Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emniyette işkence iddiası, Ankara Barosu ile İnsan Hakları Merkezi arasında “rapor sansürleme” krizine neden oldu

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulanlara kötü muamele ve işkence yapıldığı iddialarının ardından Ankara Barosu ile Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi arasında anlaşmazlık yaşandı. İnsan Hakları Merkezi, konuya ilişkin rapor hazırladıklarını ancak Ankara Barosu’nun bu açıklamayı yayımlamadığını ileri sürdü. Ankara Barosu’ndan bir yetkili, Medyascope‘a rapor krizine ilişkin ayrıntıları açıkladı.

Ankara Barosu, “Emniyette işkence iddiası” üzerine baronun İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan raporun sansürlendiği yolundaki eleştirilere ilişkin açıklama yaptı. İnsan Hakları Merkezi’nin, Ankara Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü’nde gözaltında bulunan “bir kısım şüphelinin” yaklaşık yedi gündür işkence gördüklerine ilişkin iddialardan 25 Ocak günü saat 08.15’te haberdar olduğu belirtilen açıklamada, “Ayrıca bu konuda bir şüpheli yakını da başvuruda bulunmuştur. Olaydan haberdar olunması üzerine işkence gördüğü iddia edilen şüphelilerin isimleri tespit edilmiş ve Ankara Barosu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle saat 08.30 sularında yapılan görüşme neticesinde, işkence iddialarını araştırmak üzere bir kısım merkez üyesi meslektaşımızın görevlendirilmesi yönünde ivedilikle karar alınmıştır” denildi.

“İnsan Hakları Merkezi’nin raporu sansürlenerek yayımlandı” 

Ankara Barosu’ndan konuştuğumuz bir yetkili, İnsan Hakları Merkezi’nin 48 saat içinde ayrıntılı bir rapor hazırladığını ancak Ankara Barosu’nun bu açıklamayı yayımlamadığını söyledi. Yukarıda verdiğimiz açıklamayı İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığını ancak bu metnin sansürlendiğini söyleyen yetkili, yaşanan bütün zorluklara rağmen merkezin 48 saat içinde rapor hazırladığını, raporun gece yarısı açıklanabilecek hale geldiğini belirtti. Yetkili, “Ankara Barosu yeni bir açıklama yayımlamak yerine İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı açıklamayı aldı, sansürledi ve öyle yayımladı. Sansürlenen kısımda ise mağdurların işkenceye maruz kaldıkları yönündeki beyanlarıyla polislerin tutumlarına ilişkin ifadeleri yer alıyordu” dedi.

Yaşanan bu rapor krizi dünkü (26 Ocak) Ankara Barosu Yönetim Kurulu toplantısında gündeme geldi. Görüşme sonunda Ankara Barosu, Twitter üzerinden bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki işkence konulu başvurulara ilişkin, Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan 26/01/2022 tarihli rapor doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç ihbarında bulunulmasına karar verilmiştir” denildi. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi ise konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Meclis gündemine taşındı

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulanlara kötü muamele ve işkence yapıldığı iddialarının ardından Halkların Demokratik Partisi  (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Medyascope’a konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu, insanların çırılçıplak soyulduğunu ve işkenceyle tehdit edildiğini söyledi. Gergerlioğlu, Ankara Barosu’nun raporu yayımlamamasına da tepki gösterdi: 

“Bize gelen bilgilere göre 300’e yakın kişi olduğu söylendi ancak sayılarda muğlaklık var. Başka kaynaklardan gelen sayılara da baktığımız zaman parça parça gözaltıların olduğu ve sayılarda farklılık olduğu görüyoruz. İşkenceyle ilgili bize gelen bilgiler ise şöyle: İnsanlar çırılçıplak soyuluyor ve soğuk suyla ıslatılıyormuş. Makata cop sokma ve şişe sokma tehditleriyle sorgulanmalar yapılmış. Bunların yanı sıra hakaretler ve küfür edildiği bilgisi de geldi. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından bir çalışma yapıldı ancak baro bunu yayımlamadı. İşkence en ağır ihlaldir ve zamanaşımına da uğramaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.