Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, yarın beklenen kar yağışı için hazırlıklarını tamamladı  

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve Afet ve Koordinasyon Merkezi (AKOM), 10 Mart Perşembe gününden itibaren İstanbul’da yoğun kar yağışı beklendiğini duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), AKOM yetkilileri ve İstanbul Valiliği, dün (8 Mart) bir toplantı yaparak beklenen kar yağışı için önlemler aldı.

İstanbul’da perşembe günü (10 Mart) beklenen yoğun kar yağışı öncesi İBB, AKOM ve İstanbul Valiliği, hazırlıklarını sürdürüyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü Hasdal Yerleşkesi’nde, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla “Karla Mücadele Hazırlık Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda ilçe kaymakamları, belediye başkanları, idari bölge ve il müdürleri de yer aldı. Beklenen kar yağışıyla ilgili tedbirlerin değerlendirildiği toplantıdan, ortak koordinasyon ve birlikte mücadele kararı çıktı.

İstanbul’a beklenen kar, Karadeniz üzerinden geçerken nemle beslenecek olması sebebiyle, 4-5 gün süresince etkili olacak. Dolayısıyla kar yağışının ocak ayında yaşanan yağışa yakın kar kalınlıkları oluşturabileceği öngörülüyor.

İBB önlemlerini aldı

İBB, bu sabahtan (9 Mart) itibaren alarm durumuna geçerek AKOM koordinasyonunda karla mücadele çalışmalarına başlayacak. İstanbul’daki 4 bin 23 kilometrelik yol ağında, 2 bin araç – iş makinesi ve 9 bin 500 personel görev yapacak. Tüm araçların bakım ve onarımı yapıldığını açıklayan İBB, 27 mobil tamir aracını da sahada hazır halde bekleyeceğini duyurdu. Kar küreme ve tuzlama ekipleriyle, 465 noktada olumsuzluklara karşı müdahale edilecek. İBB, stokta 220 bin ton tuzu ve 64 tank (1290 ton) solüsyonu, yolları açmak için hazır tuttuğunu da açıkladı. İBB, ihtiyaç halinde saatte 25 ton solüsyon da üretilebileceğini belirtti.

Metrobüs kar yağışı boyunca 24 saat, metrolar da gece 02:00’ye kadar çalışacak. Şehir Hatları’nda Kadıköy-Karaköy, Beşiktaş-Üsküdar gibi ana hatlardaki seferler, çarşamba ve perşembe günü gece yarısına kadar devam edecek. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) otobüsleri de normal seferlerini aksatmadan sürdürecek. 

İETT, toplam 5 bin 300 araçla günlük 54 bin sefer yapılmasının planlandığını ve yoğun hatlara ek sefer konulacağını açıkladı. Öte yandan, raylı sisteme paralel hatlar, en yakın metro entegrasyon istasyonuna yönlendirilecek ve ana arterlerde ulaşım, raylı sistemler ve metrobüs üzerinden sağlanacak. Toplu ulaşımda hava şartları nedeniyle oluşabilecek aksamalar sosyal medyadan anında duyurulacak. İSPARK’ın kapalı otoparkları, kesintisiz hizmet vermeye devam edecek.

Yoğun kar yağışlarında mobil büfeler ile hastanelerin acil servisleri, iskeleler ve yollarda trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi yapılacak. Halk Ekmek de 24 saat tam kapasiteyle çalışmaya devam edecek.

Sokakta kalan vatandaşlara sığınma desteği 

İstanbul’daki evsiz vatandaşlara, banyo, tıraş, kıyafet, sıcak yemek ve barınma hizmeti, sağlık taraması ve ilaç desteği, aileye teslim veya memleketine gönderme gibi hizmetler verilecek. Evsiz vatandaşlar, İBB Darülaceze Müdürlüğü koordinasyonda tesislerde misafir edilecek. 

Sokak hayvanları unutulmadı 

Sokak hayvanlarının beslenmelerine ve tedavilerine yönelik Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü hizmetleri kış şartlarında artırılacak. Şehrin ücra noktalarında yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları için mama desteği verilecek. Günlük iki ton besleyici değeri yüksek kuru mama dağıtımına devam edilecek.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.