Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi direnişi 415. gününde: Akademisyenlerden Naci İnci’ye “gensoru”

*Fotoğraflar: Tolga Sütlü

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, nöbetlerinin 415. gününde atanmış rektör Prof. Dr. Naci İnci’ye bir dizi soru yöneltti. Akademisyenlerin açıklamasında Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı yerleşkesinin Boğaziçi Üniversitesi’ne devrine, Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Nedim Malkoç’un genel sekreter olarak atanıp daha sonra görevden alınmasına ve Hasan Fehmi Topal’ın üniversiteye sekreter olarak atanmasına dair sorular yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör atamasına karşı protestolar bir yılı aşkın süredir aralıksız devam ediyor. Akademisyenler her iş günü yaptıkları gibi bugün de cüppeleriyle rektörlük binasına sırtlarını döndü, daha sonra kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Naci İnci ve yardımcılarının, akademik özgürlük ve kurumsal özerklik ilkelerini giderek daha fazla ihlal ettiğine tanık olduklarını belirten akademisyenler, İnci’ye bir dizi soru yöneltti.

Açıklamada, “Senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği akademik ve etik ilkeleri hiçe sayan bu anlayış karşısında, rektörlüğe sunduğumuz bu gensorunun takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz” denildi.

Akademisyenlerin açıklamasında Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı yerleşkesinin Boğaziçi Üniversitesi’ne devrine, Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Nedim Malkoç’un genel sekreter olarak atanıp daha sonra görevden alınmasına ve Hasan Fehmi Topal’ın üniversiteye sekreter olarak atanmasına dair sorular yer aldı.

Akademisyenler atanmış rektör İnci’ye şu soruları yöneltti:

