Seks İşçileri Hakları Günü – Melis Arslan: “Seks işçilerinin mesleklerini yapabilmeleri için kanun düzenlenmeli”

3 Mart, “Dünya Seks İşçileri Hakları Günü” olarak anılıyor. Medyascope‘a konuşan Kırmızı Şemsiye Derneği Genel Koordinatörü Melis Arslan, Türkiye’deki seks işçilerinin şiddet, güvencesiz çalışma koşulları ve koronavirüs salgını ile birlikte çalışma hakkına erişim konusunda sorunlar yaşadığını anlattı.

Maree Basse

2001 yılında Hindistan’da toplanan yaklaşık 25 bin seks işçisi, 3 Mart’ı “Dünya Seks İşçileri Hakları Günü” ilan etti. Güney Afrika’daki ve Amerika kıtasındaki seks işçilerinin de desteğiyle 3 Mart, birçok ülkede kutlanan bir güne dönüştü.

Kırmızı Şemsiye Derneği Genel Koordinatörü Melis Arslan, seks işçiliğinin meslek olduğunu hatırlatarak Türkiye’deki genelevleri anlattı:

“Türkiye’de birçok genelev var. Oralarda kadınlar sigortalı çalışıyorlar. Hukuken bu durum yasal çerçevede bir meslek olarak geçmektedir. Ancak bununla birlikte kayıtsız alanda çalışan birçok seks işçisi vardır. Seks işçiliğini ahlaki yönden değerlendirirken, yaşam koşulları, zorunlulukları ve farklı istihdam alanları tanınmasını göz önünde bulundurmalıyız. Ahlak çerçevesi öncesinde herhangi seks işçisine bu mesleği icra ederken sorulması gereken unsurlar kesinlikle bunlardır.”

“Seks işçilerinin mesleklerini yapabilmeleri için düzenleme gerekiyor”

Arslan, Türkiye’deki seks işçilerinin şiddet, güvencesiz çalışma koşulları ve salgın ile birlikte çalışma hakkına erişim konusunda sorunlar yaşadığını belirtti. Seks işçilerinin salgın döneminde zorluk yaşadığını anlatan Arslan, “Seks işçileri pandemi döneminin ilk üç ayında zorunlu kapatılma sebebiyle çalışamadılar ve farklı istihdam alanları olmadığı için canlarını hiçe saydılar. Ayakta kalabilmek, barınabilmek için çalışmaya devam etmek zorunda kaldılar. O süre zarfında birçok seks işçisi derneğimize ulaştı. Yardım talebinde bulundular ve belediyelerle iletişim kurarak onlara yardım etmeye çalıştık” dedi.

Salgın döneminde seks işçilerinin ihtiyaçlarına yönelik hiçbir önlem alınmadığını dile getiren Arslan, salgın koşulu olmasa bile birçok seks işçisinin şiddete maruz kaldığını ve psikolojik sorunları sebebiyle dolayı intihara sürüklendiğini söyledi. Arslan, “Bu nedenle devlet tarafından mesleki şartlarının düzenlenmesi, onları koruyacak politikalarla beraber seks işçilerinin mesleklerini yapabilmeleri için kanun düzenlenmesi ve iyileştirilmelerinin yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“Seks işçilerinin haklarını savunabilecekleri ortam talep ediyoruz”

Kayıtsız alanda çalışan seks işçilerinin hem müşteri hem çeteler hem de polis ve bekçiler tarafından birçok hak ihlaline maruz kaldığını belirten Arslan şöyle devam etti:

“Bunu herhangi bir alternatif istihdam alanı tanınmadığı için zorunlu yapanlar var, aynı zamanda meslek olarak gören seks işçileri var. Her iki düzeyde de alternatif istihdam alanlarının tanınması ve seks işçiliğini meslek olarak gören ve kendi isteği ile devam eden seks işçilerinin de mesleki açıdan haklarını savunabilecekleri bir ortam talep ediyoruz.

Seks işçileri sağlık hizmetlerine erişemiyor ve kendi haklarını savunabilecek bir düzlemde değiller. Seks işçisi olduğu için veya cinsiyet kimliklerinden dolayı herhangi bir hak ihlaline maruz kaldıklarında bunun düzeltilmesi için başvurularda bulunuyorlar ve sonuca varılmayacağına inanıyorlar. Biz onları hakları konusunda bilinçlendirip destek olmaya devam ediyoruz.”

Arslan, Kırmızı Şemsiye Derneği’nin çalışmaları hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“Biz 2013 yılında seks işçileri tarafından kurulduk. Seks işçilerinin hak ve özgürlüklerini gündeme getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Seks işçilerinin maruz kaldığı her türlü şiddetin önüne geçebilmek, hak taleplerinde bulunduklarında onlara destek sağlayabilmek, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları güçlükleri tespit etmek ve bu güçlükleri önleyebilmek için çalışmalar, projeler yürütüyoruz.”

*Editör not: Kapak fotoğrafı Kaos GL’nin haberinden alınmıştır. Daha fazla çizerin illüstrasyonlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.