Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği: “Dünyada her beş kişiden biri kansere yakalanabilir” 

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bugün (4 Nisan) yazılı açıklama yayımladı. Küresel bazda 19,3 milyon yeni kanser vakası teşhis edildiğini belirten TÜSAD, dünya genelinde her beş kişiden birinin kansere yakalanabileceğini vurgularken her sekiz erkekten birinin ve her 11 kadından birinin kanser sebebiyle hayatını kaybedebileceğini aktardı. 

“Kanserler yüzde 50’ye varan oranda önlenebilir” 

TÜSAD, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Kanserin giderek yaygınlaştığını ve 2021 yılında küresel bazda 19,3 milyon yeni kanser teşhisi konulduğunu vurgulayan TÜSAD, “Yaşam tarzındaki değişiklikler ve tütünle mücadele sayesinde kanser yüzde 50’ye varan oranda önlenebilir” uyarısında bulundu.

“Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı”

Kanserin en büyük sağlık sorunlarının başında geldiğini ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2021 yılı verilerine göre kansere bağlı 10 milyon ölüm gerçekleşirken, küresel bazda 19,3 milyon yeni kanser vakası saptandığını aktaran TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, şunları kaydetti:  

“Tüm kanserler yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişiyor. Dünya çapındaki verilere göre, sigara, alkol kullanımı, düşük meyve ve sebze diyeti, aşırı kilo, hareketsizlik, güvenli olmayan cinsel ilişki, kentsel hava kirliliği, katı yakıt kullanımı gibi sebeplerle kanser ölümlerinde benzer risk artışı meydana geldi. Yapılan çalışmalar, yaşam tarzı faktörlerinin kanser riskini azaltmadaki faydasını doğruluyor. Tütünden kaçınmak, fiziksel aktiviteyi artırmak, sağlıklı kiloda kalmak, kırmızı et ve işlenmiş et oranı düşük, meyve, sebze ve kepekli tahıllar açısından zengin bir diyet uygulamak, alkolü sınırlamak veya tamamen bırakmak ve güneşten korunmak gibi tedbirlerle günümüzde yüzde 30- 50 oranında kanser önlenebiliyor.”

“Sigara içenlerin yaklaşık yarısı tütüne bağlı bir hastalıktan ölüyor”

Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada kanser tanısı ve tedavisinde ciddi aksamalar olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Ne yazık ki salgın nedeniyle daha az insan teşhis için hastanelere başvurdu ve bu nedenle tanıda gecikmeler yaşandı” dedi. Tütün kullanımının dünya çapındaki kanser ölümlerinin yüzde 21’inden, ABD’de ise tüm kanser ölümlerinin yüzde 30’undan sorumlu olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:  

“Tütün kullanımı kanserin en önemli önlenebilir nedeni. Sigara içenlerin yaklaşık yarısı tütüne bağlı bir hastalıktan ölüyor ve yetişkin sigara içenler tütün kullanımı nedeniyle ortalama 13 yılını kaybediyor. Sigara içmek akciğer kanseri için en güçlü risk faktörü ve riski 10 ila 20 kat artırıyor. Sigara içmek ayrıca ağız boşluğu, burun boşluğu, paranazal sinüsler, nazofarenks, gırtlak, yemek borusu, pankreas, karaciğer, mide, serviks, böbrek, kalın bağırsak ve mesane kanserlerinin yanı sıra lösemiye neden oluyor. Tütünün tehlikeleri en yaygın olarak sigara içimi ile ilişkili gibi görülse de puro, pipo, dumansız tütün ve çevresel (ikinci el) tütün dumanına maruz kalma ile de ortaya çıkıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.