  1. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan düzenlemelere aykırı olduğu halde, Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlarımız hangi yasanın hangi maddesine dayanarak görevden alınmıştır?
  2. Üniversitemizin 1978 yılında kurulmuş ve ihtiyaçlarını çok yakından tanıyan Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) varken, BÜVAK’a rakip olacağı aşikâr olan BÜVAKIF adında yeni bir vakıf kurmakla tam olarak neyi amaçlıyorsunuz? Bu paralel vakfın Boğaziçi Üniversitesi ismini kullanılabilmesinin yasal ve meşru zemini var mıdır?
  3. Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı yerleşkesinin Boğaziçi Üniversitesi’ne devri konusunda Marmara Üniversitesi bileşenlerinin rızası alındı mı? Üniversitemizin hangi kurul ve komisyonları bilgilendirildi? Yerleşke tahsisi Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu’nda görüşüldü mü?
  4. Yabancı Diller Yüksekokulu’nun ansızın Marmara Üniversitesi’nden alınan Anadolu Hisarı yerleşkesine taşınmasına karar verilirken nasıl bir demokratik süreç işletildi?
  5. Üniversitemizdeki Taşınmazları Değerlendirme Komisyonu’nun şeffaf işlemesini nasıl temin edeceksiniz?
  6. Üniversitemizi tanımadığı halde 1 Haziran 2021’de genel sekreter olarak atanan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Nedim Malkoç 14 Şubat 2022’de görevden alınırken “gerekli görülen lüzum” neydi?
  7. Nedim Malkoç’un yerine vekaleten genel sekreter olarak atanan Hasan Fehmi Topal’ın, Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün bu yönde bir talebi olmamasına karşın ve hiçbir akademik değerlendirme sürecinden geçirilmeden, ansızın Dr. Öğretim Üyesi olarak atanması ve hemen ertesi hafta genel sekreterlik görevini yürütmek üzere görevlendirilmesinin meşru dayanağı var mıdır? Halen Tarih Bölümünde lisans programına kayıtlı bir öğrenci olduğu öğrenilen ve Boğaziçililer Derneği (BURA) eski yönetim kurulu başkanı olan Topal, bu görevi yürütebilmek için gerekli idari deneyim ve akademik vasıflara sahip midir?
  8. Hukuksuz kurulan Hukuk Fakültesi’nin kuruluş kararının iptali için açtığımız dava henüz sonuçlanmamış iken, fakülteye lisans öğrencisi alınacağını ilan etmenin meşru dayanağı nedir?
  9. Hukuk Fakültesi’ne alındığı öne sürülen öğretim üyelerinin Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik standartlarına uygunluğu hangi kurul ve komisyonlar tarafından incelendi ve onaylandı?
  10. 1416 sayılı yasaya dayanarak, ilgili bölüm ve enstitülerin bu yönde herhangi bir talebi bulunmamasına rağmen atanan öğretim üyelerinin akademik dosyaları gerekli kurullara iletildi mi? Üniversitenin liyakat ölçütlerine ve atama-yükseltme kriterlerine uygunluğu nasıl ölçüldü?
  11. Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu üyelerinin toplantı usulüne dair başlattıkları hukuki işlemler sonuçlanmadan bu kurullarda karar almaya devam etmeniz ve mükerrer oy kullanmanızın yasal ve meşru dayanağı nedir? Üniversitede bir çok ders, toplantı ve açılış töreni yüz yüze yapılırken ÜYK ve Senato toplantıları, üyelerin ısrarlı taleplerine rağmen neden hala çevrimiçi yürütülmektedir?
  12. Üniversitemizde idari görevleri layıkıyla üstlenecek yüzlerce değerli akademisyen dururken, dört kişinin 10 ayrı yöneticilik pozisyonunu tekelinde tutması yasal ve meşru mu?
  13. Üniversitemizin demokratik yönetişim ilkelerini hiçe sayarak seçilmiş dekan ve enstitü müdürlerimizi aylardır atamazken, lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetlerinin aksamadan yürütülmesini nasıl sağlayacaksınız?
  14. Eksikliklerinin eğitim kalitesine verdiği somut zarar ortada iken, üniversitemizde kültür ve sanat eğitimi veren hocalar hangi somut gerekçeyle ders vermekten men edildi?
  15. Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü tam zamanlı öğretim görevlisi olan Can Candan’ı görevden almak için gerekçe olarak sunulan disiplin soruşturması neden Candan işten çıkarıldıktan beş ay sonra açıldı?
  16. Matematik Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi olan Mohan Ravichandran’ın işine son verilmesinin sebebi neden hâlâ açıklanmadı? Rektörlüğün Ravichandran’ın sözleşmesinin iptalindeki sorumluluğu nedir? Rektörlük biriminden böylesi bir talepte bulunmuş olan kişi kimdir?
  17. Öğrencilerimize 500’den fazla disiplin soruşturması, öğretim üyeleri ve idari personele de ayrıca onlarca soruşturma açılmasının yasal ve meşru dayanağı nedir?
  18. On altı öğretim üyemize savcılıkta suç duyurusunda bulunulmasının hukuki ve meşru gerekçesi nedir?
  19. Özel güvenlik birimlerinin ve kampüsü işgal eden sivil polislerin yaptıkları hak ihlalleri konusunda ne gibi somut adımlar atacaksınız?
  20. Nisan 2021’den bu yana koordinatörünü önce izne çıkarmak, sonra görevden almak suretiyle fiilen işlevsiz kıldığınız Cinsel Tacizi Önleme Eğitim ve Destek Koordinatörlüğü’nde, toplumsal cinsiyet bakış açısına sahip ve şiddete maruz kalanları yönlendirme konularında bilgili ve deneyimli bir koordinatörün yokluğundan doğan zararı nasıl ve ne zaman telafi edeceksiniz?
  21. 2012’de Senatomuzun kabul ettiği ve evrensel nitelikte olan akademik özgürlük ve kurumsal özerklik ilkelerinin sizin için bir değeri var mı?
  22. Üniversiteyi öğretim üyelerinin %95’inin iradesine aykırı bir şekilde yönetemediğiniz apaçık ortada iken neden istifa etmediniz? Ne zaman edeceksiniz?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.