Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da ulaşıma yüzde 50 zam, öğrenci indirimine 25 yaş sınırı bekleniyor

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürü Alper Bilgili bugün (17 Mart), İETT Kağıthane Sosyal Tesisleri’nde “İETT’nin maliyet artışları” başlıklı bir toplantı düzenledi. Bilgili, öğrenci indiriminin 25 yaş ile sınırlanabileceği yönünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) çalışma içinde olduğunu söylerken, Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) sonraki toplantısında toplu ulaşıma yüzde 50’nin altında bir zam yapılmayacağını belirtti. 

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, son dönemde artan akaryakıt zamlarının İETT’ye yansıması hakkında bir toplantı düzenledi.

Bilgili, döviz kuru, akaryakıt ve enflasyon artışından dolayı İETT’nin gelirlerinin, giderlerini karşılamadığını söyledi. 2011 yılında 1 dolar olan bir tam biletin şu an ise 35 sente düştüğünü aktaran Bilgili, döviz artışı nedeniyle İETT’nin gelirinin üçte bir oranında azaldığını belirtti.

Kasım ayında iki tam bilet ile bir litre benzin alındığını söyleyen Bilgili, bugün için ise dört tam bilet ile bir litre benzin alınabildiğini aktardı.

Bilgili, “2018’de İETT’nin gelirlerini biletler karşılıyordu, şu an bu gelir yüzde 30’a düştü. Arada oluşan farkı belediyemiz kendi bütçesinden ödüyor. Bu da belediye bütçesinin dörtte birine denk” dedi. 

İETT’nin bütçesi eridi 

2021’in Kasım ayında İBB Meclisi’nde kabul edilen İETT’nin 2022 yılı bütçesinin eridiğini vurgulayan Bilgili, enflasyon ve asgari ücrete yapılan artışla birlikte personel giderlerinin yıllık bazda 1 milyar liraya denk olduğunu söyledi. İETT’nin tek gelirinin bilet satışı olduğunu hatırlatan Bilgili, bir yolcunun ortalama gelirinin 3,5 lira, giderinin ise 12,3 lira olduğunu belirtti.

Öğrenci akbiline 25 yaş sınırlaması 

Öğrenci biletlerinin 25 yaş ile sınırlanabileceği yönünde İBB’nin bir çalışma içinde olduğunu belirten Bilgili, “Öğrenci abonmanı kullanan 25 yaş üstü çok kişi var. Bu İETT’nin tek başına belirleyeceği bir konu değil. Bu İBB’nin konusu ve mart ayında esnaf ile iki kere görüşüldü. Herkes durumdan şikayetçi ve bir kesim kontak kapatacağını söylüyor. İBB, önümüzdeki UKOME toplantısında bu konu hakkında bir öneri sunacaktır” diye konuştu.

Bilgili, önümüzdeki UKOME toplantısında İstanbul’da toplu ulaşıma yapılacak zam oranının yüzde 50’nin altında olmayacağını sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.