Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan üç dekan atanmasına akademisyenlerden tepki: “Kabul etmiyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi’nde Eğitim, Fen Edebiyat ve İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerine dışarıdan üç yeni dekan atandı. Üniversitenin akademisyenleri, yayımladıkları yazılı açıklamada,“Bu atamaları kabul etmiyor, özgür, özerk ve demokratik üniversite idealimizden vazgeçmiyoruz” diyerek atamalara tepki gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Ocak’ta görevden alınan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ın yerine dışarıdan üç yeni dekan atandı.

Eğitim Fakültesi Dekanı olarak Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak Prof. Dr. İsmail Boz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olarak da Prof. Dr. Murat Önder görevlendirildi.

“Dayanışma ve ilkeli tavrın ‘baskı’ olarak adlandırılmasını kınıyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, yazılı açıklamada bulunarak, rektörlüğün açıklamasında yer alan “öğretim üyeleri üzerinde ‘bir grup’ tarafından baskı oluşturulduğu ve bu nedenle hiçbir öğretim üyesinin görevi kabul etmediği, üç fakülteye mecburen dışarıdan öğretim üyelerinin dekan olarak atandığı” yönündeki ifadelere tepki gösterdi.

Öğretim üyelerinin “akademik özgürlük ve özerkliği ayaklar altına alan, pek çok hukuksuz uygulamaya imza atan bir yönetim ile işbirliği yapmayı özgür iradeleriyle kabul etmediklerini” dile getiren akademisyenler, “Bir yılı aşkın süredir devam eden özgür, özerk ve demokratik üniversite mücadelemizde gösterdiğimiz dayanışmanın ve ilkeli tavrın ‘baskı’ olarak adlandırılmasını ve üniversitemizin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini yakından ilgilendiren bu atamalara dair kamuoyu bilgilendirmesinin son derece gayriciddi bir şekilde sosyal medya üzerinden yapılmasını, en az atamanın kendisi kadar kınıyoruz” dedi.

“Atamaları kabul etmiyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, dekan olarak atanan üç akademisyene de şöyle seslendi:

“Seçilmiş üç dekanımızın mesnetsiz gerekçelerle görevden alınması yargıya taşınmıştır ve yargı süreçlerinin sonunda görevlerine döneceklerine inancımız tamdır. Atanmış rektörlüğün seçilmiş dekanlarımız hakkında aynı anda açtığı soruşturmalar kadar, bu soruşturmalar gerekçe gösterilerek ve daha süreç sonlanmadan atanmış rektörlük ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın her üç dekanı aynı anda görevden alma kararları da hukuka aykırı ve kadrolaşma amaçlı işlemlerdir. Bu nedenle bu işlemlere karşı yürütmeyi durdurma ve iptal davaları açtık. Nitekim, aynı anda gerçekleştirilen üniversite dışı ve asaleten dekan atamaları da aynı derecede hukuka aykırı ve kadrolaşma amaçlı idari işlemlerdir.”

Üç dekan görevlerine iade edilsin”

Atamaları kabul etmediklerini, özgür, özerk ve demokratik üniversite idealinden vazgeçmediklerini vurgulayan akademisyenler, Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ve Prof. Dr. Metin Ercan’ın görevlerine iade edilmesini talep etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.