Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı muhalefet partisi liderinden ortak açıklama: “İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Altı muhalefet partisi liderinin DEVA Partisi Genel Merkezi’ndeki ikinci buluşması yaklaşık beş saat sürdü. Zirve sonrası açıklamada “İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalara devam edeceğiz” denildi.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti genel başkanlarının ikinci buluşması, DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde saat 19.30’da başladı. Yaklaşık beş saat süren toplantı saat 00.30’da bitti.

DEVA Partisi Genel Merkezi’nde düzenlenen görüşmeye ilk gelen isim Temel Karamollaoğlu, ikinci isim Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Buluşmaya gelen diğer liderler ise sırasıyla Meral Akşener, Gültekin Uysal ve Ahmet Davutoğlu oldu. Ali Babacan bütün liderleri girişte karşıladı.

Yol haritası için çalışma grubu oluşturuldu

Altı muhalefet partisi liderinin buluşmasının ardından yazılı ortak açıklama yayımlandı. Açıklamada, 28 Şubat’ta imzalanan ortak mutabakat metni hatılatıldı, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturulduğu aktarıldı.

Seçim yasası teklifi konuşuldu

Geçen ay yaşanan siyasi gelişmelerin değerlendirildiğinin bildirildiği yazılı açıklamada, “Bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İşbirliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız” ifadeleri kullanıldı.

Rusya-Ukrayna savaşı konuşuldu

Açıklamada, Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu ekonomik krizin değerlendirildiği belirtildi, “Bu konularla birlikte derin bir uluslararası krize yol açan Rusya-Ukrayna savaşını da ele aldık. Rusya Federasyonu’nun uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldırması ile bölgemizde istikrar ve barış tehdit altına girmiştir. Bu kriz bize akılcı, tutarlı ve ülkemizin orta ve uzun vadeli stratejik menfaatlerini dikkate alan bir dış politikanın önemini bir kere daha göstermiştir” denildi.

Liderlerden birlik mesajı

Açıklamada birlik mesajı verildi: “İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tam tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Altı muhalefet partisi liderinin imzasını taşıyan metin şöyle:

““Yarının Türkiyesi”ni inşa etmek üzere 12 Şubat tarihindeki toplantımızda kararlaştırdığımız işbirliği alanlarını değerlendirmek ve ilerletmek amacıyla bugün tekrar bir araya geldik.

Öncelikle güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduk.

Geçtiğimiz ay içinde yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdik ve bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk.

Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İşbirliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız.

Öte yandan hangi şartlarda olursa olsun, milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansıtmak üzere seçim güvenliğini sağlamak amacıyla bir çalışma daha grubu oluşturduk.   

Bugün ülkemizin içinde bulunduğu derin ekonomik krizi de değerlendirdik.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle beraber uygulamaya konulan akıldan, bilimden, gerçeklikten ve istişare kültüründen kopuk keyfi politikalar ağır bir hayat pahalılığına, işsizliğe ve yoksulluğa yol açmış, ekonomik kırılganlıklar ciddi biçimde artmıştır.

Bu konularla birlikte derin bir uluslararası krize yol açan Rusya-Ukrayna savaşını da ele aldık. Rusya Federasyonu’nun uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldırması ile bölgemizde istikrar ve barış tehdit altına girmiştir. Bu kriz bize akılcı, tutarlı ve ülkemizin orta ve uzun vadeli stratejik menfaatlerini dikkate alan bir dış politikanın önemini bir kere daha göstermiştir.

Buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz; bizler Türkiye’yi karanlık günlerden çıkartma kararlılığı içerisindeyiz. Umutlarımız ve geleceğe olan inancımız, Türkiye’nin sorunlarından çok daha büyüktür.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metnimiz ve sürdürdüğümüz işbirliği, milletimizin geleceğe dair umudunu ve inancını artırmıştır.

Hedefimiz istişare ile derin sorunlarımıza son vermek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır.

İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tam tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Liderlerin imzasını taşıdığı metin:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.