Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden maaş tepkisi: “Zam ve şeffaflık istiyoruz”

Haber: Cenk Narin & Betül Gökce

Bilgi Üniversitesi’nde “eşit işe eşit ücret” talep eden ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen akademisyenler üniversite içinde kendilerine bir masa kurarak taleplerini dile getirmeye başladı. Medyascope’a konuşan akademisyenler taleplerini daha önce rektörlüğe ilettiklerini fakat taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi.

Medyascope‘a konuşan Bilgi Üniversitesi’ndeki asistan araştırma görevlileri, “Konu aslında iki yıl önce yürürlüğe giren kanuna dayanıyor. Bu kanuna göre vakıf üniversitelerinde çalışan bir öğretim elemanı devlette çalışanlardan daha düşük maaş alamaz. Bununla ilgili insan kaynaklarına mail attık” dedi.

Kendilerine daha önce konuyla ilgili çalışma yapıldığının söylendiğini belirten akademisyenler, üniversitenin Ekim 2020’de maaşları eşitlediğini iddia ettiğini dile getirdi.

Brütte eşitleme ile maaşlar eşitlenmiyor

Akademisyenler, “Maaşlar o zaman da devletteki akademisyenlerin maaşlarının altındaydı. Rektörlük bizim maaşlarımızı brütten eşitlediğini söyledi fakat devlette çalışan bir akademisyen ile vakıfta çalışan bir akademisyenin vergi kesintileri farklı. Bu sebeple de nette eşitleme yapılmadığı sürece biz eşit maaş alıyor olmuyoruz. Bu sebeple de geçtiğimiz iki sene boyunca bizim hak kayıplarımız oldu. Enflasyonun yüksek olması sebebiyle de bu kayıp yükseliyor” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir akademisyen 17 Ocak 2022’de konuyla alakalı olarak 110 araştırma görevlisinin 105’inin katılımıyla rektörlüğe bir dilekçe gönderdiklerini, 2 şubatta rektörle bir konuşma talep ettiklerini ve her fakülteden temsilciler yolladıklarını aktardı. Konuyla ilgili olarak ise rektörün kanunda eşitlemenin brüt veya net olarak belirtilmediğini söylediğini iddia etti.

“Şeffaflık istiyoruz”

İsmini vermek istemeyen bir başka akademisyen ise “Rektör karar organının mütevelli heyeti olduğunu ve ileteceğini söyledi ve biz de yazılı bir cevap istediğimizi söyledik. Biz sadece maaş zammı istemiyoruz. Şeffaflık da istiyoruz. Başka taleplerimiz de var. Bize böyle bir enflasyon döneminde ne kadar zam yapılacağını bilmiyoruz. Bunu da söylemelerini istiyoruz. Biz zamlarımızı maaşlarımızı alınca kendimiz hesaplıyoruz” dedi

Akademisyenlerin talepleri şöyle:

• Maaşların devlet üniversitelerindeki meslektaşlarıyla net üzerinden eşitlenmesi.

• Devlet üniversitelerinde yapılan ocak zammının ivedilikle maaşlara yansıtılması.

• Maaşlar arasındaki farkın enflasyon sebebiyle açılmasının önüne geçmek için devlet üniversitelerinde olduğu gibi senede iki sefer ücret düzenlemesi yapılması.

• Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yaşanan ücret kayıplarının geriye dönük karşılanması.

• Gelecekte mali konularla ilgili süreçlere dair önceden bilgi verilmesi.

• Yemek kartı ve tamamlayıcı sağlık sigortası gibi yan haklarımızın net maaş hesabının dışında tutulması.

18 Şubat 2022 tarihinde bir temsilcinin rektörlük tarafından çağrıldığını ve bütün taleplerinin reddedildiğini söyleyen akademisyenler, “En sonunda biz 7 Mart’ta bu masayı kurduk. 8 Mart’ta Rektör aynı araştırma görevlisi arkadaşımızı ertesi gün için tekrar görüşmeye çağırdı. 9 Mart’ta biz onun yalnız gitmesini istemedik. O da tek gitmek istemedi. Hem konuşulanlara bir şahidin olması için hem de psikolojik baskı hissetmemesi adına. O yüzden biz kalabalık bir ekip olarak rektörlüğün önünde onu bekledik. Bizi görmezden gelmeye çalışıyorlar. O yüzden biz de bu masayı 17 Mart’tan itibaren sosyal medyaya taşımaya karar verdik” dedi

Geçtiğimiz günlerde başka bir vakıf üniversitesinde bir akademisyenin itirazı sonucu mahkeme tarafından geçmişe dönük hakların yasal faiziyle net ücret üzerinden ödenmesinin karar verildiğini söyleyen akademisyenler, bu kararı da 25 Şubat’ta rektörlüğe ilettiklerini fakat dönüş alamadıklarını belirtti.

“Diyalogla çözmek istiyoruz”

Rektörlüğün durumu görmezden gelmeye çalıştığını söyleyen akademisyenler, “Konuyu mahkemeye taşımadık. Diyalogla çözmek istiyoruz. İki gündür okula geldiğimiz zaman bu masayı burada bulamıyoruz. Başka bir yere taşınmış oluyor. Biz masamızı taşıdıkları yerden alarak tekrar kuruyoruz, kurmaya da devam edeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.