Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanlığı kaldırılan tedbirler hakkında genelge yayımladı, salgında yeni dönem resmen başladı

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgınında uygulamadan kaldırılan tedbirler hakkında genelge yayımladı. Genelgeyle beraber açık alanlar ile fiziki mesafenin uygulanabildiği ve uygun havalandırma
koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde maske kullanma zorunluluğu resmen kaldırıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çarşamba günkü Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında daha önce alınan bazı tedbirlerin kaldırıldığını duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile açık havada maske takılması zorunluluğu 3 Mart 2022 tarihi itibariyle resmen kaldırıldı.

Okul, hastane ve toplu taşımada maske kullanımı devam edecek

Okul, hastane, sinema, tiyatro gibi insanlar arasında “gerekli sosyal mesafenin sağlanamadığı” kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak gibi her türlü toplu ulaşım araçlarında maske takılması zorunluluğu ise devam edecek.

HES kodu uygulaması sona erdi

Genelgeyle beraber alışveriş merkezleri, tiyatro, halı saha gibi belirli alanlara girecek veya otobüs, tren, uçak gibi toplu ulaşım araçlarının kullanacak kişilere yönelik HES kodu sorgulaması yapılması uygulaması da sona erdi.

Semptom göstermeyen kişilerden test istenmeyecek

Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ya da son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesi uygulamasına da son verildi. Ayrıca semptom göstermeyen kişilerden artık PCR testi istenmeyecek.

Karantina uygulamalarında değişiklik

Yabancı ülkelerden Türkiye’ye gelen kişilere yönelik uygulamalarda da değişikliğe gidildi. Havayolu ile Türkiye’ye gelen kişiler, Dünya Sağlık Örgütü veya Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından kullanım onayı alan aşılardan birini yaptırdıysa ve son dozun üzerinden iki hafta geçtiyse karantinaya alınmayacak. Ayrıca son 72 saat içinde negatif PCR test sonucu ibraz eden veya son 48 saat içinde negatif hızlı antijen testi sonucu alan kişiler de karantina tedbirlerinden muaf tutulacak.

Kara, deniz ve demiryolu sınır kapılarından Türkiye’ye giren kişilerden herhangi bir belge istenmeyecek. 12 yaş altındaki çocuklar da Türkiye’ye girişlerde PCR/Antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaf tutulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.