Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Barosu’nun sansürlenen işkence raporu için BM’ye başvurdu: “Artık Türkiye’de işkence örtbas edilemeyecek”

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında kötü muamele ve işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili hazırladıkları raporu açıklamayan Ankara Barosu’ndaki kriz devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, işkence raporu için Birleşmiş Milletler’e (BM) başvurdu.

25 Ocak’ta Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde “FETÖ üyeliği” iddiasıyla gözaltında tutulan bazı kişilere işkence yapıldığı iddia edildi. Bu iddialar üzerine gözaltındakilerle görüşen Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatlar, iddiaları raporlaştırmıştı ancak raporun Ankara Barosu yönetimi tarafından yayımlanmaması tartışmalara yol açmıştı. Tartışmalarının ardından Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi yöneticisi avukatlar görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı. En son da 23 Ocak’ta Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel “itibar suikastına” uğradığını öne sürerek görevinden istifa etti

Ankara Barosu’ndaki rapor sansürleme krizi devam ederken, olayı başından beri takip eden HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu rapor için BM’ye başvurdu. Gergerlioğlu, sosyal medya paylaşımında artık Türkiye’de işkencenin örtbas edilemeyeceğini belirtti:

“Artık Türkiye’de işkence örtbas edilemeyecek! Aylardır Ankara Barosu’nun açıklamadığı Ankara Emniyeti işkence raporu için BM’ye gidiyorum. BM keyfi tutuklamalar çalışma grubuna başvurduk. BM işkenceye karşı sözleşme hükümleri esas alınarak başvurumuzu yaptık.”

Ne olmuştu?

Ocak 2022’de Ankara Emniyeti’nde gözaltında tutulan kişilere işkence yapıldığı iddiaları gündeme geldi. Emniyette yaşanan bu iddiaların ardından Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi harekete geçip işkenceyi raporlaştırmıştı. 

Ancak Ankara Barosu Yönetimi raporu kamuoyuna açıklamadı. Raporun açıklanmaması üzerine baro yönetimine tepki gösteren İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatlar da birbirleri ardına istifa etti. 23 Mart’ta ise Ankara Baro Başkanı Kemal Koranel üç ay yürüttüğü görevinden ve yönetim kurulu üyeliğinden “itibar suikastına” uğradığını belirterek istifa etti. Ancak istifa ederken raporla ilgili “yönerge hükümlerine aykırı hususlar” içerdiğini söylemesi daha önce istifa eden avukatların tepkisine neden oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.