Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın “Gidiyorlarsa gitsinler” sözünü tıp fakültesi öğrencilerine sorduk: “İnsanın yaptığı her şeyi silen, neler yaşadığını bilmeden söylenmiş bir cümle”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ndeki kadın muhtarlarla buluşma etkinliğinde yurtdışına giden doktorlara yönelik “Açık konuşuyorum, varsın gidiyorlarsa gitsinler, biz de üniversitelerini yeni bitiren doktorlarla yolumuza devam ederiz” açıklamasına doktor adayları da tepki gösterdi. Tıp fakültelerinde okuyan üniversite öğrencilerine konu hakkındaki görüşlerini sorduk.

“Umutsuzluk devam etti”

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi İdil Su Özer, “Açıkçası Erdoğan’ın bizim hakkımızdaki hislerinin zaten böyle olduğunu biliyordum ve geleceğe dair planlarımı böyle yapmıştım, o yüzden beni pek şaşırtmadı. Zaten umutsuz hissediyordum Türkiye’de kalma konusunda, bu umutsuzluk devam etti” diyerek gelecekten umudunun olmadığını söyledi.

Türkiye’deki geleceği konusunda endişeli olduğunu söyleyen Özer, mezun olduktan sonra doktorluk mesleğini Almanya’da yapmak istediğini aktardı.

“Çok ağır bir cümleydi”

Atılım Üniversitesi’nde üçüncü sınıfta okuyan bir başka tıp fakültesi öğrencisi Deren Gürbüz, açıklamayı gördüğünde kütüphanede komite sınavı için hazırlandığını söyledi. Gürbüz, “Aslında çok manidar bir zamanlamaydı. Hayatım boyunca girdiğim ve gireceğim sınavlardan kim bilir kaçıncısıydı. Haliyle bir de o yorgunlukla bu cümle çok ağırdı. Sanki insanın yaptığı her şeyi silen, neler yaşadığını bilmeden söylenmiş bir cümle olduğu çok belliydi” dedi.

Erdoğan’ın bu cümlesinin kendisini çok etkilediğini belirten Gürbüz, “Ben sadece üçüncü sınıf öğrencisiyken beni bu kadar değersiz hissettiren bu cümle, nöbetten o an çıkan bir hocama, yoğun bakımda 24. saatini geçiren bir hocama acaba ne hissettirmiştir?” diye sordu.

Açıklamanın Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (TUS) birkaç gün sonra yapıldığını söyleyen Gürbüz, “Düşünün TUS gibi bir sınav, hazırlandınız, girdiniz ve hizmet edeceğiniz ülkenin cumhurbaşkanı size ‘Giderseniz gidin’ diyor” diye konuştu.

Endişeli olduğunu söyleyen Gürbüz, sözlerine şöyle devam etti:

“Endişe etmemek elde değil. Sonuçta gördüklerimiz kan donduran cinsten. Beni endişelendiren diğer bir nokta, bizleri hayata hazırlayan, meslekte konuşmamıza, yaklaşımımıza, hasta iletişimine, o odada duruşumuza kadar bize öğreten hocalarımıza ‘Giderlerse gitsin’ denmesi. Kolay mı? Ya giderlerse? Bizler onları izleyerek öğrenirken kendi kendimize ne yapabiliriz ki?”

“Hocalarım giderse ben de giderim”

Türkiye’deki sistem düzelirse Türkiye’de kalmak ve burada doktorluk yapmak istediğini söyleyen Gürbüz, “Türkiye sağlık alanında kötü bir noktada değil. Aksine çok iyi bir noktada. Ama bu sistemi bu noktaya getiren kişiler ‘Giderlerse gitsinler’ denilen hocalarımız. Onlar giderlerse tabii ki ben de onları takip edeceğim. Bunun için bazı hazırlıklarım da var” dedi.

“Sahte haber sandım”

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan bir başka öğrenci ise şöyle konuştu:

“Açıklamaları duyduğumda sahte haber sandım, çok kötü hissettim. Çünkü biz tıp öğrencileri gecemizi gündüzümüze katarak ülkemizi tıp alanında nasıl iyi yapabiliriz onu düşünüyoruz ama bize ‘Giderseniz gidin’ deniyor. Özetle hayal kırıklığı yaşadık ve çok üzüldük. Ben ikinci dönem öğrencisiyim. Ve şu andan itibaren dil öğrenmeye başladım. TUS çalışma düşüncem yok. Benim bütün çevremde aynı düşüncede. Hatta tıp fakültesini bile kötü koşullar yüzünden bırakmak isteyenler var. Türkiye’de devam etmeyi düşünmüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.