Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“11 Eylül’ün 20. korsanı” serbest bırakıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 11 Eylül saldırılarını düzenleyen korsanlara katılmak ile suçlanan “11 Eylül’ün 20. korsanı” lakaplı Muhammed Mani Ahmad el-Kahtani’yi Suudi Arabistan’a iade etti. Kahtani’nin akıl sağlığı tedavisi görmesi bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı, 11 Eylül saldırılarını düzenlemek ile suçlanan Kahtani’nin Guantanamo’da 20 yıl tutulduktan sonra akıl ve ruh sağlığı tedavisi için memleketi Suudi Arabistan’a iade edildiğini açıkladı.

Pentagon yetkilileri, Kahtani’nin ABD ulusal güvenliği için bir tehdit oluşturmadığı ve bu yüzden güvenle serbest bırakılabileceği sonucuna vardı. 46 yaşındaki Kahtani’ye muayene sonuçlarına göre şizofreni teşhisi konulmuştu. 2002’de bir FBI yetkilisi, Kahtani’nin var olmayan insanlarla konuştuğunu, sürekli hücresinin bir köşesine çömeldiğini ve saatlerce kendini bir çarşafla örttüğünü gözlemlemişti.

Kahtani’nin avukatı ve New York City Üniversitesi’nde hukuk profesörü Ramzi Kassem, “ABD nezaretinde yargılanmadan geçen 20 yılın ardından Muhammed, uzun süredir ihtiyaç duyduğu psikiyatrik tedavisini ailesinin desteğiyle Suudi Arabistan’da olacak” dedi. Kassem, Kahtani’nin Guantanamo’da tutulmasının bir ölüm cezası olduğunu da sözlerine ekledi.

Kahtani’nin serbest bırakılmasının ardından Guantanamo’da 38 tutuklu kaldı. 38 mahkumdan 19’unun ülkelerine geri gönderilmeleri için uygun olduğu, yedisinin yetkililer tarafından incelemeye uygun olduğu, 10’unun mahkeme sürecinin devam ettiği, ikisinin ise hükümlü olduğu bilgisi paylaşıldı.

El Kaide tarafından eğitilen ve 11 Eylül 2001’deki saldırılarda dört korsan tarafından kaçırılan United Hava Yolları’nın 93 numaralı uçağına son anda bindirilemeyen Kahtani, 2001’de Afganistan’da yakalanmış ve Guantanamo’ya konulmuştu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.