Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mithat Sancar: “Demokratik siyaset bizim hayat alanımızdır, varoluş zeminimizdir.”

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu ve Demokratik siyaset bizim hayat alanımızdır, varoluş zeminimizdir dedi. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Mithat Sancar, “Kadın mücadelesi bize yol gösteriyor,  direniş ve özgürlük mücadelesi birlikte nasıl yürütülür bunu öğretiyor” diye konuştu. AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Mithat Sancar, “20 yıldır iktidardalar ama hiçbir sorunu, sorumluluğunu üstlenecek basireti, dirayeti, samimiyeti, dürüstlüğü göstermiyorlar” dedi. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde eylem yapan kadınları anan Mithat Sancar, şu şekilde konuştu: 

“Eşitlik, özgürlük mücadeleleriyle umudu, cesareti büyüten kadınların onurlu mücadelesini selamlıyorum. Dünya kadınlar günü, kadınların eşitlik ve demokrasi için bitmek bilmeyen mücadelelerinin günüdür. Dün bunu bir kez daha her yerde gösterdiler, barikatları, polisin gaz bombalarını tanımayarak direnişlerini ortaya koydular. Hepsine selam olsun. Kadın mücadelesi bize yol gösteriyor, direniş ve özgürlük mücadelesi birlikte nasıl yürütülür bunu öğretiyor. Deniz Poyraz ve Garibe Kezer şahsında ayrımcılığa, erkek şiddetine karşı özgürlük mücadelesi yürüten bütün kadınların önünde saygıyla eğiliyorum. Kadın hareketi mensupları faşist erkek iktidar rejimi tarafından rehin alınmıştır.” 

Ayçiçek yağında stok tartışması

“Bir avuç sermayedar, yandaş, rantçı, talancı dışında halk yoksullaşıyor, açlığa mahkum ediliyor” diyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TÜİK’in verilerine göre 2018 Temmuz ile 2022 Şubat ayı arasında elektriğe yüzde 237, doğalgaza yüzde 133 zam yapıldığını aktararak, şu şekilde konuştu: 

“TÜİK’in manipüle ettiği verilere göre bile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar elektriğe yüzde 237, doğalgaza ise yüzde 133 zam yapıldı. Ayçiçek yağında stokların tükenmesi ve fiyatların daha da artması riski mevcuttur. Yurttaşlarımız, insanlarımız bu tehlikeyle karşı karşıyadır. Bu nedenle marketlere akın ettiler ama marketlerde kuyruklar oluştu çünkü yağ satışı sınırlandırılmıştı. Yaşananlar uçsuz bucaksız ayçiçeği ve buğday tarlalarını birer çöle, inşaat alanlarına çeviren iktidarın rant ve talan politikalarıdır.”  

“20 yıldır iktidardalar ama hiçbir sorunu, sorumluluğunu üstlenecek basireti, dirayeti, samimiyeti, dürüstlüğü göstermiyorlar”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü grup toplantısındaki konuşmasını eleştiren Sancar, şunları söyledi: 

“20 yıldır iktidardalar ama hiçbir sorunu, sorumluluğunu üstlenecek basireti, dirayeti, samimiyeti, dürüstlüğü göstermiyorlar. İyi bir şey olduğunda kendileri bunun sahibi ama her türlü felaket ve sorun başkalarına ait. Toplumu bu yalanla kandırmaya devam edeceklerini sanıyorlarsa çok büyük yanılıyorlar. O zaman soralım, 31 Aralık gecesi tarihin en büyük zamları yapıldı o zaman Ukrayna savaşı var mıydı? Çiftçiyi tasfiye ederken Ukrayna savaşı mı vardı? üç yıl önceki tanzim satış kuyruklarında Ukrayna savaşı mı vardı? Askıda ekmek kampanyası sırasında Ukrayna savaşı mı vardı? Daha geçen hafta zeytinlikleri talana açtılar.  Ayçiçek tarlaları yetmedi.  Asırlık zeytin ağaçlarını talana açmaya yönelik bir yönetmelik çıkardılar. Bu yönetmeliği uygulamayacağız. Demokratik siyaset bizim hayat alanımızdır, varoluş zeminimizdir”

“Kimse bir yere gitmiyor, birlikte yürüyeceğiz, siz gideceksiniz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart’ta kadın muhtarlar ile buluştu ve konuşmasında yurtdışına giden doktorları hedef alarak, “Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz, buralarda onlarla devam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri süratle davet ederiz. Buralar boş kalmaz, merak etmeyin” dedi. Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin konuşan Sancar, “Hani hekimlere varsınlar gitsinler diyor ya, kimse bir yere gitmiyor. Biz birlikte yürüyeceğiz, onlar gidecek” dedi.  

Rusya-Ukrayna savaşı 

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Sancar, “Rusya’nın müdahalesinin de kabul edilemez bir işgal operasyonu olduğu açıkça ortada. Somut herhangi bir askeri operasyona karşı tavrımız açıktır. Uluslararası hukuka aykırı işgal politikası yürütenleri  reddederiz, onlara karşı çıkarız. Savaş yıkım demektir bunu bu coğrafyadan biliyoruz. Bu iktidarın savaş, işgal politikaları yürütüyor. Afrin, bu iktidarın işgal ettiği bir topraktır. Serêkanıyê’de öyledir.  Kendi iktidarlarının işgal politikalarına sessiz kalanların başka yerde itiraz etmesi inandırıcı olmuyor. Barış mücadelesi ilke mücadelesidir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.