Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Mariupol ve Kiev Ukrayna’nın kontrolünde, ​Rusya’dan saldırıları kısmen durdurma sözü

Rusya Federasyonu’nun 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya saldırmasının üzerinden 35 gün geçti. Rus kuvvetleri savaşın başında Ukrayna’nın güneyinde ciddi ilerlemeler kaydetse de stratejik öneme sahip liman kenti Mariupol ve başkent Kiev hâlâ Ukrayna’nın kontrolünde. İstanbul’da dün (29 Mart) yürütülen müzakereler ise bugüne kadar atılan en somut adımlardan biriydi. 

Saha ne durumda?

Rus birlikleri, Azak Denizi’nde yer alan önemli liman kenti Mariupol dışında Ukrayna’nın güneydoğusunda önemli ölçüde hakimiyeti sağladı. Ruslar ayrıca tartışmalı Donbas bölgesinin kuzeyinde de ciddi ilerleme kaydetti. 

Ukrayna’nın iddialarına göre Rusya’nın Ukrayna cephesi için ayırdığı tank birliklerinin yarısı etkisiz hale getirildi. (Fotoğraf: BBC üzerinden mil.in.ua)

Ülkenin doğusunda yer alan ve savaşın başından beri yoğun saldırılara maruz kalan Harkiv ve başkent Kiev ise Ukrayna kontrolünde kalmaya devam ediyor. Ağır kayıplar yaşayan bazı Rus birlikleri geri çekilirken Ukrayna ordusu son bir haftada küçük çaplı karşı saldırılarda bulundu. Kiev’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan İrpin ise Ukrayna tarafından geri alındı. 

Rusya’nın Belgorod kenti yakınlarındaki bir cephane deposu dün akşam Ukrayna tarafından vuruldu. Fotoğraf: (mil.in.ua)

Müzakerelerde “anlamlı ilerlemeler” 

​Dün İstanbul’da yürütülen Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeni turunda ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin ifadelerine göre “anlamlı ilerleme” kaydedildi. Müzakerelerde ana hatlarıyla şunlar konuşuldu: 

  • Ukrayna’nın önerisine göre ülke NATO’ya katılmayacak ve tarafsız ülke statüsüne sahip olacak, bunun karşılığında Ukrayna’nın Kırım ve Donbas dışında toprak bütünlüğü üçüncül ülkelerce garanti edilecek.
  • Garantörler arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Çin, Rusya, Fransa, Türkiye, Polonya, İsrail, Kanada ve İtalya yer alacak. Ukrayna heyetinden David Arahamiya’ya göre bunların arasına başka ülkeler de eklenebilir. 
  • Kırım ve Donbas’ın durumu ise “diplomatik ve siyasi yollar ile” önümüzdeki 15 yıl içinde Rusya ve Ukrayna arasındaki diyaloglarla çözülecek. 
Ukrayna-Rusya müzakerelerinin son turu dün İstanbul’da yürütüldü. Yeni müzakereler yüz yüze yerine video formatında devam edecek. (Fotoğraf: New York Times)

​Rusya’dan saldırıları kısmen durdurma sözü

Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinsky, “karşılıklı güven inşa etmek ve gelecek müzakereler için doğru kouşulları oluşturmak amacıyla” Rus birliklerinin başkent Kiev ve Ukrayna’nın kuzeyinde yer alan Çernihiv kenti çevresindeki saldırıları durduracağını söyledi. Medinsky, bu hamlenin bir ateşkes anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi. Rus birlikleri bu hafta Ukrayna’nın kuzeyinde önemli kayıplar yaşamış ve bir kısmı Belarus’a çekilmişti. 

Ukrayna’daki savaş muhabiri Nolan Peterson, İrpin’in geri alınmasında birçok ülkeden Ukrayna’ya gönüllü gelen özel kuvvet birliklerinin önemli rol oynadığını belirtti. (Fotoğraf: Reuters)

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, son müzakerelerden olumlu sinyaller alındığını ancak Rusya’nın hâlâ Ukrayna topraklarında bulunmaya ve Ukrayna şehirlerini bombalamaya devam ettiğini belirtti. Ukraynalıların saf insanlar olmadığını söyleyen Zelenskiy şu açıklamada bulundu: 

“Ukraynalılar bu 34 günlük işgal boyunca ve geçen sekiz yılda Donbas’taki savaşta sadece somut bir sonuca güvenebileceklerini çoktan anladılar.” 

Batı, Rusya’nın sözlerine karşı şüpheli 

​Rusya’nın Kiev ve Çernihiv çevresindeki operasyonlarını durdurma sözüne Batılı ülkeler tam anlamıyla güvenmiyor. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın eylemlerini görmeden bir yorumda bulunmayacağını söyledi.  

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da görüşmelerin yapıcı bir şekilde ilerlediği izlenimini verecek kanıtlara sahip olmadıklarını, Moskova’nın müzakere hamlesinin insanları kandırma ve kamuoyu ilgisini azaltma amacı taşıyabileceği yorumunda bulundu. 

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Kiev çevresindeki Rus bombardımanının azaldığına dair birtakım işaretler gördüklerini açıkladı. Ancak İngiliz hükümeti, barışa giden yolda atılan geçici adımları sözlerden ziyade eylemlere göre değerlendireceklerinin altını çizdi. 

Kaynaklar: Guardian, BBC 

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.