Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Babacan: “Parlamenter sisteme geçiş süreci ince işçilik gerektiriyor, aksi halde çalışmalar ihtilafla sonuçlanabilir”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’da partisinin il başkanları toplantısında konuştu. Altı siyasi partinin 27 Mart’ta yaptığı toplantıda aldığı kararları hatırlatan Babacan, “Mevcut sistemde seçimi kazanıp, seçimi kazanan hükümetin ve Meclis’in ülkeyi parlamenter sisteme götürmesi gerekiyor. İnce işçilik gerektiren bir süreçten bahsediyoruz. Aksi halde iyi niyetle başlayan çalışmalar ihtilafla sonuçlanabilir dedi.

Altı parti liderinin DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde 27 Mart’ta yaptığı toplantıda aldığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritasını çizmek üzere komisyon oluşturulması kararını değerlendiren Babacan, şöyle konuştu:

“Nakış işler gibi işlenmesi gereken, ince işçilik gerektiren bir süreçten bahsediyoruz. Aksi halde iyi niyetle başlayan çalışmalar ihtilafla sonuçlanabilir. Çalışmaktan, ince planlama yapmaktan korkmayacağız. Her şeyi masaya yatıracağız, yüzleşeceğiz ve bu ülkenin yarınlarını hep beraber kurtarırız diye çalışacağız.” 

Hem seçimi açık farkla kazanmak hem de sandıklara sahip çıkmak zorundayız”

Ankara Bilkent Otel’de partisinin il başkanlarıyla yaptığı mart ayı toplantısında konuşan Babacan, “Sandık gününü iple çeken milletin umudunu boşa çıkaramayız” dedi. Altı siyasi partinin seçim güvenliğini sağlamak için de komisyon oluşturduğunu hatırlatan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Milletin iradesinin seçim sonuçlarına olduğu gibi yansıması çok temel bir konu. Tarih boyunca sandık bilinci hep en üst seviyelerde seyretmiş milletimizin demokratik iradesine leke sürülmesine izin veremeyiz. Hem seçimi açık farkla kazanmak hem de sandıklara sahip çıkmak zorundayız. Bu otoriter ittifaktan kurtulmak için sandık gününü iple çeken milletimizin umudunu boşa çıkaramayız.”

O masayı anlamıyorlar”

Altılı masa için “Orası bir Türkiye masası” tanımını yapan DEVA Partisi lideri, “İktidar tarafının zihinleri sürekli kutuplaşma koduyla işlediği için o masayı anlamıyorlar” dedi. Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecine dair şunları söyledi:

İktidar ortakları ağır bir seçim yenilgisi alacaklar ve onları yolcu edeceğiz. Müsait bir yerde inecekler. Ardından güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz. Geçiş sürecini tereyağından kıl çeker gibi tamamlayacağız. Bu geçişin ardından rövanşizm, devri sabık, şuymuş buymuş hiçbiri olmayacak. Ne olursa olsun, bu ülkeyi üste çıkanın alttakini ezdiği nöbetleşe zorbalık günlerine döndürmeyeceğiz.”

“Firmalar ‘İhale şartnamesine ulaşamıyoruz” diyor”

Büyük projelere değil, yüksek Hazine garantilerine karşı olduklarını belirten Babacan, “Çanakkale Köprüsü büyük proje, gurur duyarız ama bu millet geçen araç başına 95 lira, her bir araç için 295 lira Hazine garantisi ödemek zorunda değil. Bu rakamlar niye bu kadar yüksek? Çünkü projeleri doğru düzgün ihale yapmadan, acil iş kapsamına alıp sadece davet usulüyle veriyorlar. Kaç tane firmadan duydum. ‘İhale şartnamesine ulaşamıyoruz. Biz de belki girip fiyat kıracağız, daha uyguna yapacağız. Bizi yaklaştırmıyorlar’ diyorlar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.