Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan: “Muhalefet önemli, gerekli, saygıdeğer, Türkiye bu sıfatları hak edecek muhalefetten mahrum”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık iki ay sonra partisinin grup toplantısında konuştu. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa değinen Erdoğan, şu ana kadar Ukrayna’ya 23 TIR insani yardım gönderildiğini belirtirken altı muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını da “Siyasi muhalefeti önemli, gerekli, saygıdeğer bir vaka olarak kabul ediyoruz. Türkiye’nin talihsizliği bu sıfatları hak edecek bir muhalefet faaliyetinden mahrum” diyerek eleştirdi. AKP en son 12 Ocak’ta grup toplantısı yapmıştı.

Altı partinin 28 Şubat’ta açıkladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını eleştiren Erdoğan, muhalefet partilerinin oluşturduğu birlikteliği “28 Şubat ittifakı” diye niteledi. Erdoğan, muhalefet partilerini şu sözlerle eleştirdi: “CHP, peşine taktığı ve hepsinin ismini açıkça zikretmeye cesaret edemediği bir 28 Şubat ittifakı kurdu. Daha masada hangi sırayla oturacaklarına karar veremeyenlerin ülkemizin içinden geçtiği bu dönemde cesaretli adımları nasıl atacaklarını merak ediyoruz.”

“Milletimiz bu zihniyete ülkeyi teslim etmez”

Parlamenter sistem çalışmasının şu anki parlamentodan geçmesinin de söz konusu olmadığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu gülünç orta oyunu bile tek başına karşımızdakilerin milleti nasıl kandırmaya çalıştığını göstermeye kâfidir. CHP dün neyse bugün de odur, yarın da aynısı olacaktır. 28 Şubat ittifakının ortakları bugün hangi kavganın kıskacındaysa yarın da aynı şekilde davranacaktır. Milletimiz bu zihniyete ülkeyi teslim etmez. Biz iddialı bir insan olarak, karşımızdaki muhalefetin de iddialı olmasını isteriz. Ama şimdiye kadar karşımızdaki ittifakın ortaya koyduğu ittifak bizi kâh güldürüyor kâh hüzünlendiriyor kâh hayrete düşürüyor. Masada hangi sırayla oturacaklarına karar veremeyenlerin, ülkemizin, bölgemizin ve dünyanın içinden geçtiği şu kritik dönemde gereken hızlı, etkin, dirayetli adımları nasıl atacaklarını merak ediyoruz. Henüz yolun başında birbirlerine güvensizlik içinde olanlara milletimiz nasıl itimat edecek bilmiyoruz.”

Türkiye’nin mevcut yönetim sistemini öven Erdoğan, “Türkiye’nin dünyadaki krizler karşısında sergilediği güçlü yönetim iradesinin gerisinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bulunduğunu herkes kabul ediyor” diye konuştu.

“Hayat pahalılığıyla karşı karşıyayız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik sorunlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun küresel bir sorun olduğunu belirten Erdoğan, “Kurdaki yükselişten, enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki aşırı artışların ülkemize yansımalarından kaynaklanan hayat pahalılığıyla karşı karşıyayız. Milletimizin işini, aşını, ekmeğini ve hayatının her alanını etkileyen sıkıntıları ihmal etmiyoruz” dedi.  

Ukrayna’nın toprak bütünlüğü vurgusu

Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin, ülkelerin toprak bütünlüğünü savunan politikasını bu savaşta da sürdürdüğünü belirten Erdoğan, hem Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile krizin diplomasi yoluyla çözülmesi için defalarca görüştüğünü söyledi. 

“Cadı avını andıran uygulamaları kabul etmiyoruz”

Rusya’ya uygulanan yaptırımların Rus vatandaşlarına da yayılmasının yanlış olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ukrayna’nın sahipsiz bırakılması gibi, Rus halkına ve sanatçılarına yönelik cadı avını andıran uygulamaları da kabul etmiyoruz” diye konuştu.

“Ukrayna’ya 23 TIR yardım malzemesi gönderildi”

Erdoğan, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının ilk kez yarın (10 Mart) Antalya’da bir araya geleceğini hatırlatarak görüşmenin kalıcı ateşkese kapı aralamasını ümit ettiğini belirtti. Erdoğan ayrıca, Türk Kızılayı ve AFAD vasıtasıyla bugüne kadar Ukrayna’ya 23 TIR yardım malzemesi gönderildiğini ve önümüzdeki süreçte bu yardım miktarının 39 TIR’a çıkacağını açıkladı.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.