Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli akademisyenden tepki çeken makale: “Pekin, Putin ile ilişkisini en kısa sürede kesmeli”

Çin’in Şangay kentinde yaşayan Hu Wei, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başlamasıyla birlikte Çin hükümetinin aldığı pozisyonu eleştiren bir makale kaleme aldı. Çin’in Putin ile ilişkisini en kısa zamanda kesmesi gerektiğini öne süren makalede “Çin’in yenilen tarafta olmaması gerektiğini” vurgulanıyor. Makale yayımlandıktan kısa süre sonra bir milyondan fazla insan tarafından okundu.

Çin’in önde gelen akademisyenlerinden Hu Wei yayımladığı makalede Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürerken Çin hükümetinin Putin ile ilişkisini kesmesi gerektiğini öne sürdü. Gece geç saatlerde yayımlanmış olmasına rağmen makale, bir milyondan fazla kişiye ulaştı ve tepkilerin de odağına geldi. Örneğin gelen eleştirilerden biri, makalenin “pervasız ve tehlikeli” olduğuna ilişkin.

Makalenin yayımlanmasının ardından Hu’nun şahsına yönelik de eleştiriler başladı. Örneğin Hu’nun kişisel internet sitesi Çin hükümeti tarafından engellendi.

ABD merkezli Carter Merkezi’nin Çin programı direktörü Liu Yawei, Hu’nun makalesi hakkında şunları söyledi:

“Genelde hükümet böyle bir makale yayımlandığı zaman çok önemsemez, sadece makaleye ulaşımı engellerdi. Şu an ise büyük ölçüde alışılmamış bir durum yaşıyoruz.”

“Çin hükümetinin ana akım siyasi pozisyonda yerini alması gerekiyor”

Çin hükümetinin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına karşı aldığı tutum ve Rusya’yla ilişkisini ne kadar devam ettireceği, savaş boyunca sıklıkla gündeme gelen tartışmalardan biri. Buna rağmen bu tartışmaların Çin’in içinde sıklıkla kontrol edildiği ve hükümet karşıtı söylemlere tolerans gösterilmediği biliniyor.

Hu, makalesinde Çin hükümetinin Putin ile ilişkisini en kısa zamanda kesmesi gerektiğini öne sürdü. Çin hükümetinin, kaybeden tarafta olmaması belirten Hu, şu ifadeleri kullandı:

“Çin hükümetinin aynı gemide iki tarafa da oynamaması gerekiyor. Tarafsız bir pozisyonda olmayı bırakması ve Dünya’daki ana akım pozisyonda yerini alması gerekiyor.”

Çin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında daha nötr bir pozisyon sergiliyor. Rusya’ya herhangi bir suçlama yöneltmeyen ve yaptırım uygulamayan Pekin yönetimi, Rusya’nın güvenlik sorunlarını dikkate alan ve Ukrayna’nın bağımsızlığını savunan bir uluslararası pozisyon arayışını sürdürüyor.

“Hu’nun bu çıkışı çok önemli”

Hu Wei gibi Çin hükümetine karşı fikirleri savunan önemli isimlerden bir diğeri Wang Huiyao da New York Times’a konuştu:

“Şu anki durum Çin için iyi değil. Batı ülkelerini Pekin’e çağırarak Rusya liderine anlaşma teklif etmeleri için arabuluculuk yapmak Çin’in uluslararası saygınlığını onarabilir.”

Çin’in devlet kanalından yayınlanan açıklamalarda Pekin’in barışın yanında olduğu ve arabulucu rolü üstlendiği söyleniyor.

Çin medyasında Batı karşıtlığının yaygın olduğu biliniyor. Liu, böyle bir çevrede Hu’nun yazdığı makalenin önemini vurguluyor:

“Çin’deki medyanın durumunu incelediğimizde Hu’nun bu çıkışı çok önemli. Kaç kişi Hu gibi düşünüyor bilmiyoruz ancak bu çıkış önemli bir çıkış.”

Liu, hala Çin’de yaşayan ve henüz yaptırımlara maruz kalmayan Hu hakkında umutlu:

“Akademisyenlerin kendi fikirlerini açıklamasına ve insanların bu fikirleri tartışmalarına izin vermek büyük güce sahip her ülkenin özelliğidir. Çin de büyük bir güç. Büyük bir güç ise bu gibi tartışmaların dönmesine izin verecek kadar da kendine güvenen bir ülke olması gerekiyor.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.