Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala’nın avukatlarından mütalaaya tepki: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı ve Uluslararası Ceza Hukuku’na ilişkin normlar yok hükmünde addedildi”

Gezi Parkı davasında “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamamasıyla hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Osman Kavala’nın avukatları yazılı açıklamada bulunarak duruşma savcısının mütalaasına tepki gösterdi. Mütalaada, Kavala hakkında “casusluk” suçlamasının sadece tutuklamanın sürdürülmesine yönelik bir hukuki argüman olarak kullanıldığının itiraf edildiği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı ve Uluslararası Ceza Hukuku’na ilişkin karar ve normların ısrarla yok hükmünde addedildiği belirtildi.

Gezi Parkı davasında 4 Mart’ta mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Osman Kavala ve Mücella Yapıcı hakkında “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Osman Kavala’nın avukatları yazılı açılamada bulunarak mütalaayı eleştirdi.

“Casusluk suçlamasının tutukluluğa argüman yapıldığı açıkça itiraf edildi”

Açıklamada, “Osman Kavala hakkında ’15 Temmuz darbe girişimini desteklemek’ (TCK 309)
ve iki yıldır tutukluluk gerekçesi yapılan ‘casusluk’ (TCK 328) suçlamalarının konusuz kaldığı imza altına alınmış, özellikle casusluk suçlamasının sadece tutuklamanın sürdürülmesine yönelik bir hukuki argüman olarak kullanıldığı açıkça itiraf edilmiştir”
denildi.

“AİHM kararı ve Uluslararası Ceza Hukuku normları yok hükmünde addedildi”

Osman Kavala ve diğer Gezi sanıklarının beraat ettikleri Gezi ile ilgili davalardan aynı delillerle cezalandırılmak istendiğine dikkat çeken avukatlar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“TCK 312. madde ile ilgili tutukluluğu değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘somut ve meşru delillere dayanmadığı’ yolundaki kararı açıkça hiçe sayılarak, Uluslararası Ceza Hukuku’na ilişkin karar ve normlar ısrarla yok hükmünde addedilmiştir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.