Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi toplandı: İstanbul depreme hazır mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mart Olağan Meclis Toplantısı bugün (14 Mart) Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Meclis gündeminde, beklenen İstanbul depremi ve sokak hayvanları vardı. İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, İstanbul depremi ve İBB’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 

İBB Meclisi, bugün (14 Mart) Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde toplandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İBB Meclis Üyesi Mustafa Oktay, gündem dışı konuşmalarda sokak hayvanları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Okay, sokak hayvanları konusunda belediyelere çok fazla iş düştüğünü belirtti ve İstanbul’da 200 binden fazla sokak hayvanı olduğunu söyledi.

Oktay, 14 Mart Tıp Bayramı’nda greve çıkan sağlık emekçileri için de, “Sağlık emekçilerinin eylemini selamlıyorum. ‘Giderlerse gitsinler’ anlayışından bir an önce, ‘Beni Türk hekimlerine emanet ediniz’ anlayışına geçmemiz gerek” dedi. 

Sokak hayvanları tartışması 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, sokak hayvanları konusunda en çok sorunun Silivri’de olduğunu söyledi. Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kendisini hiçbir etkinliğe çağırmadığını iddia etti ve İBB yönetimini eleştirdi. 

İstanbul depreme hazır mı?

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, beklenen İstanbul depremi ve İBB’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Özkan şöyle konuştu: 

“İstanbul beklenen büyük Marmara Depremi’ne hazır mı? İstanbul genelinde mevcut envantere göre 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. İstanbul’da gerçekleşmesi muhtemel 7,5 büyüklüğünde bir depremde İBB’nin Hızlı Tarama Yöntemleri ile Bina İncelemesi Projesi’nin 33 ilçeye ait sonuçlarına göre 91 bin 81 binanın ağır veya çok ağır hasar, 167 bin 116 binanın orta hasar alacağı tahmin ediliyor. Bu da yüz binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olabilir. Yani görülüyor ki İstanbul depreme hazırlıklı değil.

Deprem denilince en çok merak edilen konulardan biri de toplanma ve barınma alanları. Bu çalışmaların altyapısını İBB hazırladı ve AFAD’a sundu. Terminolojisinde de değişikliğe gidildi. Artık önceki gibi toplanma alanı, barınma, çadır alanı değil, acil toplanma alanı ve çadır alanı olarak iki ayrı sınıfa ayrıldı bunlar. Bu planın adı, ‘afet sonrası tahliye, yerleştirme, hayatın sürdürülebilirliğinin sağlanması planı’. Buna göre 5 bin 599 adet acil toplanma alanı, 130 çadır alanı, 28 hayvan barınağı, 36 kültür ve mali değer tahliye alanı, 197 transfer alanı belirlendi. İBB bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşların bireysel başvuru yapabilmeleri için ‘binatespiti.ibb.istanbul’ internet sitesi de yayına açıldı.14 ilçede yeni kentsel dönüşüm projelendirme çalışması başlatıldı. Beş ilçede de uygulamaya yönelik projelendirme çalışmaları devam etmekte. Görüldüğü gibi İBB her konuda kamusal görevi, sorumluluğu gereği her kurumla işbirliği yapıyor.” 

Kar yağışı tartışması 

Özkan konuşmasını bitirdikten sonra AKP’li Meclis Üyesi Muharrem Balık söz aldı ve İstanbul’un depreme hazır olmadığını vurguladı. Balık, ocak ayındaki kar yağışını hatırlatarak İBB’nin “becereksiz” olduğunu ve 9 Mart’ta başlayan kar yağışında yolları açamadığını iddia etti.

Balık’a cevap CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı’dan geldi. Balyalı, ocak ayındaki kar yağışı nedeniyle 17 saat kapanan Kuzey Marmara Otoyolu’nu ve İstanbul Havalimanı’nda mahsur kalan insanları hatırlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.