Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzmanlar Medyascope’a anlattı: Deprem anında ne yapmalı? Beklenen İstanbul depreminde hangi semtler daha riskli?

Türkiye bir deprem ülkesi. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’na (AFAD) göre cumhuriyet tarihi boyunca 7’nin üzerinde sekiz büyük deprem yaşandı. Yalnızca 2020 yılında 33 bin 824 sarsıntı kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Afete Hazırlık Laboratuvarı Jeofizik Mühendisi Yavuz Güneş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut depreme dair sorularımızı yanıtladı.

2020 yılında Elazığ’da yaşanan 6,8’lik depremde 41 kişi öldü, binin üzerinde insan yaralandı. Yine 2020 yılında İzmir’de yaşanan 6,6’lık depremde 116 kişi öldü, bin 34 kişi yaralandı.

Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketlerden biri ise 23 yıl önce yaşandı. 17 Ağustos 1999 gecesi saat 03.02’de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi’nde ve Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi yaşamını yitirdi, 100 binin üzerinde insan yaralandı.

Uzmanlar Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem olacağı konusunda hemfikir.

“Marmara’da iki büyük fay çalışabilir”

Doç. Dr. Doğan Kalafat, henüz kırılmamış iki fayın Marmara’yı tehdit ettiğini söylüyor.

Kalafat, “Marmara’da iki büyük hattın çalışacağını düşünüyoruz. Bunlardan kuzeydeki 7,1, aşağıdakinin ise 6,4-6,5 arasında değişen bir büyüklükte depreme sebep olmasını bekliyoruz. Yaptığımız çalışmalara göre 2030’a kadar böyle bir depremin olma olasılığı yüzde 64, 2050’ye kadar yüzde 75, 2090’a kadar yüzde 95 olasılığında” dedi.

Doğu Anadolu Fay Hattı ise deprem olasılığı taşıyan bir diğer hat. 2020 yılında yaşanan Elazığ-Sivrice merkezli 6,8’lik depremin sebebi bu hattaki segmentlerden birinin kırılması.

Kalafat, “Doğu Anadolu Fayı’ndaki bütün parçalar kırılabilir. Hemen hemen hepsi 100 yıl önce kırılmış ve buradaki parçalar 6’nın üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip” diye konuştu.

“Marmara kıyısına yakın olan ilçeler yüksek risk altında”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, E-5 ve TEM karayollarına sınırı olan semtlerin risk altında olduğunu belirtti:

“Marmara kıyısına yakın olan ilçeler yüksek risk içeriyor. Avcılar, Silivri, Küçükçekmece, Kadıköy’ün bir kısmı bu ilçelerden bazıları. Bağcılar, Güngören, Bahçelievler ve Bakırköy gibi semtleri de dahil edebiliriz. İstanbul için en son yaptığımız çalışmaya göre 91 bin yapının çok ağır, 167 bin yapının ise orta hasar alacağını öngörüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.