Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (11 Mart – 17 Mart): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyenler: Edanur Tanış, Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi okumalar.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler

  • Diyalog

İlişkilerinin sonuna yaklaşmış bir çiftin hikâyesini anlatan filmde Hare ve Ushan karakterleri, zaman içerisinde özel hayatlarında yakınlaşmaya başlar. Bitmiş bir ilişkiyi canlandıran çift, kendi hayatlarında bundan etkilenmemeyi başarabilecek midir?

Film setinin mekan olarak kullanıldığı filmde, bu çift üzerinden sinema dünyası ve bu dünyada olanlar izleyicilere anlatılıyor. “Diyalog”, Ali Tansu Turhan’ın ilk uzun metraj filmi ve başrolleri Hare Sürel ile Ushan Çakır paylaşıyor. Film, Başka Sinema etiketiyle vizyonda.

Medyascope’un “Diyalog” filminin yönetmeni Ali Tansu Turhan ve yapımcı-senaristi Burcu Uğuz’u konuk ettiği Film Çıkışı programının ilgili bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Prayers For The Stolen (Yangın Gecesi)

Meksika yapımı “Prayers For The Stolen”, yazar Jennifer Clement’in aynı isimli romanından uyarlandı. Filmde annelerin kızlarını uyuşturucu baronlarından korumak için saçlarını kesip dişlerini boyayarak çirkinleştirmeye çalıştığı bir yerde yaşayan üç küçük kızın hikâyesi anlatılıyor. Kızlar, mısır ve haşhaş yetiştirilen küçük bir dağ kasabasında yaşıyor. Bu köyde, erkekler iş aramak için gidip bir daha asla dönmüyor. Bu yüzden anneleri kızlarını, köle olmaktan, ölmekten kaçmak için eğitiyor. 

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

Pera Film, kadın sinemacıların setlerdeki cinsel taciz ve ayrımcılıkla mücadele etmek üzere kurduğu “Susma Bitsin” platformuyla birlikte düzenlediği “Birlikte Güçlü” programıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasını kutluyor. Program bünyesindeki filmler 8 Nisan 2022 tarihine kadar Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilecek:

  • İlahi Düzen

Film, kadınların oy kullanma haklarının hâlâ olmadığı 1971 İsviçre’sinde geçiyor. Ev kadını Nora’nın yarı zamanlı bir işte çalışması kocası tarafından yasaklanıyor. Bunun üzerine Nora, köydeki kadınları greve gitmeye ikna ediyor.

Film, Pera Film’in “Birlikte Güçlü” programı kapsamında, 11 Mart – 19:30 ve 26 Mart – 15:00’te gösterimde. Program detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Ne Yıldı Ama: 2017

Beyoğlu Sineması’nın, bünyesinde daha önce gösterilen ve ilgi gören filmleri tekrar beyazperdeye taşıdığı konsept film gecesi, “Ne Yıldı Ama”, bu gösteriminde 2017’ye dönüş yapıyor. Gecede, “The Square”, “Manchester By the Sea”, “Moonlight”, “L’amant Double” filmleri sırayla gösterilecek.

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 75 TL

“Ne Yıldı Ama: 2017” gecesi biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Yaralarım Aşktandır

Yazar Şebnem İşigüzel’in kaleme aldığı ve Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği oyun, İranlı şair Füruğ Ferruhzad’ı tiyatro sahnesine taşıyor. Tek kişilik oyunda, Ferruhzad’ı Nazan Kesal canlandırıyor. Oyunda, baskı altında yaşayan, hep eksik bulunan ama her şeye rağmen mücadeleye devam eden kadınların hikâyesi anlatılıyor.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Moda Sahnesi

Bilet fiyatı – Tam: 110 TL, indirimli: 77 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Tiyatro oyunlarından bahsederken, özel sahnelerin zor günlerden geçtiğine değinmeden olmaz. Elektrikte kademeli tarife uygulaması ve yüzde 125’lik zam, ticarethane olarak tarifelendirilen özel tiyatroları ekonomik olarak zor durumda bıraktı. Dün (10 Mart) zamlı elektrik faturasını ödeyemediği için Moda Sahnesi’nin elektrikleri kesildi, gelen tepkiler üzerine yeniden enerji verildi. Moda Sahnesi’nde yaşananları anlattığımız haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

  • Koleksiyoncu

İngiliz yazar ve şair John Fowles’ın aynı isimli eserinden uyarlanan oyun, bir kelebek koleksiyoncusunun, sahip olma güdüsünün saplantıya dönüşmesini anlatıyor. “Koleksiyoncu”, kadın-erkek ilişkisi üzerinden, sınıflar arası çatışmayı ve insanın sahip olma arzusunun yarattığı yıkımı anlatıyor.

Yer: İstanbul – Beşiktaş, Hann Sahne

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 70 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Vişne Bahçesi

Çehov’un yazdığı “Vişne Bahçesi“, 19. yüzyıl sonu Rus aristokrasisinin çöküşünü, aristokrat bir aile üzerinden anlatıyor. Servetlerini kaybetmiş, üretmeye ve çalışmaya alışık olmayan insanlar bu durumla nasıl başa çıkacak?

Yer: Ankara, Cüneyt Gökçer Sahnesi

Bilet fiyatı: Tam – 30 TL, indirimli – 18 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • İo’nun Yeni Sesi

Ses sanatçısı Bill Fontana’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “İo’nun Yeni Sesi”, 10 Mart’ta ziyarete açıldı. Serginin ismi, İstanbul Boğazı’na da ismini veren İo’nun mitolojik hikâyesine gönderme yaparak seçilmiş. Sergide, sanatçının İstanbul Boğazı’nın çeşitli noktalarında, Şerefiye Sarnıcı ve Yerebatan Sarnıcı da dahil olmak üzere aldığı video ve ses kayıtları yer alıyor. Detaylı incelemek isterseniz, ARTER’in internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

ARTER, pazartesi günleri hariç 11:00 – 18:00 arası ziyarete açık ve ziyaret öncesi bilet almak gerekiyor. 24 yaş altı ziyaretçiler galeriyi salı-pazar arası ücretsiz ziyaret edebilecek. Perşembe günleri sergi girişleri, tüm ziyaretçiler için ücretsiz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, ARTER

  • Birbirimizin Huzurunda

Küratörlüğünü Melis Bektaş’ın üstlendiği “Birbirimizin Huzurunda”, 12 Mart 2022’de Koli Art Space’te açılıyor. Pelin Çağlar, Umut Erbaş ve Mihriban Tandoğan’ın çalışmalarının yer aldığı karma sergide, “bedenin kamusallığı” sorgulanıyor. Fotoğraf, video ve resimlerden bir araya gelen sergi, 2 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.

Kurucusu  Yasemin Kalaycı ve Elçin Acun olan Koli Art Space, kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir çalışma alanı. Galeri, pazar, pazartesi ve salı günleri kapalı. Diğer günler, 13:00-18:00 arası ücretsiz ziyaret edilebilir.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Koli Art Space

  • Müdahaleler

Sanatçı Vahap Avşar’ın “Müdahaleler” isimli kişisel sergisi, 19 Şubat’ta Yapı Kredi Bomontiada’da ziyarete açıldı. Sanatçının kültürel ve siyasi motifleri kullandığı hem eski hem yeni işlerinden oluşan sergide, farklı disiplinlerden çalışmalar yer alıyor. 26 Mart’a kadar açık sergiyi, Yapı Kredi Bomontiada Galeri ve 4.Kat’ta ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul – Şişli, Yapı Kredi Bomontiada

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.